Wednesday, July 24, 2013

Di lema balik raya seorang TTC...


Dulu tiap kali dekat nak raya, mesti saya gundah gulana. di lema normal geng TTC kot kan...
(TTC = trying to conceive)
malas nak jumpa sedara2 dan jiran2 kat kampung.
pastinya telinga pedih dgn soalan2 cepucemas.
hati luka dgn tohmahan dan cerca.
kata kita gile kerja kejar harta. kata kita tak puas enjoy... rugi kahwin tapi takde anak.
luka plg dalam: kata kita mandul.

itu dulu... dulu yer... kala emosi mengatasi kewarasan minda dan iman.
kini... di usia 30 tahun, di tahun  ke-6 perkahwinan, insyaAllah tak jadi kudis pun.
katalah apa... insyaAllah saya tenang menerimanya.
Allah anugerahkan nikmat SYUKUR yg tak terhingga dgn apa yg saya ada.
terlalu banyak nikmatNYA yg tidak dapat ku dustakan.
syukur itu dtg pakej dgn REDHA.
bila redha, kita akan berlapang dada terima segala ujianNYA.
DIA maha tahu apa yg terbaik utk ummatNYA.

Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar. [Surah AlAnfaal. Ayat 28.]

lalu... jika masih diaju seoalan cepucemas begitu;
jawapan paling manis: "doakan saya..." seraya meleparkan senyuman semanis kurma. :)


raya 2012 (thn lepas ler tu)
syukur punya suami yg sentiasa menemani sdg masih ada sahabat yg belum punya teman sehidup semati...
jadi, kenapa harus tamak???
mulut senyum... hati redha... 
:)

# buat sahabat TTC... jangan sedih... Allah sedang merencanakan yg terbaik utk kita. usaha perlu... tapi hati redha. Allah tak menjanjikan setiap yg berkahwin itu punya anak... tapi janji Allah itu pasti. 





49 comments:

  1. sangat bersetuju dengan entry sis. sememangnya kite perlu sentiasa bersyukur dan redha. Sekurang2nya kita masih ada suami,kan? insyaallah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul... let smile bebeh! :D

      Delete
  2. Replies
    1. terima kasih byk2 awk... terharu saya. kiss ayra for me!

      Delete
  3. Salam..
    eyza pun sama... mula2 mmg terasa hati bila orang asyik tanya jer.. lama2 eyza buat x tahu ajer.. malas nak layan.. sama la kita.. dh 6 tahun kawen.. setiap apa yg Allah takdirkan adalah yg terbaik untuk kita.. InsyaAllah, satu hari nnt akan sampai jugak rezeki kita.. Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita baru 6 thn... org lain berbelas tahun...
      jom jgn halang utk kita terus kecap nikmat hidup!
      salam ukhwah... :)

      Delete
  4. Masih mengumpul kekuatan untuk menjadi insan yg tabah dan redha,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameen... akak doakan moga Allah bagi kekuatan utk sue, akak n kwn2 senasib yg lain. :)

      Delete
  5. semoga 1 hari..impian itu jd nyata...

    ReplyDelete
  6. buat saya lebih bersemangat...thanks dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambateh bebeh! senyum semanis kurma!!! kita wanita badang! yeyeahhhhh

      Delete
  7. kak ina, kita memang redha.. tp bila org asyik tanya dan tanya, sebagai manusia biasa, hati pon sebak dan sedih jugakk.. kalau setakat tanya dah ngadung ke?ok la.. boleh la jawab doakan saya ye.. tapi kalau dah buat andaian sendiri, rasa tersentak gakla.. bakpo syima x ngadung lagi? syima merancang ko? waduh waduh.. mulut... hahaha.. mcm kak ina kata la.. at least kita ada husband kan.. husband plak jenis memahami.. so just bersyukur la apa yg ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih tu biasalah... nama pun wanita penuh emosi kan.
      akak dulu jiran ckp: ko mandul ker? ker laki ko yg mandul. masa tu rasa makcik tu kecik besar kecik besar jer. hahahahaa...
      takper syima, Allah nak suruh kita berfantasia bln madu dulu ni. jom Krabi lagi! hehehe

      Delete
  8. Susah pk pasal orang..biarkan..biarkaannn..biarkan berlalu..*err lagu sapo tu?

    Semoga bahagia hingga syurga..♥♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak wak lagu sendiri kan sebenarnya?! kekekee

      nway, thanks kak! :)

      Delete
  9. SALAM ina, sebelum nie saya silent reader blog nie.. cuma nak kongsi sikit.. saya umo pn baru masuk 30an and sy baru disahkan mengandung setelah 3 tahun bkahwin. sejujurnya masa tahun pertama kawin masih belum ada tanda mengandung sy mmg dh mula risau sehingga sy suarakan utk ambik ank angkat tp bila suami slalu nasihatkan supya jgn tlalu memikirkan soal anak sbb semua itu kehendakNYA jika DIA tidak memberi pada masa skrg ada hikmahnya mgkn sbb kami belum bsedia..sjak itu sy redha..jika org brtanya pun sy cuma kata tak da rezeki lg..pstu buat tak reti..lg satu bila sy tgok ramai d sekeliling sy yg dh kawin tp masih belum punya anak sy brtambah2 redha..bia la org nak kata apa pun..sehingga la baru2 ni sy di sahkan mengandung..sy tak pernah mkn apa2 ubat atau cuba apa2 kaedah pun. sy cuma pcya Allah tu maha adil and maha mengetahui sgala-galanya sy serahkan padaNYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... harapnya tak terlewat nak ucap TAHNIAH! happy for u... :)

      Delete
  10. Assalamualaikum kak ina, be strong sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak akak tunjuk muscle ker utk buktikan akak 'strong'? hehee...
      no lah... just a stupid joke.
      alhamdulillah, Allah bagi akak kekuatan yg cukup akak rasa...

      Delete
  11. Allah lebih mengetahui... Perancangan Allah yg sebaik2nya..Doakan kawan kita ni.. In shaa Allah

    ReplyDelete
  12. mungkin dia ada kelebihan di situ, sebab tu dia rasa dia ada lebih benda utk diriakkan. padahal kita juga punya nikmat hidup yg org lain juga teringin menikmatinya.

    sebab mulut org la kadang2 rasa malas sangat nak balik kg, malas sgt nak jumpa org. saya juga mengalaminya. kadang rasa nak sound direct je tapi org tua kan. kata kurang ajar pulak. ok skrg nak jwb begitu juga "doakan saya" diiringi senyum sampai telinga =)

    tapi selalunya bila org tanya terus nak nangis caner =( tapi saya bab kawen....sebab adik nak kawen dulu huwaaa...sungguh raya ni takde mood langsung nak balik raya kat kg sebab kenduri adik tak lama lepas raya. masak la saya jadi tumpuan masa raya nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ololooooo... jgn sedih k...
      perkongsian awk ni pon dah buat saya makin rasa bersyukur.
      saya doakan awk ditemukan dgn jodoh yg membawa kpd kebahagiaan dunia akhirat.

      Delete
  13. Alhamdulillah...aq pon dulu melaluinya juga..2thn br dpt nureen..yg second ni pon sm gk still ppl tnya...6thn br dpt..InsyaAllah ko kuat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. see, siapa sangka after 6 years br nureen dpt adik kan. KUNFAYAKUN.

      Delete
  14. allah knows the best for us :)
    tiap org takan lepas dr ujiankan meskipun berbeza situasi.

    will always pray4u.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya2... setiap hamba tak lepas dari ujiannya...

      nway, thanks kak...

      Delete
  15. Replies
    1. terima kasih dik... semoga yg terbaik jugak utk awk sekeluarga.

      Delete
  16. Assalamu'laykum kak ina
    ini nor hehehe

    Yang memahami adalah yang melalui
    Saya faham kak..
    Saya ni pun nak balik raya thn ni.. huhuh
    Moga Allaah berikan kekuatan pada kita semua ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam nor...

      insyaAllah kita kuat! nor kuat! akak kuat! dan kwn2 lain jugak kuat! :)

      Delete
  17. yer aku doakan kamu...doakan suami daku romantik macam achik juge...:))..itu kelebihan kamu syg punya suami penyayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, komen mu benar2 mengharukan ku sahabat!
      setiap kita ada bahagiannya sendiri kan... so tak perlu tamak.
      #pisst, jadi isteri romentik utk dpt suami rometik.

      Delete
    2. Salam sayam.. owh kite sgt memahami..kite pun 5 taun kawin br dpt anak..biar apa org nk kata..senyum dn suh doakan smg ada rezki cepat..allah dh aturkan yg terbaik utk hambanya..ada hikmah yg kita xtaw..in sha allah..masamu akan tiba jua nnti..jgn berhenti brharap..tika smpi satu saat..anugerah terindah itu bakal milik kamu kelak..amin

      Delete
  18. kita mungkin terkurang di sini tapi mungkin kelebihan di sana, hargailah apa yang kita ada :)

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah, kita anggaplah pertanyaan-pertanyaan mereka kerana mereka terlalu mengambil berat pada kita. Itu je cara supaya saya tak terasa hati sebab sering ditanya. Saya gembira bila ada yg bertanya. Tanda mereka ingat siapa saya, mereka tau ujian Allah pada saya, dan mereka pasti akn mendoakan selepas mereka bertanya... "takpe lah, doa. InsyaAllah nanti adalah"... Kalau kita kecil hati kita sendiri yg sedih. So, kita redha. Bila kita marah itu namanya kita tak ikhlas diuji Allah. Saya tak marah jika ditanya cuma kadang2 bosan. Bosan ditanya soalan berulang. hehe

    ReplyDelete
  20. InshaAllah rezeki tu akan sampai nanti. Teruskan berdoa & usaha. Jangan putus harapan. Suka tengok u positive macam ni :)

    ReplyDelete
  21. Saya masih lagi mencari2 teman sehidup semati...banyak mulut yang asyik bersuara itu ini...lima tahun bekerja entah apa lagi yang saya cari, adakah terlampau memilih? Langkah paling baik berdiam diri dan senyum...sabar banyak je...

    ReplyDelete
  22. Salam ina....
    bagus aura positif ina tu
    saya tetiap tahun selalu dapat dua soalan

    bila nak kahwin?
    +
    sihatnyeeeee (read:gemuknyeee) skarang?

    kwang kwang kwang

    diorang tu prihatin sebenarnye :)

    ReplyDelete
  23. Lega baca entri ni sis =). InsyaAllah ada rezeki nanti. Hanya Allah yang tahu apa yg terbaik buat kita kan.

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum sis....
    sy pun blum punya anak...taun ni tahun ke3 kami...
    setiap kali nak menjelang raya...hati bercampur baur...
    risau nak berjumpa sedara mara belah mertua....
    terlalu bnyk soalan yg mkn dlm...
    sblum balik mesti kne kumpul kekuatan utk terus senyum bila
    diaju soalan yg mkn dlm...

    ReplyDelete
  25. insyaAllah kak..percaya pd rezeki. usaha,doa tawakal..semoga suatu hr nt Allah makbulkan hajat akak n suami dpt mnimang cahaya mata..aminn :)

    ReplyDelete
  26. Thanks for finally talking about > "Di lema balik raya seorang TTC..." < Liked it!

    My blog :: Foodrin

    ReplyDelete
  27. salam, saya doakan yg terbaik utk kamu dan suami :)

    ReplyDelete
  28. kak ina...i lap u..suka sgt entry akak ni. mcm tu la..x mo sdih2 bila org tnya psl anak k. kalo org yg mulut puaka tu abaikan jer..dlu saya pun tunggu 7 bulan (7 bulan ttc) pun org dah dok tnya saya mcm la dah kawin 60 tahun. bz body sgt..abaikan je kak. saya pasti doakan akak ada cahaya mata satu hari nnt. InsyaAllah kak. Perancangan Allah itu lebih baik dari rancangan kita snediri. selamat puasa kak ina..

    ReplyDelete
  29. Ina (boleh panggil Ina kan, rasanya kita sebaya, yani umur 30 tahun ni...huhu),
    Tahun ni tahun beraya di belah mertua, hati berbelah bagi.....ada seorang dua mulut sedara mara belah famili mertua yang keep on asking soalan yang sama, which is Yani rasa sangat annoying. Walaupun dah nak masuk 3 tahu berkahwin, perasaan sensitif bila ditanya dan diasak tak pernah hilang gusar kat hati ni....harap dapat kekuatan setenang Ina....amin! Salam ukhwah ye Ina...

    ReplyDelete
  30. Ada group TTC ke kat sini? By the way sy suka singgah sini utk dptkn resepi :)

    ReplyDelete
  31. Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar. [Surah Al Anfaal. Ayat 28.]

    **syukur punya suami yg sentiasa menemani sedang masih ada sahabat yg belum punya teman sehidup semati. Jadi kenapa perlu tamak??Mulut senyum, hati redha. :)

    Quote yg paling sal suka...sal jga berTTC. dah 2 tahun lebih..seronoknyaaaaa dpt kenal blog n jumpa ramai kawan2 TTC yg senasib...Ya Allah hilang semua duka bila dpt jumpa ramai yg punya nasib macam Sal. Lepas ni sal pun nk selalu tulis blog n buka blog sal pd kwn2 TTC. x nak lagi private :)...salam perkenalan dear friend :)

    ReplyDelete