Tuesday, August 2, 2011

Cameron percutian tragedi_part 2 - Natasya Resort buat aku naik hantu!!!

sambungan dari ENTRY INI.

dah check-in tu... bukak2 bilik... hmmmmmm~~~ sedikit hampa. indah khabar dari rupa! kat website nampak cam cantik giler! tak caya, tengok SINI.  tapi kira worth la ngan harga promotion nya = RM199 during weekend and kalo weekdays, RM149. tapi kalo ikut publish rate = RM350 on weekend, kalo ngan harga ni sumpah nyesal giler duk sini!!!



Natasya resort ni lokasi dia betul2 dekat Equotorial HOtel. It like ada beberapa blok apartment 1 bilik, then diorang beli beberapa unit dan jadikan tu resort. unit2 tu tak letak dalam satu blok... lokasinya adalah bersepah sepah. tapi unit lain tu aku tak pasti samada dijadikan guest house jugak atau pon ada penduduk kekal. 


katil adalah secara berasing gini yer... takleh nak didekatkan sebab side table tu tak boleh dialihkan sebab ade wayar yg sambung ke diding. padahal mamat receptionist tu kata boleh dekatkan. xperla... bleh tido himpit2 sejuk2 neh! :p

ruang tamu memuatkan sofa bed. kalo datang ramai2 boleh tido kat luar. tapi awas, sofa bed itu berkepuk dan berbau!

balkoni. lantai sejuk giler. kan bagus kalo dia sediakan selipar. tapi cepat2 sedarkan diri: azlina, harga dia bagi ko kurang sengget rm200 jer utk apartment ni yer... so, abaikan! kaki masih tak beku lagi...


view from balkoni. memang sangat nyaman...

sangat 'peace' yoooooooo!!!


 oh lupa... ada kitchen jugak. ade microwave n esbok. tapi xder dapur k... nak hangat2 lauk, masak megi boleh la...


toilet yang sangat2 menghampakan! busuk!!! pastu bath tub ade macam kesan karat ala2 tompokan darah gitu. tapi positive kan diri: itu adalah karat!!! bilik air ada dua. yang busuk ni dalam bilik. so, kami guna yang kat luar jer... busuk dia tahap boleh diterima...


pastu kat website cakap ader wifi free. so nak call la receptionist nak tanya kenapa tak leh connect internet ni? yer, saya internet addicted. bawak lappy kecik ke mana sajer kami bercuti. senang nak search apa2 patut untuk percutian yg kebabo la kononnya... biasala... memasing pakai henpon cikai cap ayam jer. so, kenala bawak lappy kan...
sekali, tak jumpa telepon dalam apartment tu nok! puas carik. so, call pakai handphone jerk. diorang cakap internet problem. tanya mana telefon, diorang kata bilik tu xder telefon. bilik hotel xder telefon?! nak paper, sila kol pakai henpon ko sendiri oke! wat de... fish!

dalam kul 7 cenggitu... kami nak ke pasar malam. so, lappy yg ter-ON yang tak boleh nak connect ngan internet tadi ditinggal dalam bilik. memang tak risau pape sebab rasanya housekeeping memang dah takde dah masa tu. lagi pon, sblom ni gi mana2 hotel berhari hari tinggal lappy ker aper memang tak pernah hilang pon kan... so, keluarlah kami ke pasar malam... bila dah pastikan semua pintu dan tingkap dah kunci, keluarlah kami ke Pasar malam yang memang tak jauh mana ngan hotel tu...

<<<<INTERMISSION>>>>> (wah, ala2 movie hindustan plak! heheheh..)

after menghabiskan wang kat Pasar Malam Brinchang (nanti citer kat entry lain), kul 8.30 pm gitu kami balik bilik. kira keluar dalam sejam setengah jerla... masuk2 bilik, tengok lappy takder!  tanya achik kot2 dia simpankan ke aper... dia cakap tak. kami pon mula la geledah setiap pelusuk bilik, ruang tamu, dapur... dan lappy kami tak jugak kelihatan! bukak beg, aik, charger pon takder!!! sah hilang = orang curik nih!!! masa tu rasa cam... adoyaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... STRESS nya!!! dan baru kami perasan, pintu utama tu cam tak boleh nak kunci dari dalam seperti sebelum ni. 

so, kol la pihak hotel dan citer apa yang berlaku. tak lama tu, datangla mamat yg kat meja receptionist tadi tu kang budak housekeeping. datang, berdiri depan pintu tu... then cakap:

"housekeeping tutup pukul 5 kak. pastu master key memang dengan saya. tak tahu lah camane leh hilang ni!" cam tu jerk??? pastu dia cakap dia nyer menager takder. nanti menager dia datang. 

aku tunjukla pintu yang takleh kunci tu. "tadi pintu ni elok leh kunci dari dalam." pastu budak tu suruhla si housekeeping tu tengokkan, dia berdiri jer kat luar... si housekeeping tu tengok, usik2 then tak betulkan paper pon... cakap lagi sekali "nanti menager balik, saya suruh dia datang tengok." masa ni dalam kul 9 malam cenggitu.

then blah la mamat receptionist ngan housekeeper tu. yang achik ni duk cool down kan aku cakap dah memang takder rezeki kite... memangla... tapi tak puas hati la beb! hilang dlm bilik hotel kan... malas nak meratap meraung sedangkan perut dah cam ade naga menari 2 3 ekor... kami pon makan makanan yg kami beli kat pasar malam dulu. kul 10 manager yang kata nak datang tu tak datang2 lagi. kami yang dah penat ni nak baring2 meow2 pon tak boleh... takut sebab pintu cam takleh nak kunci. kang dari lappy hilang, nyawa lak yg melayang! so, aku kol la receptionist lagi sekali... masa ni kul 10 mlm yer kengkawan... kol pakai henpon sendiri...

"mana manager awak ni? dah sejam ni saya tunggu!"

" manager tak sampai lagi..."

" pastu sampai bila saya nak tunggu dia balik? saya ni dah penat dah nak tunggu!"

"15minit lagi saya kol balik!"


sampaila kul 10.30, langsung takder paper... masa ni, hangin tahap nak keluar segala liang rongga dah ni! kol lagi skali pakai henpon sendiri!

"tadi cakap 15 minit, skrg dah setengah jam dah..."

"saya nak buat camane, manager tak sampai lagi!"

"dik... saya ni dah penat. nak tidur ngan pintu takleh nak kunci ni. at  least bagi saya bilik lain!"

"ok, boleh. kejap lagi saya datang."

so pung pang pung pang, bertukar bilik di blok lain la kami... dapat tween bed. toilet lebih memberangsangkan tapi selimut plak yang hapak ngeng! dah la sejuk!!! adoyaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii~~~
nak gi wak police report tapi achik penat nak drive dah. lagi pon dia cakap, report setakat report jerla... bukan leh dapat balik pon lappy tu! 

so, tertidurlah kami ngan seribu satu perasaan. marah, bengang, kesal. memacam ler!!! sampai ke siangnya, takder aper kol atau tindakan dari pihak management. sampaila kul 11.30am aku nak cekout. masa tu jumpa manager. hmmm... penat dah nak citer secara detail tapi lebihkurang ginila:

"kami dah wak meeting... sebab pelik jugak sebab ni 1st time berlakunya kecurian macam ni kat sini sepanjang setahun kami beroperasi. memang tak pernah berlaku. takper, pihak kami wak laporan polis, dan kami akan buat sisatan lanjut. seminggu lagi kami call puan..."
sampai sekarang hampes!!! 

yang sakit hati langsung takder say sorry atas kelemahan pihak management. at least bagi la aku diskaun bilik 50% ker... sejuk sket hati. 

makanya, terkubur tanpa nisan lah lappy kami di NATASYA RESORT yang 'cantik' tu...

and apa yang lebih mengejutkan... ada kawan tinggal komen kat fesbuk aku:


ko nampak tak tu?!!! ade orang hilang lappy jugak kat natasya resort ni on same date!!!

#aku syak, memang orang dalam la... pihak hotel jer tahu bila masa kami keluar... sebab parking telah ditetapkan. pastu mana ade security.... cop, cctv depan pintu apartment takder!!!

dah la... malas nak cakap banyak! kalo sape nak ke natasya resort ni, please make sure barang2 berharga dihangkut bersama sentiasa...



*ramai kata hotel ni mak mertua Jimmy yang punyer! aunty, sila ganti balik laptop saya tu! aunty kan kaya... kesian saya ni... pasni terpaksa saya berebut ngan hubby sebab lappy dah tinggal satu! :(


haa... tahu korang semput bacanya... aku yang type ni cam nak gi minum air paip kat toilet jerk! hehehehehe...

45 comments:

  1. kesian kt uols...mmg langsung x da tanggungjawab..consider mahal gak room dier..

    ReplyDelete
  2. perghhhh gila ko nok tak tembak org2 kat situ????aku dulu se g tioman ilang tudung.mak aih sian kot dorang jauuh nk g bli tudung.pani serikla nk tggl2 brg berharga dlm hotel kan.

    ReplyDelete
  3. eeeee...mmg cam bangang... geram giler bila baca ebtry ni..

    BOIKOT NATASYA RESORT...

    nak share entry ni kat beautifulnara.com boleh dak? shu serius ni..geram gile...

    ReplyDelete
  4. hmmm..dah takde rezeki mung nok...tp, ko dah mskkan cite dlm blog ni, biar satu dunia tau yg natasya resort tu mmg tak selamat stay kt situ...br pdn dorang...

    takleh ke nk saman hotel tu ek...

    ReplyDelete
  5. haa.. nasib baik cpt sambungan nya...

    laptop tu nok.. benda pertama mak pikir "abislah 3gp ko kat dalam tu" fuhhhhh akan ingat natasya resort ni smpai bila2... tak de hotel pun tak akan stay sana..

    ReplyDelete
  6. gieyana:
    agakla sebab servis dia hampes la nok...

    ratusiput:
    kalo ade senapang gajah, memang aku tembak dah nok!

    shu sinju:
    silakan2... biar org beringat n jaga sket brg diorang pasni...

    miyoko suki:
    nak saman xder duit nak sara kos guaman lak nok...

    mekchu:
    seb baik yg hlg tu lappy achik. kalo mr balcky aku, x kira... aku bom natasya resort! byk khazanah berharga dlm mr blacky aku!

    ReplyDelete
  7. aduh mmg haru la..tp bole plak tk say sorry ek..mmg hangin la ..dh la tgu2 manager smp sudah tk muncul...

    ReplyDelete
  8. weh..rasa cm nk g ngamuk kt receptionist pun ader......geram kot dgr

    ReplyDelete
  9. kena complaint kat owner resort tu terus nih..kalo kat pekerja dia mmg drg tak rasa apa2 la sebab bukan drg punya resort..

    siannya..kalo teman agaknya udah bertuko jadik raksaksa dah mengamuk kat situ..huhuhu..

    ReplyDelete
  10. ade member pnh request resort ni.nasib baik aku x g. n mmg xkn g.nampk dlm internet mmg cm best je kn. tp pas dgr cite ni, mtk maap la..xkn ku singgah. lg rela blk penang terus dr dok resort ni..huhu

    ReplyDelete
  11. mama tisya:
    tu antara yg buat aku x puas hati, cam x bertanggungjawab langsung!

    faiez:
    wa amuk pon apa wa dpt? bengkek yg makin bengkek!!!

    cik puan axa:
    ade email datin muniroh dok? hehehee

    ninid:
    :(

    ReplyDelete
  12. aku ida:
    sangat2 upset la wei ngan resort ni...

    ReplyDelete
  13. uishh sedeynye barang berege leh ilang.. terimbau memori masa akak hilang kamera huwaaaaaaaa

    ReplyDelete
  14. hhmmmmmmmmmpppphhh...kalo kmk memang terpelanting la manger dia tu...teruk nyerr...huhuhuh...eeee..geram tok denga cita ktk...sbr k..

    ReplyDelete
  15. tak patut betul management tu..at least take action la.........

    saper g cameron jgn stay ctu la klu mcm tu

    ReplyDelete
  16. kalau i, dah lama i buat complaint besar2!! report police segala i akan buat! bilik kena pecah masuk bukan issue kecik! buat sekali complaint kat Tourism Malaysia. tak kan ketinggalan jugak buat kecoh kat depan reception tu sampai ada org entertain dan bertanggungjawab.. kita pulak yg geram!!

    ReplyDelete
  17. Salam. Geram juga pd natasha resort tu. Agaknya if wat report pd diaorg pn x guna, sbb diaorg tu la gunting dlm lipatan. Sbb pihak hotel yg tahu their guess dlm bilik or kluar bdasarkn cctv or parking sprt yg dceritakn. Kali sy dah histeria kt situ. Heheee. Sib baiklah achik tu calm. Rsanya patut laporkn pd mreka punya head office. Dgn harapan benda misteri kecurian ni dpt dselesaikn & x tjd pd org lain. G kt website natasha tu. Dekat home, click contact us. Mayb leh email or direct complaint pd head office. Pkara ni x leh dibiarkn. Lappy yg hilang tu, x pe lah x de rezeki. Tp at least org lain leh ambk cerita ni sbg iktibar

    ReplyDelete
  18. Teringat kes kcurian my officemate. Dia meeting kt ptrjya. Pas hbis g alamanda jap. Nk mkn kfc. Pas mkn kfc tu nk blik ke office smula. Smpai prking alamanda bru sedar samsung galaxy tab dia tertinggal kt kfc. X smpai pun 5mnt dia ptah balik mnuju kfc. Tnya2 smua staff, x de spe ngaku nmpk galaxy tab tu. Dia pun akal panjng. G trus ke pihak pgurusan alamnda. G tgk cctv utk cam spe yg ambk. Mmg btol staf kfc tu yg ambk. Pas tu dia wat police report & tggu utk tgk kfc punya cctv lak. Then dpt balik galaxy tab tu. Tbongkar juga staf yg pnjang tgn tu... X tau la bdk yg mcuri tu kna buang keja or tak. Tp company mna yg nk simpan staf yg x amanah mcm tu

    ReplyDelete
  19. eeeee...jahat super jahat!!!!

    kena buat boikot besar-besaran ni.Memang sah angkara orang dalam.Kakak Ina,u have to do sumthing,dapat rebate 50% tu sangat tak berbaloi okeh to be compared dengan harga dan sikap tak bertanggungjawab depa tu!!!
    Kurus pahala puasa I harini sebab banyak marah..tapi takpe sebab I tak pose harini hahaha

    ReplyDelete
  20. berangin jer baca citer ko ni noks.... gerammmm wehhhh!!!!

    ReplyDelete
  21. ahhahahahha ri tu sy g cameron gak.. ada gak search jumpa natasya ni.. nasib x jd tempah.... kami olang g honeymoon villa.. lg murah.. lagi besh... hohohoo

    ReplyDelete
  22. eh tak sangka betul hotel yang lawa paras rupa cam gitu.. memang tak nak pergi situ la. thanks for sharing. i penah merancang jugak nak stay kat situ.

    ReplyDelete
  23. adoii ape nk jd ngan dunia skrg nie.. sesuka hati je rembat barang org.. management hotel pon xleh la wat bodo kn.. dh bender jd kt tmpt ko, ptt nyer mintak la maaf or ape2 kan.. sabar ekk na..
    baru nk ajak husband akak dok sini lepas raya.. xjd la mcm ni,mmg pangkah la hotel nih..

    ReplyDelete
  24. Perghh...akak memang sabar ekh...leh berlalu dengan hati yg terluka jer...kalau farah da mmg ngamuk xhengat da..heheheh even kalu dia bg 50% pun xworth kak..lappy tu..xpe la pape pun bnda da jadi kan amik sbg pengajaran:Jangan Percayakan Sape-sape Lagi..(=

    ReplyDelete
  25. setakat ni pegi cameron tak penah lagi terjadi tragedi camni, tapi nastasya resort tu sgt scary, baik tidur kat hotel bajet, bilik sempit skit, tapi semua kemudahan ada.

    ReplyDelete
  26. mmg kje org dlam tue...

    tp nk share kat cnie hotel kat PD, 'CORUS PARADISE'..time tue family day opis..trun tuk bbq dinner pas2 bos nek blik n anak2 dia pas2 tetba smua jd gabra sbab urusetia suh blik memasing check brang ada hilang x...

    mnggelabah gler sbab time tue tnggal laptop dlam blik..tp Alhamdulillah,laptop kita ader ;)...yg hilang brang kt blik anak bos..laptop n cash money dlam 2ribu..

    tombol pintu cntik jek xder tnda pecah masuk..pas2 ada jd gak kat tngkat atas sma malam..tngok cctv dr gaya cam kje org dlam..sbab dia tau jlan klua msuk hotel tue..tp tue ar xnmpak muka sbab gelap..

    cmner 'org dalam' tue leh tau yg kat blik tue ada laptop???..

    sebab 'anak bos ada call recep. tnya pasal internet@wifi'

    pas2 bos nk wat Press Conference konon nk kata hotel 'cuai terus pihak hotel bgtau bleh claim insurans..pas2 xtau ar ape jd..rasenya dh dpat claim tue...

    so berhati2 ar lpas nie klo tdo kat mna2 hotel skalipun...

    ReplyDelete
  27. oh siannya ko ina...aku br tau citer.puas gak aku baca bait demi bait..smlm aku kepenatan...

    ReplyDelete
  28. Salam,
    1st time tinggal jejak sini. Selama ni SR je.
    Terpanggil utk komen bila baca pasal NR ni. Sbb kita pun stay NR ni masa gi CH retu. Tp tak pegi on wiken la. Gi 10 & 11 Julai. Check In ari Ahad.
    Wifi tu dia kata ada, siap ada p/word kan kat kad bilik, tp mmg tak bleh guna. Tp sbb bawak bband tak hal sgt la kan. Maleh nak call apa.
    Phone, mujo ada.
    Pasal katil tu, kiterang rapatkan je. Abaikan meja kecik tu, tarik dpn dia. Huhu.

    Cuma, bbtul ralat rasanya lps baca lappy Ina ilang tu sbb masa gi retu pun saya tinggal lappy tu camtu je atas meja dpn tibi tu. Oihh...tarik napas jap.

    Buat aduan (emel or surat) terus ke HQ derang Ina. CC kan ke kementerian pelancongan. Gertak kan sket.

    Eh. Ter ber jela la plak Ina. Sori eh.. and salam kenal dari pnstoberi :))

    ReplyDelete
  29. *menjawab komen Ina dari blog saya :)

    Tu la yg terbaik rasanya Ina. Sbbnyer nati derang ni wat tak kesah je dan org lain pun kena gak. Masih baru ni, kalo rajin buat cepat. Kita tgk apa respond derang.

    ReplyDelete
  30. walaweeiihh... sungguh sakit hati..!!! ai pernah gak hilang lappy kat umah sewa sendiri[apartment] biler umah kene pecah masuk.. ai punyer mengamuk ngan guard house..dan terus pindah seminggu lepas tu...

    ReplyDelete
  31. masa aku g last week..aku tercari2 jugak kat mana natasya resort nie..tapi malangnya xnampak...huhuhuhu...keji taw..management natasya nie...

    ReplyDelete
  32. batal hasrat nak ke sini..teruknye natasya resort tu....harga dah laa mahal gile...

    ReplyDelete
  33. Hoh patutlah buat promo kenmain. Boleh terbau plak hapak tu sampai ke sini, Yuckss!

    ReplyDelete
  34. huhu...

    'gegel' info natasya resort konon nak p hujung dec ni..skali dah story gini wat saya rasa ada tarak syiok la...hermmm cancel lah..
    malang mmg xberbau tp dah tau gini baik g tmpt lain jerk..

    ReplyDelete
  35. Uish..Br cadang nak bawak ps3 ke sana..

    ReplyDelete
  36. Alamat, en. B saya dah book NR untk mini honeymoon ktorg 15jun nnti. Mati laaaa.

    ReplyDelete
  37. wahhh serius?..baru nak gi cameron first honeymoon this december.. tapi bile bace natasya camni, tak jd nk book natasya la..huhu

    "seulas pandangan ikhlas dari : Blog Rasmi
    !Datiles Dulces! HafRizah....
    terima kasih =) "
    "

    ReplyDelete
  38. sgt setuju!sy baru bercuti di natasya last wk.berhabuk...hapak...sawang pada lampu...toilet berbau kurang menyenangkn.rm250 yg sgt x berbaloi.

    ReplyDelete
  39. marah betul nampaknya nih. Akak pun pernah duduk kat Natasya Resort tu tapi tak de benda yang hilang sebab kami memang tak de benda yang mahal-mahal pon.

    Scenery memang cantik, sofa tu memang hapak dan sejuknya Masya Allah.

    ReplyDelete
  40. Perghhhh....tq...4 info...nyaris..nk booking...huhuuu..Mmg teruk...Indah Khabar dr rupe..

    ReplyDelete
  41. Tqqq...4info....nyaris nk booking..indah khabar dr rupe..mmg teruk tol..

    ReplyDelete
  42. fuhhh, nasib naik baca entry sis. kami pun duk cari hotel tu. cz tgk dia asyik taja gameshow ke... upanya... eammmmmmm

    ReplyDelete
  43. Salam sis...
    Geramnya bc kisah sis ni, me pun bru je nk try2 la kunun check in NR wpun dah byk kali p cameron, stay hotel lain yg lbh bgus. Sbbnya tgk promo NR cam bajet cun je. Rupanya nan hado! Servis zero! Mencik dengar. PANGKAH NR! Heeee..tq 4 da info sis wpun almost 2years now :). Hopefully sis dah ade lappy baru ^_^..

    ReplyDelete
  44. Baru je tengah cari review resort ni....hmmm...rs mcm x best dah lak...dah la kite ni peminat cameron tegar..selalu lepak eqautorial je...tp kali ni rate naik gler..igt nak tkr angin...tetiba naik angin baca entry awak....hehehehe....tq anyway...

    ReplyDelete