Friday, March 7, 2014

Hibanya...


Setahun dah berlalu,  
dah lama sorok dari waled dan mama,berpakaian ketat ke kelas masa diploma dulu,balik kg jee mesti pakai baju kurung,tp jauh dr mak ayah..pakai mcm sarung nangka. sepandai2 tupai melompat jatuh ke tnh jugak. 
waled mama dtg buat surprise kat kolej,nak bg duit belanja and buah peberet kakak,jambu batu. 


Igtkan nak bg kakak surprise rupanya depa yg terkejut tgk anak depa :') ,lps bg duit belanja,waled diam,mama plk ckp..dah tak kenal kakak..semua diam mmbisu & terus balik,waled tak contact kakak 2 mggu,sedangkan kalau hari2 biasa,call 3,4x sehari.. kakak Call tak angkat,mesej tak balas..merajuk dan kecik hati,dan sudah pasti sedih...Putri,adik kakak..hari2 call kakak, dia kata waled setiap hari sebut nama kakak,nak tau kakak makan ke tak, duit cukup ke tak...tp mungkin luka kat hati tak boleh hilg lg..

masuk minggu ke2 waled diam tanpa berita,before waled fly ke mekah atas urusan kerja,waled bls mesej kakak yg kakak hntr 2 mggu lepas. :') mesej waled yg kakak simpan sampai skrg.. tenkiu waled..kakak janji,kakak takkan biarkan api neraka kena pada badan waled hanya sbb kakak ikut nafsu jahat kakak ni. Doa waled mama dah dimakbulkan. Doakan kakak istiqamah. (: 

Maafkan salah silap yg lalu. Kakak takkan lagi jadi penghalang utk waled dan mama kesyurga. 
with ♥: kakak

"selangkah anak perempuan keluar dari rumah tanpa menutup aurat,maka selangkah juga ayahnya itu hampir ke Neraka. (HR Tirmidzi & Hakim)


mesej dari Walednya.

sumber dari tuan empunya nya:
https://www.facebook.com/faatihah.mazlan




Jujurnya, air mata saya berjujuran baca catatan ni.
tup tap tup tap jatuh atas meja tak sempat lap sebab laju sangat.
Allahu... rasa hiba sangat2...

AURAT.
inilah cabaran terbesar seorang wanita.

ramai antara kita mampu jadi anak yg menghiburkan hati orang tuanya..
ramai yang mampu jadi isteri yang menyenangkan suaminya...
ramai yang mampu jadi ibu yang terbaik utk anak2nya...
ramai yang mampu jadi sahabat yang baik utk sahabat2nya...
tapi tak mampu nak jadi hamba Allah yg baik utk PenciptaNYA.

dengan keberkatan dan kemuliaan hari Jumaat ini...
rendahkan hati...
minta Allah beri kekuatan utk kita menutup aurat dgn sempurna...
minta Allah beri kekuatan utk istiqamah dlm menutup aurat dgn sempurna...
minta Allah berikan hidayah utk sahabat2 kita utk menutup aurat dgn sempurna...
jadikan ini sekecil-kecil jihad kita.
jihad berperang dgn nafsu kita.

di kala ada hati2 yang terketuk walau sekecil-kecil jentikan,
percayalah... itulah sekecil-kecil HIDAYAH dari Allah SWT.
jangan bertangguh lagi, mulakan hari ini. sekarang ini.

Allahu Allah...
ampunkan kami pendosa2 yg sering terleka.
jauhkan kami dari azab api neraka.

Allahumma ameen...





25 comments:

  1. Allahuakbar..sy kenal ni, bekas GM sy Dr Mazlan..anaknya pun sy kenal, memg bertudung labuh, berjubah..fatihah yg sy kenal lemah lembut orgnya..tiap org melakukan kesilapan, tp belajar mengakui salah sendiri itu dh ckup baik..semoga fatihah istiqamah slps ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum...kak azie.. Allah :') terjumpaa kite kat siniiii.. baby kak azie dah besar yee..
      thankyou kak azie byk ajar fatihah time practical ((: <3

      Delete
    2. Azie.....dah besar bby.....alhamdullillah....moga Dr.Mazlan dan keluarga bahagia selalu.....

      Delete
  2. memang tersentuh baca cerita ni sis....

    semoga akak pun mampu berubah menjadi hambaNya yg lebih baik...
    dan semoga anak-anak akak pun sama-sama menuju ke arah itu...

    sama-samalah kita belajar dan perbaiki diri lagi ... in sha Allah...

    ReplyDelete
  3. anak ex bos TM ni dulu Dato Mazlan tak silap..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak ina.. sedihnya baca... teringat kita dulu macam mana. Malunya diri ni Y__________Y

    ReplyDelete
  5. Thanks atas perkongsian ini. Memang hiba... Betapa mujarabnya doa ibu dan ayah ni..

    ReplyDelete
  6. Kdg2 org yg ms lalu lebih teruk dr kita bila da dpt hidayah 1000x lebih baik dr kita. Kita ni yg biasa2 je bile la nk berubah utk tgktkn iman. Allah.sm2 doakan kte smua sntiasa dpt hidayah ye kak.

    ReplyDelete
  7. Memang cabaran sangat nak tutup aurat ni

    ReplyDelete
  8. cabaran nak didik anak2 sekarang untuk tutup aurat...stakat pakai tudung je tak cukup...
    diri sendiri pun belum sempurna...huhu... :(
    sama2 la kita jadi kearah yang lebih baik...aminnnnn

    ReplyDelete
  9. Teringat plak ngan anak akak few weeks ago, kami pergi swimming, kebetulan dia terbawa baju lengan pendek. Kami cakap its ok.. pakai je lah, dah terlupa nak buat camna (sebab dia baru jer period-baligh-b4 this takat jaga tudung jer, kekadang baju tuh lengan pendek jer), terkedu dengan jawapan dia "Umi suka ker lengan anak umi nih terbakar dalam api neraka" huhuhu...

    ReplyDelete
  10. Semoga Allah kurniakan ganjaran yang terbaik untuk ibu bapa kamu, dan kamu juga. Teruskan menjadi wanita solehah, dan dakwahlah kepada rakan-rakan yang lain.

    ReplyDelete
  11. subhanallah.Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum, salam kenal. Dah lama tak berblogging. Dalam menunaikan amal makruf nahi mungkar, mmg kita perlu mujahadah, kuat melawan segala nafsu. Kekadang kita rasa benda itu kecil tp mungkin besar pada Allah. Contohnya pakai sarung kaki. Orang nampak kecil, tapi ia juga sebahagian dari aurat yg wajib ditutup. Moga kita sama2 dapat menunaikan suruhanNya dan dikurniakan kesudahan yang baik. {suka blog ni, nanti datang lagi:) }

    ReplyDelete
  13. semoga menjadi anak yang solehah...

    ReplyDelete
  14. moga menjadi anak yg soleh..mohon copy yer..

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah......semoga tabah dlm menhadapi setisp ujian dari allah.....jika kita sudah tekad utk menutup aurat seperti kehendak nya....in sha allah akan di permudahkan......

    ReplyDelete
  16. Macam pernah ku Lihat Dr Mazlan ni...seperti pernah terserempak kat TM...

    Dari...Faizal, TM Annexe 1..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...perkongsian yg menarik.

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah...moga diri ini juga istiqamah..

    ReplyDelete
  19. subhanallah...alhamdulillah...allahu akbar..allah masih lagi mnyayangi hamba2nya dan allah masih lagi membuka lagi hati2 insan yg ingn berhijrah krnNYA..moga dirimu dan diri ini istiqamah di lndsn ALLAH dan moga mendpt rahmat dariNYA,..IN SYAA ALLAH..

    ReplyDelete