Thursday, March 6, 2014

Bekal-day dan tips nya...



Today is Thursday...
Thursday is bekal-day...
Bekal-day is everyday...
Gambateh! ;)

**takyah nak minta angka di penimbang la... its secreto de amore :p


yang takde kerja... 
atau yang buat2 takde kerja,
meh layan bekal2 cik puan kaki.
kot2, dapat idea nak jadikan hari2mu bekal-day jugak kan...

yang pasti, semua menunya ala2 pantas dan tuntas. ;)











ramai tanya bangun pukul berapa yang sempat nak sediakan bekal segala ni?

jawapannya:
waktu bangun jangan cerita. dah tentu2 bangun awal untuk solat subuh kecuali hari2 pelepasan am utk wanita2 istimewa. 
tapi mula masuk dapur pukul 7:30 - 7:40  pagi. 
ktung-ktang secara pantas, pukul 8:00 - 8:10 pagi siap. 
lepas tu mandi dan bersiap laju2. marginkan sedikit masa untuk ambik gambar bekal2 ni. :p
 pukul 8:30 - 8:40 pagi bertolak ke kantor.
pukul 9:00 masuk kantor. ;)
**kan tak pepasal dah jadi macam diari pagi InaAchik dah...**

ini untungnya rumah dekat dengan kantor. aku rela rumah tak berapa besar berbumbungkan lantai rumah orang, berlantaikan bumbung rumah orang asal tak menghabiskan sisa2 usia yang ada di lebuh raya. banyak2 tekanan, tekanan di lebuh raya yang aku tak berapa bijak lagi nak menanganinya. aku takut wanita ayu berubah jadi singa! muahahhahaaa...

tips dari cik puan kaki utk ber-bekal setiap hari:
# menu simple2 dah la...
# setkan menu / bahan2 malam sebelum paginya 


ada jugak hari terlajak mimpi dan hari terpijak duri palas (baca malas) hingga hari tidak lagi digelar bekal-day. so, jadilah tapau-day. tapi selalu sakit jantung sebab harga kedai kat bawah office ni tahap nak sembelih orang. eh ker memang standard harga semua mahal nak arwah sekarang?!





14 comments:

  1. yeayyyy kita geng,geng bekal..heheheh everyday is bekal day selagi tak terpijak duri palas..ho yeahhhh

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak ina. hehe bestnya hari2 bekal day. sheila selalu terskip bila termalas. hehe. harap2 masih larat nak masak sampai bersalin. hehee mahal kak, dua orang sekali makan dah rm20.. rugi tak masak sendiri Y___Y

    ReplyDelete
  3. suka tengok set bekal cik kaki..pasni boleh la cilok skit2..hehehe

    ReplyDelete
  4. saya tak bawak bekal tapi masak untuk makan malam..masa harga petrol belum naik rajin balik umah waktu tengahari, panaskan lauk & makan sambil tengok tv..

    ReplyDelete
  5. wahhh..terbaek sgt!!..ni yg berkobar2 nak ikut sama buat bekpes nih ;)

    ReplyDelete
  6. nape nekal akak nampak sedap dan comel ? rasa nak ngap je gambar tuu. hehheee :D

    ReplyDelete
  7. alahai kakak comey ni, rajin.
    bekal makanan segala itu semua Nampak sedap. hehe.

    tp sbnrnye bawak bekal ni best, boleh jimat, di samping kita tahu tahap kebersihannya (sebab kita sendiri yg masak kan)

    tq share tips kak. :) take care~

    ReplyDelete
  8. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  9. Kak ina yg rajinnnn!! Huu ble nak jd rajin mcm akk nih.

    ReplyDelete
  10. sedapnya semua bekal-bekal tu....bole share mcm mana cara nak buat telur yang gulung-gulung tu? terima kasih

    ReplyDelete
  11. salam.kak ina, sy nak tanya, sekali akak masak utk bwk bekal g ofis, berapa biji telur yang akak guna eh?nampak macam banyak.

    ReplyDelete
  12. fiz:
    biasanya 3. paling byk 4 tapi tu jarang2 la...

    ReplyDelete
  13. salam...saya pembaca baru blog awak..am very inspired to ur Atkins Diet. nak minta tunjuk ajar..hehe

    ReplyDelete
  14. ooiiishhhh mengancam !
    jap lg nak masak la..
    terliurrr!

    ReplyDelete