Friday, September 9, 2011

Aidilfitri 2011 @ Syawal 1432 Hijrah - Cerita ceriti raya pertama

Assalamualaikum...

Tahun ni raya kat kampung halaman achik kat Kuala Terengganu.
Tahun pertama kahwin kampung ko... pastu kampung aku...
Pastu kampung ko balik... pastu kampung aku...
Tahun ni kampung ko lagi...
Eh, dah 5 kali kite raya sama erk Cik Somi???
Rasa cam baru lagi main jelir2 lidah sepak-sepak kaki kat pelamin... :p

Lepas sembahyang sunat raya, balik makan-makan dulu, pastu baru salam-salam...
Nanti takleh salam ngan ikhlas bila perut lapar. ;)

Hidangan di Aidilfitri. Nasi Arab (kakak Achik masak) dan Nasi impit + kuah kacang dari aku.


Bergambar sekeluarga versi gambar nak gantung kat dinding...

Bergambar versi separa terencat. :)


Penyimpan mohor besar bersama assistant... ;)


Geng2 PINK PANTER mabuk air bandung di hari raya...
yang dua orang kiri kanan tu korang jangan pelik dan kata: "gilo apo pakai spek itam cam orang buta dalam rumah?" -> jawapannya sebab mereka memang gilo. hehehhehee...


Yang sorang kat depan belah kanan tu buta warna. Bila aku mesej dorang ajak join geng PINK PANTER dia kemain beria kata: "yea... jimat sebab kite dah ada baju pink"
sekali balik tengok, tu bukan PINK la sengal... tu merah darah ikan! Pastu boleh lagi over confident cakap kalo duk tengah panas, baju dia nampak PINK! gi lah ko raya tengah panas sorang-sorang! hahahahhaa...



ini keluarga-keluarga yang kena beraya rumah mertua dulu paginya tu... So, terlepas sesi bergambar secara jemaah. Tapi takper, kita ambil gambar jugak sebagai bukti kitorang tetap beraya sama ngan korang. :)

Dah siap beraya sesama sendiri - bergambar - dan yang penting MAKAN, kita mulakan eskpidisi beraya ke Kuala Berang (kampung halaman my FIL) yang memang jadi rutin tiap kali raya. Tapi aku ngan achik, jadi rutin 2 tahun sekali jer... 

Rumah wajib kunjung adalah rumah Mok Der Yang (kalo orang KL spell as Mak De Yam), adik abah. Nampak tak buffet station kat belakang tu? Makan macam duk restoran. hehehehe...

 Tengok memasing... cam seminggu tak jumpa nasik specially yang tudung kelabu tu. Sorry, aku tak kenal yer yang tudung kelabu tu... :p

Pastu gi rumah abang abah. Ya Allah masa ni bantai gelak sebab pakcik tu sebijik cam Achik. Sekali tengok terus aku gelak sebab dah bayang muka Achik time tua-tua nanti mesti cute cam pakcik tu. Nak tengok? Simpan dulu... Nanti aku jaja gambar-gambar diorang yang tu secara bertubi-tubi. Sumpah cute giler!!!


Pastu rumah Pak Ayub, adik abah. Oh suka pergi rumah Pak Ayub sebab kitorang memang dah aim nak makan lemang terbaik datang pakej ngan sambil daging ketuk super duper sedap! Dan paling best, berebut 'kepala lemang' yang berlemak tu. Dorang-dorang jer... aku tak layan benda-benda over berlemak ni. 


Settle merathon, lewat petang baru sampai rumah. penat memang penat tapi ada lagi dua rumah nak tuju ni... cuba lompat bintang 13 kali untuk dapatkan perut sedikit ruang kosong -> Ok, berjaya!!! So, boleh makan laksa terengganu kat rumah office-mate Achik.

Oyeahhhhhhhhhhhhhh~~~~ geng PINK PANTER lagi!
Sedondon - dua dondon kita! Pojie (ex rugby player) relax jer pakai PINK. Siap sound cakap siapa kata lelaki pakai pink = pondan sila roger dia, dia nak bagi smackdown barang 2-3 bijik! hahahahahhaa... 


Raya-raya dari pagi sampai malam berakhir dengan rumah mertua my best friend sejak dari sekolah menengah. Sekali join ikut jejak langkah aku jadi orang Teganu celup jugak akhirnya... 
#pisssstttttt... aku nyaris beli baju sebijik sejebon cam Miza pakai ni. Kalo tak, memang boria kampung pisang la kita... :)


OK, setel raya pertama... Raya ke-2 kat Kelantan pulak...

#Memang ramai pakai PINK tahun ni kan... 

25 comments:

  1. aik menantu bernama Iena tu masak nasi impit jerk?????hahahahaha

    ReplyDelete
  2. PIC NO. 5 TU..YANG PALING KANAN POSING CAM DOK ATAS PELAMIN...HIHIHI...

    PIC SEMUA BEST2..:)

    ReplyDelete
  3. lelaki pakai pink tetap hensem ape...sape yg berani pertikaikan

    ReplyDelete
  4. cute ja achik pakai pink..klihatan soft.....^__^

    btw pica-pica ni sume best.....

    ReplyDelete
  5. napa takleh KLIK LIKE button FB tuh na???

    ReplyDelete
  6. how sweet semua pink.

    p.s. keep on writting yer i suka baca blog u. ceria2 selalu.

    ReplyDelete
  7. yeaa.. pink warna tema tahun ini! :D

    ReplyDelete
  8. pink adalah color pilihan raya tahun 2011

    ReplyDelete
  9. bila la hati aku nak terbukak pakai baju raya kaler pink nih..

    eh silap...bukan hati aku...hati laki aku tu ha...hakhakhak

    ReplyDelete
  10. a'ahla bak kata k'neena, ramai PINK tahun ni. sy kira tempias2 jelah sbb soft pink (nak jugakkk).

    kaler dinding umh kuala berang tu pon pink gak kan?

    ReplyDelete
  11. ko tya pojie tu, berani ke dia nak smackdown awek cun UUm nih? hahahahaha.... bertambah membina badan dia erk..

    ReplyDelete
  12. lelaki pakai pink namapak sweet ooo :P

    ReplyDelete
  13. anteknya baju kamu tu ina...taun depan nak pesen gitu lah.

    kami taun ni gold.entah bila nak kaler pink agaknya

    ReplyDelete
  14. wah memang meriah gile. tahun ni tak byk gambar pasal malas

    ReplyDelete
  15. WAHH SAHABAT...Sangat2 meriah..suka tul tgk warna2 pink nie..menarik dan tertarik..:)

    ReplyDelete
  16. raya sakan ko thn niii....best2...

    meriah sggh!!

    ReplyDelete
  17. sonok kumpul ramai2 kan? selamat hari raya cik kaki

    ReplyDelete
  18. cantek jugak pink u la...yg saya nampak u dgn mimy jek kot yg pakai pink...ke neena gonjeng pon sama..akkekekekke

    ReplyDelete
  19. brani gak pijoie pkai baju kaler pink..salute lah..

    ReplyDelete
  20. aku suke sgt baju raya ko
    lawa
    beads dia meriah

    ReplyDelete
  21. cantik pinkkkk.. nmpak cam ina berisi sket la pakai baju pink ni.. hhehehee

    ReplyDelete