Thursday, October 25, 2012

SELAMAT HARI RAYA ADILADHA


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA buat sahabat seIslam.

Jika mampu, tunaikanlah ibadat Qurban. besar fadhilatnya.
jangan terikat: "eh, tahun lepas aku dah Qurban. cukup r tu..."

sila jgn konfius, QURBAN tu hukumnya bukan sekali seumur hidup yer... itu AQIQAH. hehehee... kalau mampu, buatlah setiap tahun. tak mampu seekor, sebahagian pun jadilah...
# kalau shopping barang duniawi mampu, takkan nak qurban tak mampu kan... ;)

 
HIKMAH DAN FADHILAT QURBAN:
~ Menghidupkan sunnah Nabi Allah Ibrahim a.s.
~ Mendidik jiwa kearah takwa dan mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.
~ Mengikis sifat tamak dan mewujudkan sifat murah hati mahu berbelanja harta kejalan Allah s.w.t.
~ Menghapuskan dosa dan mengharap keredhaan Allah s.w.t
~ Menjalinkan hubungan kasih sayang sesama manusia terutama antara golongan berada dengan golongan yang kurang bernasib baik.
~ Akan memperolehi kenderaan atau tunggangan ketika meniti titian al-Sirat al-Mustaqim diakhirat kelak. Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Muliakanlah qurban kamu kerana ia menjadi tunggangan kamu dititian pada hari kiamat."





p/s: takyah nak drop comment kata kesian kat lembu ni erk... 
entah2 lembu ni mati syahid. sedang berbahagia menjadi tunggangan ahli syurga :)


 # ini auto publish. sekarang saya dah selamat di kampung. duk mitah lembu! heheee...

8 comments:

  1. uissshhh dah selamat sampai kampung....jeles jeles hehehehe..

    Selamat Menyambut Aidiladha ...

    ReplyDelete
  2. salam aidiladhan adik badik senurkasihan..wahh balik kg..jeles ambe..

    kami baraya di wad..beralih angin hehe

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya aidiladha juga

    ReplyDelete
  4. Selamat hari Raya dik! walaupun dah berada di kampung halaman tapi sila lah berhati hati di Jalan raya! Takut ada lembu yg melintas nanti ...Moooo...

    ReplyDelete
  5. Selamat Hari Raya Aidiladha :)

    ReplyDelete
  6. slamat hari raya haji... cikpuan ina balik kg mana.. :)

    ReplyDelete
  7. Salam aidil adha dari Waney and family :)

    ReplyDelete