Friday, August 5, 2011

sempat ko msk mcm2 yer? ko balik kul brape yer? ni nak jawab ler ni...

ramai kawan tanya cenggitu...

k, meh sini nak jawab...

aku balik kul 4.30. tapi xder maknanya balik kul 4.30 tepat sebab kena tunggu achik. achik tu manusia spesis mana leh balik on-time... mesti lambat jugak.  dlm kul 5 cenggitu baru hegeh nak keluar ofis tu pon after aku koling2 - kasik push sket! :p sampai umah dah pukul 5.45 - 6.00 pm gitu... nak masak yg sempoi2 lepasla... setakat ikan sweet sour, goreng 2 or sambal2 n sayur2 tu memang lepas sangat la... nak masak like asam pedas gulai kawah segala tu cam sakit sketla... mau terkangkang bawah sink nanti!

so, apa yang aku buat....

yg complicated sket tu, aku masak malamnya.
lagi pon masak malam ni bleh try2... confident sket!

after sejuk > masuk tupperware > kasik lepak dalam freezer 

esoknya balik keje, masuk microwave jerk.  ting! dah siap pon juadah berbuka... :)


gulai kawah yang dimasak secara pukal untuk 2 hari nya stok. nak msk byk2 sgt takut kami lak yg tak lalu nak makan lauk ulang tayang ni... 


aku baru terjebak ngan xtvt peram makanan ni bulan puasa thn ni jer... tapi peram semalam dua jerla... malam ni masak, masuk frozen, esok makan. paling lama, 2 hari. so far, rasa asal tak terjejas langsung! YEAAA suka!!!
semua ni semuanya pengaruh si gonjeng... thanks my gonjeng... :)

selain tu, bahan2 mentah utk masak like bawang segala tu, memang aku dah kupas sesiap. binatang2 utk dimasak pon memang dah siap siang dan basuh... 

tapi semangat masak ni bulan puasa jer. kalo bulan tak puasa, jangan harap achik nak balik awl. paling kokak sampai umah dah dekat maghrib. kalo lepas maghrib baru nak masak, kul baper nak makan?! dulu lainla masa duk umah lama, aku balik tak bergantung harap ngan dia. so, hari2 masak pon takper... dah duk umah sekarang ni, masak di hari kerja adalah boleh dibilang jari...

tapi bulan puasa ni kan... semangat masak dia lain macam la... mungkin dijana oleh perasaan LAPAR la aku rasa... dan lagi plak, aku ni kan manusia TAMAK & HALOBA... 

"Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa, baginya ganjaran seumpama pahala bagi orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa itu)" Al-Baihaqi dan Ibn Khuzaimah.

see... puasa sehari, tapi dapat pahala double! terus rasa penat lelah berbayar... :D

tapi kite sama2 tengoklah, sampai bila jangkahayat semangat memasak ni... aku rasa tak lama kot... sebab makin hari bateri semakin weak. cam hari ni, achik suh amik mc. ajak gi buffet nasi arab! :D <- senyum sampai geraham bongsu! :p


15 comments:

  1. selamat berbuffet...hari tue aku ada nampak promo buffet ramadhan nie..balik terus semangat bagitau en shukri..aku nak belanja dia buffet berbuka posa..dengan lantangnya dia sound.."xyah gatai..makan seco'et ada hati nak berbuffet bagai.." uwaaaaaaaaaaa impian ku hancur berkecai....

    ReplyDelete
  2. yayyy akak sker entry nih.. akak pon selalu buat stok utk 2 hari pastu letak dlm freezer... cepat && mudah.. nak2 time kite tgh malas gile n masak, so terus masuk dlm microwave la =p...

    kalu bawang & cili kering mmg akak dh blend siap2 utk stock seminggu.. ngehehehe

    ReplyDelete
  3. nak tengok cara senyum sampai geraham bongsu tu ..he he he

    ReplyDelete
  4. Chayok2...

    kalau zr pun gitu ler, cm katun le jd nye waakakakakak...

    tp betui ler, yg susah2 or lama tu patut masak mlm b4 tu

    ReplyDelete
  5. aku jarang peram lauk daa.. sbb peti ais umah aku tu dah tua..ekeke.. setakat hari nie mmg aku kalu sampai umah sempat laa masak.. asam pedas ke kari ke lemak cili api ke.. aku taram kan aje.. tapi bila idang berasap laa atas meja tuh.. hehehe fresh dari dapur..
    semoga ko terus berjaya masak berbuka.. sbb aku suka tgk gambo makanan ko nie.. ekekeke

    ReplyDelete
  6. akan ku praktikkan stail ini bila ku pindah..

    ReplyDelete
  7. geraham bongsu dah habis tumbuh? ;p...

    aku hari ni dah pencen masak sebab mak suruh pencen..hahahaah

    ReplyDelete
  8. nak pinjam ko sminggu boleh...?

    ReplyDelete
  9. mmg penat kan..tp kalau beli lg mahal ku rs..me pon mcm ko gak..binatang2 sume dh siap2 cuci gite..so senang sket nk main masak2..

    ReplyDelete
  10. memang kelam kabut kalo sampai umah dah pukul 6. samacam akak gak. bila dah letih drive + malas, jwbnya beli kat param aje. tp sebelah mlm akak memang masak utk sahur

    ReplyDelete
  11. Ooow..bahan dah prepare awal..memang capat siap..hehe...confirm sempat punya masak...hehe

    ReplyDelete
  12. kak...suami kamu tak nak saye mc ker?huuuuu

    ReplyDelete
  13. wah pandai awak masak...senang2 leh baca gak blog saya..
    http://susiyantisoleman.blogspot.com/
    macih

    ReplyDelete
  14. gelak baca komen si bonda pepel...maak sendiri la baru best kan ina....

    ReplyDelete
  15. aku suka gak masak secara pukal ni... tapi skang freeze sgt penuh dgn barang basah, tak bleh nak pukal lagi

    ReplyDelete