Wednesday, October 5, 2011

dan Akhirnya...

...seperti semua sedia maklum, Aku Bukan Chef terus kekal sebagai BUKAN CHEF! :)

 

Tapi giler terharu baca komen2 korang...
Very supportive la kamu2 kesayangan hati hamba neh.
Rasa cam nak wak air sirap+oren satu tong, order karipap 100bijik, then ajak korang makan sama2... Pastu nak peluk ketat2 secara berjemaah! :)

Jom kita selongkar bagaimana Cik Kaki boleh terjebak ngan Blogger MasterChef ni...

Bukan sebab terer... jauh sekali nak tunjuk terer yer...

Dah lama tengok iklan Blogger MasterChef kat Nuffnang, tapi tak pernah tergerak hati walau sekelumit nak join. Mmg sedar diri bukan setaraf chef. 
Masak main campak... masak sempoi2 asal tekak lalu telan sudah... Bab menderhaka resipi, serah pada mak! ;)

Nak dijadikan cerita, 26.Sept.11 (Isnin), Nuffnang telefon suruh join which is kena buat 1 entry kat blog then diorang akan pilih 40 semifinalist dari entry penyertaan tu. Tapi masih berlagak cakap "saya tak berminat kot...". Then put status kat Facebook. Then ada sorang makhluk Allah tak berapa nak seksi BBM kata jangan lepaskan peluang. Kalau Nuffnang dah notice blog ko, patut grab the chance yang diberi. Nanti leh kaya cam VP, Ceeramoon... dia kata memang masyuk. Nanti boleh beli handbag COACH 2 3 bijik! Dengar handbag COACH, terus darah mengalir laju ko! Kammo memang kan beb, pandai pakai umpan... Tapi masa ni, tetap tak buat pape keputusan... sebab nak bincang ngan Bang Rumet dulu...

Bila cerita kat Bang Rumet, Bang Rumet plak naik sheikh! Dengar plak hadiah no 1 & no 2 dapat IPAD 1... lagi bersungguh suruh aku masuk. Konon kalau menang, jimat ler dia... sebab aku baru duk wak bisikan syahdu tetiap malam mintak Galaxy Tab as besday present 3 months in advance! hehehehee...

Bila dah dapat restu Bang Rumet, 27.Sept.11 (Selasa) baru hegeh2 create entry. Masa tu, date last hantar entry 29.Sept (Thursday). Sekali Thursday, dapat call dari Nuffnang cakap 'ANDA TERPILIH AS 40 SEMIFINALIST'... Semuanya berlaku dengan pantas kan...

So, gitulah al-kisahnya camane Cik Kaki tetiba rasa cam tapak kaki tak pijak bumi bila boleh pakai apron MasterChef tu... ;)

On da way ke The Cooking House tu, cakap ngan Bang Rumet, 
"tak pepasal kamu kena ikut kite gi main masak2 pepagi minggu ni..."

"Alaaa... anggap jer teman anak gi main kaler2... bezanya, kita teman bini kite gi main masak2..." tetiba kite rasa Bang Rumet kite romantik. 

Sepanjang majlis berlangsung, dari pukul 9.30 pagi dah terpacak kat sana membawak ke pukul 2 lebih, Bang Rumet langsung tak mengeluh. Excited lagi ader la... Balik tu, kite blanje Bang Rumet NANDOS sebagai membalas jasa baik + keromantikan berganda... ;)



 I really in mood bila hadap bendalah ni... :)



Menang kalah adat pertandingan dan aku takde la harap nak menang (tipu2!!!)...
I love the moment and 'll keep this experience... Nanti bleh berlagak ngan cucu cicit cakap Grandmommy dulu pernah masuk Blogger MasterChef tau! hahhahaaa...

K, back to super duper serius, I learn something here...
Kalo ko diberi ayam seketul atau berketul ketul, sila bukak minda bahawa ayam itu boleh jadi menu lain yg ko tak sangka asalnya hanya dari ketulan ayam. Contoh: dapat ayam tapi hasilnya popiah. Tak faham? Mean, jadilah tukang masak yang creative dan innovative... :)

Even AKU BUKAN CHEF, jauh sekali MASTERCHEF, aku enjoy cooking dan lubang hidung adalah menjadi 2 kali ganda dari saiz biasa bila my BANG RUMET cakap : 
"Thanks bie masak sedap2 untuk abang..." 8D

Again and again... thanks to all my chikaro opsss kesayangan-kesayangan2 sekalian yang terus bagi support kat Cik Kaki. LOVE YOUols banyak2... BIG HUGS~~~ <3



37 comments:

  1. aku seksi lah.. sampai hati ckp tak seksi taw.. hahaha.. apa fungsi aku sebagai kawan kalo tak bagi semangat ke arah benda2 yg baik kan..

    terlalu bangga dengan kamoo..

    ReplyDelete
  2. bab nak order 100 biji karipap n air satu tong tueee...mmg su suka sgt....
    bila nak ajak(dasar pemakan ini budak sebab tu gumukkkkk)

    ReplyDelete
  3. achik sgt romantik. alhamdulillah... bertuah bdn :)

    ReplyDelete
  4. tetibe rase sedih ngan keromatikan abg rumet :)

    ReplyDelete
  5. aku tetap setia memberi sokongan apa jua yg cik kaki join...

    ReplyDelete
  6. admire ko tau psl pandai masak although campak2 jer..mak kalau skdr campak2 utk hb ok lah..yg len2 mak surrender taw!ekekeke

    ReplyDelete
  7. bagi aku yg dah biasa cuci mata dengan masakan ko apa yg aku bole ckp ko bukan takat bole memasak je..ada seni ok...

    ReplyDelete
  8. kalau masak dr hati , x sedap pun terasa sedap kat tekak org² kesayangan hehehee

    ReplyDelete
  9. tak menang pun takpe. mmg layak je masuk pun...hahahah..leh eksyen dgn anak cucu cicit nanti...

    ReplyDelete
  10. wonderful experience. boleh jadi salah satu memori yang terindah dalam hidop kamu sis!mana tau next year betul2 jadi masterchef kan! btw today baru 5 oct. kamu tersilap tulis bulan la sis! over excited la tu!! hihii. nyways Congrate ya!!

    ReplyDelete
  11. xpe..yang penting usaha!!...tahniah !

    ReplyDelete
  12. memang best la ina..takpe next time cuba lagi okay..

    ReplyDelete
  13. takpe akak ina. jge give up.. kalau x layak, takkan la nuffnang personally call suh join dok.. hehehehe.. pengalaman berharga tu, x ternilai dengan wang ringgit...

    ReplyDelete
  14. cik kaki salah date tu, bulan okt baru 5 hari..hehe

    ReplyDelete
  15. YEA......nk peluk ketat2 jugak ahaksss....;p

    ReplyDelete
  16. Yeayy, kenangan kan kak ina? Next time leh cuba lagi kak :)

    ReplyDelete
  17. xpala ka..yg pntg dah cuba...:)

    ReplyDelete
  18. seronoknyer dgr...tp part romantik tu xtahan..seb baik 'jadi' pegi....hahahahaha

    ReplyDelete
  19. ada pertandingan cik kaki.berani gak cik kaki nak mencuba, itu kira dah satu kejayaan.jangan putus asa ye mana tahu ada pertandingan masakan yang lain, cik kaki boleh join.

    ReplyDelete
  20. hihihi..kalo ada rezeki IPAD tu best!

    ReplyDelete
  21. muat x tangan kamoo nak hugs kita nie???

    ReplyDelete
  22. wah... beraninya cik kaki kita masuk master chef... cayalah... kalau akak yg masuk master chef ni, maunya terkucil kat situ jugakk... walau tak dpt masuk final, akak still nak ucapkan tahniah kerana kecekalan masuk bertanding... cubala lg tahun depan...

    ReplyDelete
  23. tahniah.. akak ko vangga ni dik.. hahaha

    ReplyDelete
  24. tape... asah tangan tu lagi,,,, tahun depan kalo ada g, terus menang.. hek3.... ~ eh nandos tu sodap ke? x penah teringin pun nak masuk nandos

    ReplyDelete
  25. wah, saya kena menuntut dari Puan Kaki, kaedah menaikkan traffik ke blog nih :)

    ReplyDelete
  26. xper la ina..at least kamu amsterchef di hati kami kan...asalkan mencuba dan ada kenangan manis..

    ReplyDelete
  27. walau macam mana sekalipun..pasti cik puan masterchef untuk bang rumet...;) heee:)

    ReplyDelete
  28. sangat suweet la bang rumet cik kaki..heehehhehe..sbb sgt sporting..suke suke!!!

    ReplyDelete
  29. MEKCHU:
    aduh, kamu buat diri rasa disayangi...

    pnsusu:
    hahahhaaa... meh jmp kite, kite blanje air oren ngan karipap

    mak izz:
    amin... anugerah Allah...

    ratusiput:
    aku tahu ko dlm kondisi jiwang maut skrg... tu yg sensitip ni...

    ReplyDelete
  30. ameris:
    mekasih kamu!

    gieyana:
    alah... sesaje have fun jer ni beb...

    nana:
    oh, ni penghargaan terhebat ni beb!

    jiejah:
    betul2... tepat sangat!!! :)

    ReplyDelete
  31. eri-chan:
    nak jugak berlagak kan... hahahhaa

    liza:
    ha ah la... terlebey excited kekdahnya tu kak! skrg dah edit! hehehee

    nini d:
    mekasih! :)

    fitri senin:
    tak nak dah... cukup seklai jer! hehehe

    ReplyDelete
  32. syima emi:
    betul2...
    tapi dpt voucer minyak 100 kira berharga aper! ;)

    farah:
    tu la... x prasan! teruja u! nway, thanks ya...

    liemaopurut:
    meh meh... peluk smp semput!

    boo:
    cukuplah sekali kena senggugut time bkn period! hahahaa

    ReplyDelete
  33. myza sam:
    kan kan kan...

    faiez:
    lu ni kannnnnnnnnnnn...

    cik ina do do cheng:
    xder dah nak join nyer cik ina oi... tapi kalo nuffnang jemput kenala, mana tau leh kaya pasni? hahahhaa

    mrs fiza:
    kannnnnnnnnnnn... tapi bkn rezeki cik kaki...

    ReplyDelete
  34. pepel:
    kamu x boncit sgt kan??? muat lg tu...

    wana:
    mekasih kak wana... terharu akak sudi wish kite. :)

    mast@work:
    aduh kak... ko ni kan... sajer wak kite tacing tau!

    hyz:
    sodap laaaaaaaaaaaaa... cer blanje cik kaki skali, confirm sedap dikenang sepanjang zaman.

    ReplyDelete
  35. fauzan:
    kite z wak aper pon... cuma pembaca ni setia. tu yg sayang dorang neh...

    suria ahmad:
    mekasih along...
    saaaaaaaaaaayang along! :)

    laskar pelangi:
    tu tak syak lagi! ;)

    mama rifqy:
    kite dabel tripel suka!!!

    ReplyDelete
  36. ina,
    klu masak depan org nie leh tergagap2 nampaknya... ishkk seram lah aku kan

    ReplyDelete
  37. yg penting berani terima cabaran tu :)

    ina, baju tu cantik ah!

    ReplyDelete