Friday, July 27, 2012

Resipi Ikan Percik. Nak sangat kan! ;)

Ramai plak duk merengek rengek nak resipi ikan percik. kamu2 punyer 'pleaseeeeeeeeeeeee'  tu smp tak larat wa nak bilang 'e' nyer tu... yerla2... wa kasik ler ni...





ikan (saya guna ikan selar)
  • mula2 ikan tu kamu gaul garam kunyit then bakar. bakar ni ade 2 pilihan sama ada nak pakai oven atau pakai pan jer. tapi bila pakai oven ni wa x suka sgt sebab mcm kering sket ikan nya tu. so, wa budget bijak pakai dua kekdah grill-panggang. memula ikan tu bakar pakai pan dulu: letak sedikit minyak (bila kata sedikit, mmg sedikit yer... jgn degil!), then bakar la ikan tu dgn api perlahan sampai ikan tu masak.
  • dah agak masak ikan tu, siram kuah percik then masuk oven! hasilnya - memang tak mengecewakan! ;)

kuah percik:
  • untuk kuah percik tu, blend kan 2-3 biji bwg merah saiz besar + 1-2 btg serai + 2-3 ulas bwg putih + seketul halia sebasa ibu jari wa sampai lumat.
  • masukkan bahan2 yg di blend tadi ke dalam santan + air, letak cili boh atau cili giling 1-2 sudu (nak pedas, kasik lebih sket), garam dan gula. juga jangan lupa letakkan sekeping dua asam keping. kacau di atas api hingga menggelegak.

resipi dah bagi... sila masak! nanti gitau hasilnya... makan sampai jilat ibu jari kaki ker tak?! :p



#pasal isu pamer makanan itu MAKRUH dlm entry sudah tu... saya nak bagi komen la sikit #entry sendiri, sendiri komen jugak. mcm syok sendiri plak! :p

MAKRUH tu maksud dia: buat tak dosa.. kalau tak buat, dapat pahala.
dgn erti kata lain: perkara yg tak disukai. so, pilihan di tangan masing2.

cuma saya (ini memang hanya merujuk apa yg saya rasa dan pendapat saya semata yer) terbuka mata yg inikan bulan puasa, bulan puasa sepatutnya bulan tahan/kurang makan dan banyak mengingatkan penderitaan orang-orang yang kelaparan. tapi kita buat cam pesta makanan pulak. so saya amik keputusan untuk tak menjaja makanan2 yg saya makan like: oh, semalam makan ikan steam, daging bakar, sayur goreng. ade onde2 jugak! pastu slurp air bandung cincau satu jug! perghhhhhhh~ terbongkam jap! then jaja lah gambar2 food kite yg super delicious tu  << - contoh jer ni yer.
kalau setakat pamer gambar food seketul untuk share resipi tu saya rasa tak ade masalah la kot. kalo aderpon, lagi sekali hukumnya makruh... 

so, takyah nak persoal kan mana isu ni. kamu rasa bermanfaat utk org lain specially isteri2 gojes dptkan saham berganda dgn msk utk anak n laki, teruskan... kalo setakat nak menjaja kasik tahu mkn tu mkn ni semata-mata, bagi saya, saya memilih utk kata tidak sbg tanda penghormatan bln puasa yg bkn bln pesta makanan. ok, sekian... ;)









15 comments:

  1. Salam inachik,

    Best! Boleh try ni:)
    Dan pamer makanan tu walaupun makruh kdg2 rasa jgn over kot :) tu sbb sy rasa sy xpatut letak hidangan2 yang banyak sebab seolah riak. Sdgkan ada lagi yang xmampu :(
    Tapi kalo letak 1kpg ok kot kan? Hehe
    *ni sy komen diri sendiri tau*

    ReplyDelete
  2. nak cuba esok..insyaallah jadi

    ReplyDelete
  3. Assalmualaikum... BW ke sini.
    wah ada resepi baruni. boleh cuba.
    pd saya xder slahnyer kalau letak gambar untuk resepi, yelah mcmmana nak jdkan rujukan kalau xde gambarkan?
    Blog ina sangat menarik hati saya, boleh ke saya jadikan rujukan untuk orang yang baru nak berblog mcm saya ni? oh ye,saya jadi follower ina juga ye

    ReplyDelete
  4. salam..akak reti tk msk kuah percik kaler putih tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe boleh try tengok di Google. Mungkin ada, insya Allah

      Delete
  5. setuju.. saya rasa untuk share resepi tak salah kot.. boleh jugak kita yg tak pandai masakni boleh amek manfaat.

    terima aksih share resepi di atas.

    salam kenal.. saya follow sini ye

    ReplyDelete
  6. saya x reti masak kuah percik putih!

    ReplyDelete
  7. Saya nak tambah saham... insyallah klu ade kelapangan harus di cuba nie :)

    ReplyDelete
  8. salin salin masuk buku.. insyaAllah akan ku cuba sampai akhir hayat.. eh.. hehehehe.. setakat hari ni cuba apa pon resepi cik kaki.. hasilnya masih x mengecewakan.. bertambah saham pahala saya..

    ReplyDelete
  9. Dah try, I la tu antara yg mintak resipi tu kan, terima kasih di atas kepantasan anda! Hehe. Kita buat atas api je sbb xde oven dan santan tercair tapi hasilnya marveles juga, dek ikut resipi adik inaachik ni kannn...suami request waktu sahur tuu, gigih bgn pkl 4 bakar ikan...berasap umah, kah kah kah...terima kasih sekali lagi!!

    ReplyDelete
  10. sedapnya nampak... nak try la untuk berbuka ni...

    ReplyDelete