Friday, August 29, 2014

Dekorasi InaAchik Baiti Jannati ; Perubahan kecil di bulan Syawal

Saya sebenarnya serba salah sikit nak sharing2 pasal rumah ni...
Bukan pasal rumah jer... tapi tentang banyak benda.
Ntah... jadi takut. Kadang niat kita lain... orang faham lain...
Yer, memang la boleh cakap; yang penting niat kita.
tapi tipu kalo tak terhiris sikit sebanyak kan?!

Dah alang2 cakap pasal ni... meh la saya jawab byk soalan yg dtg tentang kenapa tak sambung entry Kembara Umrah. inilah antara sebabnya. terhiris/sentap/takde mood nak sambung bila orang specially saudara sepupu sepapat sendiri cakap kita ni macam nak show off sangat gi umrah. pulakkkkkkk... kita nak sharing is caring jer kan kot2 ada pengajaran atau info2 yg berguna dan membantu dari catatan musafir hina ni... kan dah kluar ayat drama tu! tapi gitulah hakikat hidup ni... tak mampu nak santuni hati semua orang. tak gitu?! ;)

Berbalik pada motif utama entry... nak sharing is caring deko2 InaAchik Baiti Jannati...
Terpulang pada korang nak nilai dari sisi mana... positif atau negatif, kita yg pilih. 
Tapi memang dari awal blog kakikusukaberjalan tertubuh pada thn 2009, memang puan blog suka berkongsi dekorasi dgn followers seciputnya. ;)

Raya tahun ni memang takde make-up rumah pun...
hanya sentuhan kecil jer... tu pun, dah separuh Syawal baru tergedik gedik. enjin lambat panas! hehee...
Dan macam previous post, InaAchik Baiti Jannati ni simple present tense jer. 
Saya guna pendekatan minimalist concept
takde perabot2 mewah... hiasan2 mahal... most of perabot hiasa berbentuk ringkas dan garis lurus jer. dan kebanyakannya IKEA mari. saya suka sebab murah dan praktikal. 


SEBELUM:




SELEPAS:










Saya hanya ubah posisi Klappsta Chair IKEA mari tu...
tukar frame gambar ngan frame murah KAISON mari. dah lah main gantung ikut paku sedia ada. nanti nak naikkan kasi tinggi sikit.
dan tambah pokok kenit kecik toet tu 2 ketul.
Yang lain2, menten...

Sekarang dalam perancangan nak upgrade karpet kalerful yg macam red indian tu kpd karpet bulus gebu kaler lembut like kelabu or cream. dah sakit mata tgk kaler terang2 semenjak dah masuk ketegori remaja purba ni. ;)

 Ok di sini saya terus jawab soalan2 lazim ditanya:


  • mana beli kerawang hitam tampal kat dinding tu? >> itu saya beli kat Jusco Wangsa Maju hampir 5 thn lalu (kot). harga lupa. takde niat nak let go lagi setakat ni. ;)
  • rak tv beli mana? >> kedai perabot kokak kat Balakong. pergi beberapa bln lepas tgk kedai tu dah tutup pun skrg. hehehe...
  • jam beli kat mana? >> online jerk kat Nile.com x silap. murah kededek org klate kata. ;)
  • karpet? >> ikea mari. harga jgn tanya... makcik spesis manusia tertelan byk semut.
  • langsir? >> Nilai mari. beli kat kedai MK Curtain Nilai 3. gi r carik kalo nak boria makcik tak kisah. 
rasanya tu jerlah soalan bocor setakat ni...



Allah menjadikan utk kamu rumah2 kamu sbg tempat yg menyenangkan - surah an-Nahl; 80

Maka jadikanlah kediaman kita sbg syurga dunia yg paling mendamaikan. tak perlu dekorasi yg bumbumpau... janji kemas dan bersih sebagaimana Islam mengajar kita tentang kebersihan.






27 comments:

  1. kite gang... suka yg murah2 je. tetap admire dgn umah awk...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak ina, sheila teringat waktu baca entri2 akak buat umrah. memang tersentuh sangat hati tengok gambar2 Mekah Madinah. Semoga terpilih menjadi tetamu Allah, suatu hari nanti... rumah kak ina, simple tapi sweet mata memandang. i like it...

    ReplyDelete
  3. cantik dan simple...senang nak kemas :)

    ReplyDelete
  4. subhanallah...
    cantiknye rumah kak ina...
    warna putihh memang fevret... :)

    ReplyDelete
  5. Baru terdetik rasa nak comment walaupun dah lama follow blog ni.

    Thanks for sharing InaAchik!
    Pedulikanlah ape orang nak cakap.
    Yang penting hati kita.. okay?

    Teruskan sharing bcoz..I love to read them!
    Moga Allah memberkati setiap ilmu/info yang kita share dengan org lain.
    Amin.. :)

    ReplyDelete
  6. Assalam cikpuan kaki yg gojes. Tu je. Hehehe

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...
    Suka lah tgk deco umah kakna...redup je rasa..

    ReplyDelete
  8. nampak manis dan damai jer rumah ni.. simple dan comel

    ReplyDelete
  9. Terpana mata melihat kekemasan itu. Great job! :)

    ReplyDelete
  10. Assalam..

    cantiknya rumah..saya sukaa..!! saya sukaa!!..hehehe

    nak tau keluasan rumah tu berapa ekk..? jenis apartment ke ape..?
    sbb thn depan insyaallah pindah rumah apartment.. hehehe
    kalau dimurahkan rezeki la..ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... terima kasih.
      keluasan 1000++ jer. jenis kondo.
      moga Allah murahkan rezeki awk sekeluarga

      Delete
  11. salam, ingat kami lagi tak? kita jumpa masa masterchef dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... mestilah ingat! kirim salam wife.

      Delete
  12. cantik susunan perabot rumah ina, nampak mahal & elegant. Macam selak helaian majalah je.

    ReplyDelete
  13. wahhhh..terpaku tgk tema itam putih tu..bersih kemas lgik menjimatkan kekdahnye kan..hehe

    ReplyDelete
  14. Warna hitam putih dan sentuhan skit2 kaler lain mmg sesuailah.... tak nampak sempit sebab putih lebih byk kan..

    suke.. suke.. suke...

    ReplyDelete
  15. pandai deco2 rumah... cantik je..kene je susun atur nya... kalo ade anak nnt, lain dah susun aturnye.. maybe uminye leh atur anak2nya supaya tidak usik barang2 uminya... InshaAllah Ina........................

    ReplyDelete
  16. Ko tau..klau sentuh bab home deco ni aq mmg suka n myb jd feveret blog yg akan aku kerap terjah..seyes kemas n bersih. Aku nk tukar lampu umah aq kaler putih lah psl sakit mata dgn kaler orangee...

    Aku mmg bkenan lngsir ko! Nnt la klau aku turun kl nk lajak nilai..✌️

    ReplyDelete
  17. Cantik! Warna putih dan di serikan dengan warna2 ceria.

    ReplyDelete
  18. perkataan pertama yang keluar, WOW! Semua perabot, hiasan, susunan kena aje. Langsir tu super exclusive, cantik sangat. u got great taste!

    ReplyDelete
  19. Xmo komen dah....Sy bg 10 bintang

    ~Liya Jany~

    ReplyDelete