Wednesday, September 28, 2011

Home Deco sambut Raya

Raya tahun ni, takde apa-apa persiapan untuk rumah. Takde langsir baru... takder karpet baru... takder table runner baru... takder balang biskut baru... takde deco stuff baru... 

Dah la takde apa yang baru untuk rumah, balik kampung tinggal rumah cam kapal pecah. Bila balik dari kampung, sedih pulak tengok rumah tak berseri di bulan raya. Tuan rumah punyer beria sampai berpasang-pasang baju laki bini tak nak kalah... tapi rumah??? Oh, kalo aku jadik rumah, mau sentap 3 4 kali ni... (erk?)

So, decide nak beli something untuk rumah supaya rumah sama berseri cam tuan rumah. :)
Takde makna nak tempah langsir segala... beli benda simple dan murah, janji bagi effect besar. kononnnnnnnnnn nyer la... So ke Jusco carik apa patut... sebenarnya dah ada benda yang aku aim pun... Cuma sebelum ni tak terbeli sebab kedekut! Sekarang dah tak kedekut dah... Beli dan bayar sendiri dengan senyum melebar sampai nampak gusi kaler pink :D

Bendalah tu datang dalam bentuk pieces-pieces dan perlu dipasang ngan penuh kreatif dan inovatif :p
After bercekau bergaduh bertumbuk ngan Achik camana nak pasang bendalah tu... (caya ker?)
Dah siap pasang, sambung gusti tarik rambut gigit telinga sebab nak menggantung plak. Aku nak gini... dia nak gitu... aku kata ke kanan sikit, dia tarik ke kiri... aku kata nak renggangkan sikit, dia kata dekat2 baru cantik. adoyaiiiiii... baru 2 kepala ni! Akhirnya capai kata sepakat dan... hasilnya:

tarrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaa~~~

We like it!!!
sape kata kena beli deco stuff mahal2 baru cantik... memurah Jusco mari pon cantik what...
yer, cantik di mata kami pencinta merah berahi... ;)

Close-up sket...
Oh, suka lagi dan lagi... Give me 5 Chik!!!


Pastu kononnya nak beli table runner baru jugak. Tapi bosan la asyik style sama jer... Hmmmm... nak suh aku wak bijak ler tu! Makanya, aku wak sendiri table runner you! Potong kain lebihan Project Mega pakai gunting cili kering kat dapur, then jahit jelujur kasar. dan hasilnya:

Sekarang table runner hasil jelujur kasar dah sama dengan frame kat dinding tu... :)
(abaikan handphone achik yang tetiba interframe atas meja tu) 


Pastu hangkut meja bulat dari balkoni letak kat kerawang hitam ni...

Sebenarnya nak wak letak balang biskut raya... tapi kejap jer balang biskut duduk sini sebab ade jer tukang hangkut bawak lepak depan TV. hehehee...


Dah meja bulat kat balkoni dah naik taraf masuk dalam rumah, balkoni nyer tinggal aper?

jawapannya TOGEL! takder meja...

 Tapi kami belikan batuan sungai susun wak ala2 taman. Memula nak beli pagar tapi cam tak sesuai memandangkan pokok2 kami semu jenis rendang tak berbuah...



Rumah dah tak sentap lagi... :)
Tuan rumah pun happy berganda nak sambung raya sampai sebulan even puasa tak cukup sebulan... :p
*alamak, kipas tak bercuci la Achik sayang...


#Catatan 11 Syawal 2011 at Our Baiti Jannati...

41 comments:

  1. yeaaaaaaa...sgt the cantik n GoJes rumah inachik...dr gmbo b4 dis dh pasan bende merah kt dinding tu...cantikkkkk...beli kt JJ WM ke JJ AU2?nk jugak blh...hihihiih

    ReplyDelete
  2. cantiknya rumah!!! serius buat zana terpesona.. jatuh cinta terus.. hihihi

    karpet pun cantik.. beli kat mana eh? cantik!!

    ReplyDelete
  3. cantik.kemas.teratur.tersusun. combination color yg sgt cantik.

    untung en suami dapat isteri pandai memasak..mengemas..rajin..
    insyallh rezeki anda akan dipermudahkan.

    ReplyDelete
  4. cantek nya home deko ko...leh amik contoh ni...nice giler

    ReplyDelete
  5. assalam..salam perkenalan...wanie suka la tgk rumah ina achik..sweet jer...

    ReplyDelete
  6. aku baru nak tanye mane ko beli bende merah atas tivi tu mase tengok gambo beraye korang kat blog neena...:) kat umah mak aku..table runner aku selalu jahit sendiri satu set satu rumah ngan meja makan n langsir..hahaha..dah mak aku suker macam tu..;p

    ReplyDelete
  7. cantik.. suak deko rumah ni... lepas ni nak berdesup ke jusco lah cari.. benda lekat2 tu.

    ReplyDelete
  8. admire aku ngan umah CHANTIK ni..
    nak pegi tak jgak lepas.....

    chantik weh umah ang..kemas, bersih..

    RUMAHKU SYURGAKU.....

    ReplyDelete
  9. dah abes rayo cik kaki oi.. baru nk ngemas? tapi munge sebelah meja x cool lah... mcm x kena jek?

    ReplyDelete
  10. cantik la bunga tu cik kaki. bape harga. Bunga tu satu set 4 keping ke or beli satu2? kaler ape lg ade. Semua JJ ade jual ke? byk soalan plak sorry ye.

    ReplyDelete
  11. Tolong review kak beli kat mane? Hahahahaha

    ReplyDelete
  12. kerlassss kau azlina.....
    eehh... kat tmn bukit permata ada kondo ekk???

    ReplyDelete
  13. cantik umh ina, sempurna serba-serbi di mata sy. plg best part table runner DIY tu. hehe.. kalo dh kreatif buat apa2 pun menjadi. terbaiklah!!!

    ReplyDelete
  14. memang cantik, simple tapi berseri seri. berkenan sgt ngan kerawang tu

    ReplyDelete
  15. dah banyak kali cakap ni...

    "CANTIK UMAH INAACHIK NI..NAK JUGAK UMAH CANTIK CAMTU...."

    shud suka chandelier tu...shantek !!!!

    ReplyDelete
  16. Cik kaki nak tanya sket..

    1) yang merah tu beli kat JJ mana??

    2) bena kerawang hitam tu jual kat mana ya??? jenuh mencari tapi tak jumpa2.

    ReplyDelete
  17. walaupun demam, gagahi jua utk BW.. anyway dah nak puji rumah sis cantek... mmg cantek pn.. tak kisah murah tapi pandai deko, dan hiasan cantek dah cukup baik...

    ReplyDelete
  18. rase nak nangez tgk umah chanteq camni, huhu~

    ReplyDelete
  19. merah & hitam memang sedondon..
    simple tapi cantik..
    i like byk2 kali :D

    ReplyDelete
  20. cantik umah ina............
    suka tgk hasil deco bergaduh tue,,,he he gaduh mesra

    ReplyDelete
  21. ri tu tgk kat neena gonjeng dah terlintas nak tya psl kepolak mekar bunga ko tu.. tp terlintas mcm tu aje la..

    tak cakap bape hengget? kaler hijo ada tak?

    ReplyDelete
  22. serius rumah ko lawa. ko pandai deko. guna barang2 murah pun jadi. simple dan tak serabut. yeay....

    ReplyDelete
  23. aku pun sgt2 puas hati sbb akhirnya jumpa gak kat jusco jb ni.hampeh raye je dia jual.sebelum tu habis sme jusco dlm jb ni aku geledah.

    ReplyDelete
  24. thank you for compliment sayang2 semua. takderla pandai sgt pon deco2 ni... ikut kata hati jer.

    menjawab pasal persoalan...

    1-bunga merah
    beli kat jusco wangsa maju, KL, Malaysia ;p
    harga: rm40+- (exact harga dah lupa)
    di dtg kan 1 set ade 4 kuntum bunga tu. maknanya semua tu 1 set la tu... ada kaler MERAH jer masa kite beli tu.

    2-kerawang hitam
    tu pon beli kat jusco wangsa maju. harga mmg lupa btol ler ni sebab dah lama beli. gi tgk lagi lps beli tu, mmg xderla... sebab ramai yg kengkawan mintak belikan.

    cuma yg kite perasan, deco stuff mcm2 ni ada masa musim raya. raya cina & raya puasa. deepavali kite tak tahu. hehheee...

    menjawab soklan kan kengkawan...

    ReplyDelete
  25. oh rumah kamoo mmg sgt chanteq..bekenan nyeee yg kat wall atas tv tuhh..cun la..Apakah itu

    ReplyDelete
  26. simple tp lawaaa........
    bilalah ai nk tukar konsep rumah ni...
    buat style moden plak..lebih mudah mengemas...heheee

    ReplyDelete
  27. cantiknye...berkenan sgt wei..
    suke nengok deco umah ko

    ReplyDelete
  28. cantik sungguh umah ina... leh wat sumber inspirasi ni... yg kerawang tu beli kat mana yer...berkenan bebeno dari 1st time tgk...

    ReplyDelete
  29. memg suka la entry pasai deko2 niii, cantikkkkkkk.....

    ReplyDelete
  30. kak ina..cane gntung kerawang itam 2..gune paku ke..-leeya

    ReplyDelete
  31. estee: refer komen di atas...
    leeya: a ah, achik gantung guna paku jer.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. chanteekkkk nk tye bunga merah bulat2 tepi tv tu bli mane. brape harga.berkenan sgt2

    ReplyDelete
  34. salam knl... cantik semua hiasan kt umah ni, sis suka simple2 ginih
    (mama_danials.blogspot.com)

    ReplyDelete
  35. kita suker la..mmg tgh hobi cari deko simple n gojes camni..tq for sharing...

    ReplyDelete