Tuesday, October 8, 2013

Dekorasi InaAchik Baiti Jannati ; Penentuan konsep rumah + cat dan sofa



Assalamualaikum...
entry deco bermula.
saya cuba tulis seringkas mungkin. ;)

sebelum nak masuk rumah, nak gila fikirkan nak cat rumah warna apa.
sebelum pilih warna cat, kena fikirkan warna konsep nya dulu...
mcm2 lah ni beli buku ID sbg rujukan.
rujukan tak berbayar di hujung jari (internet) jgn citerlah...
IKEA tu pulak berapa kali tawaf untuk curik idea.
tapi itu semua utk IDEA... fulusnya yillek.
masuk rumah bermodalkan wang seciput. tak boleh nak demand2. mana boleh jer.

ok, memula sekali gile nak tema merah hitam putih sebab most of ID utk kondo bertemakan warna ni.
fikir balik, macam bosan... takde variasi. balik2 hitam-merah-putih. rumah lama pun warna ni dah.
ok, saya mahu kelainan!





berkenan pulak warna putih-turquoise.  nampak fresh.




lepas tu, last sekali hati jatuh cinta dgn 
BLACK & WHITE  WITH MODERN MINIMALIST CONCEPT.

Minimalism in interior design means spacious rooms with minimum of furniture and details. The main element of this style is attention to shape, color and texture. Planning doesn’t suppose dividing into rooms; furniture, cloth or glass partitions play the role of separators. In modern minimalism design accent is made on sharp geometric shapes and asymmetry. Furniture must have streamline shapes and upholstered with neutral colored leather. Shiny surfaces and straight lines look amazing in this interior. Details should be made of stainless steel or chromeThe amount of accessories should be minimal. 




ok, i loike!!! nampak simple + elegant.
sesuai utk rumah jenis kondo yg tak besar mana mcm rumah saya ni.
dan sgt sesuai dgn budget yg ciput yg mana tak payah beli perabot byk2! hehehe...
ok, nekad! dah masuk ketegori remaja purba ni, lebih suka sesuatu yg ringkas dan lapang.
putih suci seperti di kayangan. jgn sampai suci dalam debu sudah. :p

bermula dgn kerja mengecat.
untuk keseluruhan  dinding rumah, saya cat putih ICI Dulux Pearl Glo.
harga: RM 95 / 5 litre




ini awal2 masuk rumah tanpa sebarang dekorasi





dan cat kayu/besi untuk pintu dan grill juga warna putih. tapi bila cat pintu mcm cream sikit. :(
harga: RM 125/ 5 Liter











sofa:
 sebenarnya tak kena dgn konsep minimalist yg mana pemilihan furniture bentuk ringkas dan moden tapi sebab suami sgt mementingkan keselesaan ketika beristirehat sambil menonton TV, haruslah beli yg empuk dan selesa utk backbone. lari konsep sikit tak apelah... janji enak utk bergolek golek :p
leather jadi pilihan sebab senang nak maintain kot. 
lagipun rumah kami ni ber-environment sejuk, so takde masalah.
kalau panas, mungkin tak sesuai sikit kot. 
ntah! bercakap tanpa teori yg kukuh! hehee...
puas tawaf Gombak-KL-Balakong-Serdang-Puchong. sekali pencarian terhenti di Serdang Jaya.



sofa bagak tu digandingkan bersama dengan klappsta IKEA.





karpet: 
karpet murah dari IKEA. gila berani mati pilih warna ceria dgn corak ala logo nandos (mementang pencinta nandos kan). kunun nak naikkan seri rumah supaya tak bosan sgt dgn hitam putih.
sekali bila pasang, suami tgk isteri... isteri tgk suami. lepas tu gelak berdekah dekah. hahahaa...
nasib baik tak menari red indian atas karpet tu.
tak ape, nanti kaya sikit kite ganti dgn karpet baru yg lebih elegant yer suami. 

curtain? lampu? dining? next entry la pulak erk... 
nanti habis tenaga taip entry panjang2. :p


**sorry... gambar kurang berkualiti. ambil gambar di senja hari kekdahnya**


gambar rasmi hari raya Aidilfitri tah ke berapa tuan dan puan rumah.



gambar raya tuan dan puan rumah bersama teman2...

**gambar belas ehsan makhenchek NeenaAnuar**



30 comments:

  1. cantiknyaaaaaaaaa.................

    ReplyDelete
  2. aku part nandos tu dah berdekah dekah dulu..eh baca bawah ko pun berdekah dekah hahaha..apa daaa..pengaruh kuat sgt niii! hadoii la mek na..sekali lg membayangkan korang joget red indian..putus urat kentut aku baca hahahaha..yg penting aku suka!

    ReplyDelete
  3. cantiknya umah ko na.... sejuk mata memandang... nak tiru gak le konsep mcm ni...hikhikhik

    ReplyDelete
  4. mana ina beli pasu bunga tingkat2 tu ye. cantik

    ReplyDelete
  5. ina, cantik sgt tau. ingat lagi masa gi bfast raya umah awak. reaksi rayyan "wahhhhhhhh..."

    ReplyDelete
  6. Simple & cantikkkkkkk sgt *mata kelip-kelip*

    ReplyDelete
  7. less is more...warna putih buat rumah nampak luas...cantik & kreative..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum. Na, kiteorang ada beli satu karpet kt IKEA. Lupa nama dia. Harga around RM150. Color plain hitam. Lembut. Macam bulu kucing. Hikhikhik. Kiteorang beli 2 tahun lepas. Kalau kat IKEA sini, ada lg karpet tu. Kat Malaysia taktau lah ada ke tak. Tapi kan karpet nandos tu paling hot selling tau kat IKEA Jeddah. Dont play2! ;)

    ReplyDelete
  9. subhanallah, cunnye umah kak ina!! tibe2 daku terpegun!!! cunlah!! suke konsep tuh!! damai saje! :))

    ReplyDelete
  10. nak datang umah baru ina achik !!!!!

    ReplyDelete
  11. Rumah kamu adalah cantik ustajah!
    Dah lama ahkak tak men'deco rumah ... Kalau nak men'Deco sikit sebanyak $$ pasti terbang... tunggu bonus la jawap nye ;)

    ReplyDelete
  12. wah berseri deco2..nak legi up entri deco..saya suka saya suka

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kak ina. cantiknya rumah. pandai akak dan achik deko.. insyallah ada rumah nanti boleh minta tips kat kak ina. hehehhee

    ReplyDelete
  14. cantik sangat rumah ina!!! :)

    ReplyDelete
  15. Canteknye deko ni..ble jadik inspirasi.. :)

    ReplyDelete
  16. cantik ya.. warna putih nmpk elegen.. kapet je x in. hehe

    ReplyDelete
  17. beli cat ICI dulux kat mane ye? Murah betul!

    ReplyDelete
  18. kat Taman Melawati, sederet Maybank Taman Melawati.

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum sis ina... Saya Haslinda. Sis, saya nak bertanya beberapa ttg deko rumah sis nie. Boleh tahu di mana sis beli meja makan putih mcm tue. Saya berminat la...
    Tq sis sudi berkongsi.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum sis... Saya Haslinda. Sis, klo x keberatan nk tnya sis beli kt mana meja mkn putih nie? saya suka sgt deko rumah sis nie...

    ReplyDelete