ALHAMDULILLAH.... Ramadhan pertama berlangsung dengan jayanya...
semalam, berjaya masak juadah berbuka. kul 4.30 pm tepat dah kol2 achik biar dia resah sikit. mamat tu kan ala2 lupa diri bila keje. kasik gertak2 sket... gertak2 manja jer... hahhahaaa...
on da way balik, singgah pasaraya BIG beli barang dapur sikit2. pastu tengok ikan cam segar2 jer... cop, pada yang tak tahu, aku selama ni tak makan ikan kecuali ikan cencaru @ ikan pakai jaket. baru tahun lepas kot berjinak jinak makan ikan. tu pon memula makan ikan kat Terengganu yang super segar yang agak2 bila beli tu tengok mata dorang cam jernih jer duk tenung kite. sekarang dah bolehla ikan KL tapi kena make sure betul2 segar la... tapi siang n basuh mmg tak sanggup lagi. sure muntah darah aku nanti... memandangkan achik volunteer nak basuhkan ikan yang dah siap disiang tu, aku ON kan jerk... so, beli 2 ekor ikan kembung ngan 2 ekor ikan selar.
kul 6 baru sampai rumah. mula kecoh2 berlaga bontot ngan achik kat dapur. pucat lesi ikan dia kerjakan! seb baik tak basuh ngan sabun jerk! :p
makanya, inilah hidangan berbuka kami di hari pertama berbuka di Ramdhan 2011 ni:
ikan selar sweet sour + udang bercili + sayur kobis mentah sebab x sempat nak masak, xper, kite cicah ngan budu ponnnnn sodap! :)
1st time wak2 bijak masak sweet sour. dan achik 2 3 4 5 6 7 8 kali duk puji sedap. puji amek hati atau ikhlas hanya dia jer yang tahu... hehehhee...
udang bercili ~ achik tak layan pon nok... dia duk hadap ikan sweet sour tu jerk... so, aku lah yang ngap...
resipi ni nanti aku share kat AKU BUKAN CHEF ya...
hmmmm... awal2 ni rajinla lagi masak. semangat berkobar2. cer tengok akhir2 puasa nanti. aku rasa makan kodai jerk! hehehee... paper pon, hope semangat terus kental dan kentang.
ler ko tk mkn ikan...cher try siakap...yum2..tp aku kalo hubbyku bw blk siakap hasil mancing tk brp lalu nk mkn cz beso bangatttttt
ReplyDeleteselamat berpuase akak manis.. =)
ReplyDeleteakak sgt pandai masak.. suke sgt sbb bole amek resepi akak n try.. =)
terime kasih sudi kongsi resepi2 akak n buatkan org yg malas masak mcm saye ni terus jd semangat nk masak pelbagai resepi..
nampak sedappp ;p..tak cube tak tau ler sedap ke idok ..;p
ReplyDeleteaku mmg xmasak..
ReplyDeletemaka umah mak..
bangun pagi ketuk umah mak
amek lauk haha
tp bese aku xsahur pon
amek lauk tu kebtulan laki ada sini
klw tak
mmg aku xbangun
aku mmg tak masak nok.dok melampan kat umah mak aku je puasa ni.ehehe..
ReplyDeleteape ni kecoh belaga
ReplyDeletelaga bagai kat dapur..
hahahahaha..
elehhh kat ganu je ehh ikan fresh2
hihihi..mesti sedapp kn..
aku nk rase gak kau masakkkk
ekekekeke
cepat sket letak resipi tu tau, leh cilok utk masak ptg nie nanti..
ReplyDeletewoit! kire gorjess lagi aku laahh sbb leh siang & basuh ikan sendiri! ahaha.. takpe2.. meehh nanti aku ajarr ko camne nak basuh ngan siang ikan erk! takde bende.. ok jerk.. :D
ReplyDeletemama tisya:
ReplyDeleteikan siakap lidah n tekak xleh terima lagi nok!
ibu dhia:
akak kalo complicated pon malas dik non..
shark:
cer cuba... cer cuba...
nana:
aku kena bangun sahur sebab gastrik...
ratusiput:
ReplyDeletelaki jauh xperla...
far8:
ala... belaga bontot x batal puasa pown!
cik lily:
dah letak dah!
neena:
bkn x pandai... tapi x tahan bau hanyir!
selamat berpuasa ina..
ReplyDeleteeh! tetiba jadi sopan plak :D
memasak sendiri lebih afdal dari memborong di PARAM tu..aku takpelah..aku makan sorang2..hiks!
la...xtahu plak cik kaki wa xmkn ikan....xsiang ikan.....
ReplyDeletesedapnyer...bile nk jemput berbuka nieh
adehh makan hati je tgk udang tu.. sedap mkn time berbuka dgn nasik putih panas2 nihh =p..
ReplyDeleteakak la ni dh xleh nk masak seafod..Dr suspect husband akak ader gout.. waaaa... no more ketam bercili, sotong goreng tepung mahu pun butter udang.. sob sob