Thursday, August 4, 2011

Kongsi RESIPI untuk juadah berbuka - Ramadhan Day 3


ehem2...
agak2 kena baling ngan mouse tak kalo upload gambo makanan sekarang? hehheee...
lambat ngan berbuka lagi ko dah suka2 upload gambo makanan kan?! pang kang!!!
rilex rrrrrrrrrrrr... bulan puasa jiwa harus kental!
ni semua sebagai ujian kekuatan iman! hahahhaaaa...

ni menu berbuka di Ramadhan ke 3...


daging gulai kawah tapi masak dalam kuali resipi sempoi lenggam cik esah super senang super sedap... rahsia sedap: gulai daging bubuh budu. ko ader??? baik cepat2 seludup budu made in kelantan. hehehee... resipi sesenang ABC ni akan di upload kat blog Aku Bukan Chef  (blog ABC jugak) nanti... tapi gulai daging ni kan amik masa sket kan. kalo balik keje, mau terkangkang bawah sink nak masak. aku ade tips... next entry kite share yer...


harus ade sayur. bendi oyster. ni lagiiiiiiiiiiiiiiiii giler bapak senang. dah bagi pon resepinya kat ABC. pepandai ler carik. :p


oh my guess (guess jer mampu... gucci simpan angan dulu)!!! ikan masin goreng pembangkit selera....


dannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn... semalam achik beristighfar panjang tengok dapur berkecah sebab bini dia dirasuk HANTU RAJIN buat roti jala. kul 4 tgk resipi kat MyResipi, ngan xder bahan dan acuannya tapi kalau ku kata NAK, maka NAK lah jadinya... jangan ko tahan2 wahai suami! hahahahhaaa...

kul 4.30 berdesup kuar ofis gi carik gandum dan acuan roti jala. 3 kedai carik, semua takder! hampa giler tapi semangat tak jugak hilang! nekad nak buat roti jala tanpa 'penjala'... korang tahu aku pakai aper? memula tebuk tupperware bodo yg murah, sekali terbelah bontot tupperware tu! hahahhaa... carik akal lain... tinggg!!! pakai ni:

takyah gatal2 nak tiru! nyusahkan oke! separuh daripada roti jala rupanya seperti lempeng! masuk tong sampah! hehehehee... pastu dapur ko jangan citer, tepung menepek2 nepek di lantai. tu yg achik kata terkojut monkey tu. dia cakap bini dia gian nak main masak2...
#nasihat penaja: kalo nak buat roti jala, pastikan anda ada penjalanya!


after bertekun, makanya... jadilah roti jala nya. tapi achik kata: "ni bukan roti jala... ni roti pukat!"  hahhahahaaa...


sekali ngap... achik kata tak sangka sedap! tibai roti pukat ni berkeping keping!!! berbaloi kemas dapur katanya... hehehheee...
makan ngan gulai daging. slurppppppppppppp~~~

18 comments:

  1. amboi...rajin bebenor cik kaki ni..:)

    ReplyDelete
  2. terliur plak tengok roti jala my peberet..dah masuk hari ke-4 posa tak dapat² lagi..mintak arini dapat la mkn..

    ReplyDelete
  3. cik kaki guna botol tu pun boley wat roti jala ader cara...lagi cantik dari guna penjala khas die tu....ader 1 blog akk tuh die ajar...tapi dah nan hado ler blog tuh tak tau napa....

    *kite wat roti jala guna sukat cawan...blender jerk semua tak yah susah2 nak pukul rata hikhik...
    *nak wat gak ler buka nanti penangan hasutan cik kaki hahha

    ReplyDelete
  4. Ala sedapnya kak...buat perut farah menyanyi nyanyi la...lalalalalala (=

    ReplyDelete
  5. ko mmg kreatif la nokkkkkkkkk......wakakakkakakakakkakaka

    ReplyDelete
  6. roti jala..... wahhhhhhhhh ( terbang )

    ReplyDelete
  7. tetibe ghase nak jugak roti pukat tu! nak cicah ngan gulai daging kawah..sedapnya..

    ReplyDelete
  8. cayok2....aku pencen sekejap dari masak memasak sebab dah jemput chef handal dari kampung..lalalalaal eeerrrkkk kenyang sampai magrib...

    ReplyDelete
  9. giler bertuah achik dapat bini rajin giler masak... peerrgghhh... siyes aku tercabar..balik ni harus aku gigih memasak jugak macam ko..;p

    ReplyDelete
  10. cepat update kat blog ABC.. nk cilok lagi nie

    ReplyDelete
  11. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh , betui ler ..rasa2 nye mouse nak terbang dh ni uhuhuhu ...

    suke le tu kan

    ReplyDelete
  12. sama je pengalaman saya buat roti jala festime...xde acuan..macam2 saya tebuk...last2 guna botol mayonis yang ala-ala botol k.ina tu...tapi separuh adunan sebelum jadi tu, jadi lempeng lak...rezeki tong sampah..ni dah ada acuan tp mls la plk nak buat..:p

    ReplyDelete
  13. diam je tgk segala juadah lu.......kagum gler seh
    *dlm hati berdoa bile si iena ni tergerak nk ajak aku ni....

    ReplyDelete
  14. amatla sedap roti jala yg dibuat sendiri kan..kan..aku pun dah lama tak buat. kari harap mak masak lagi acaner..

    ReplyDelete
  15. pergghhh sanggup tu wat roti jala pakai botol... cantik pulak tu.. kalu akak tak sanggup *sebenor nyer tak cukup rajin.. miahahah

    adehh tgk ikan masin tu ecurr air liur nihhh.. mmg terangkat kalu mkn ngan kari.. ulalala...

    ReplyDelete
  16. tetiba aku ada rasa satu perasaan nak sewa umah sebelah umah ko laa cik kaki.. supaya aku leh tumpang sepinggan buka posa dgn ko.. heh heh heh..

    ReplyDelete
  17. pukat pun pukat la...jalan takde pukat berguna...sedap kannnnnn

    ReplyDelete