Thursday, July 26, 2012

Bila hati disapa HIDAYAH... Allahuakbar!!!


Komen dari seseorang pembaca blog:

"Assalammualaikum,,,saya rs sgt brsyukur dan brtuah d temukan dan berkenalan dgn blog kak ina... saya yg seksi dh lama hilang,,, tudung & pakaian saya sudah semakin labuh mngikut syariat,,,stoking mnjd identiti diri kini,,, saya jdkan prkenalan dgn al-quran dan pemahaman isi-isi di dalamnya satu kewajiban kini,,, kebiasaan dlm msyrakat xsmstinya bnar,,dahulukan hukum sblm mngikut,,,kwn sy pn dh buat kptsn brtudung dan saya jd org prtama yg pkaikn dia tdung... bg sy xprlu nsht brjela2 n kata2 mnghukum utk mngajak org brbuat baik tp yg pntg jdkan diri kita sbg cth maka org lain automatik akn trtarik dgn cahaya Islam yg indah... dahulu sy rasakan org yg brhijab labuh ini selekeh dan pengotor tp sbnrnya itu ats diri individu sndri... sy tgk kak ina xselekeh pn n kalau bnar mngikut islam, automatik smua prkra mnjd brsih,suci dan ikhlas.. tq kak ina :-) tq krn bntu sy kenal islam."

Berjujuran air mata saya... tak terkata rasa gembira. 
saya bukan sesiapa... saya tiada watak dlm perjalanannya.
jika ada pun, hanya sbg pelakon tempelen di akhir episod cerita indahnya...
dia berhijrah krn dia memilih untuk mencari hidayah itu... 
mungkin keikhlasan hatinya dalam pencarian lalu Allah anugerahkan apa yg dicari...
ALLAHUAKBAR... ALHAMDULILLAH!!!
... kerana memberi nikmat merasai indahnya ISLAM walaupon kami pernah jauh denganMU...


Buat Adik N***...
Alhamdulillah... tahniah dik atas penghijrahan ini.
jika adik depan mata (walau akak x pernah kenal adik), akak naaaaak sgt peluk adik ketat2.
akak doakan yg terbaik untuk adik...
mari kita sama2 berMUJAHADAH mengekal HIDAYAH yg DIA bagi sebagai hadiah paling berharga...
dan semoga adik... akak... dan kawan2 yg lain diberi kekuatan berjihad dengan nafsu sendiri dan dugaan2 mendatang untuk terus ISTIQAMAH...
amin...


Hidayah perlu dicari... bukan dinanti.
dan ikhlaskan pencarian... pasti ditemukan jalannya...

Hidayah ibarat cahaya di kamar kecil.
jika tidak dibukakan tingkapnya, manakan bisa cahaya membias cahayanya...

dan jangan lepaskan peluang Ramadhan Kareem ini sbg titik pencarian...
InsyaAllah... akan dijumpa apa yg dicari...






21 comments:

  1. Hmmm...sebenarnya sy pun sama...tq sgt tau...


    baru2 ni, sy baru je borong tudung labuh byk2....


    sbb sy baca blog ni lah...blog ni jugak jd blog yg wajib sy tgk ari2...
    smpai dah khatam sy baca...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...
      semoga saya, awk dan kwn2 yg lain istiqamah dlm penghijrahan ini

      Delete
  2. ye kak ina..terima kasih juga utk kamoo kerana membuka jalan yang indah utk diselusuri bersama..benar..hidayah itu perlu dicari dan syukur..hidayah itu telah sy temui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...
      mari kita terus bersama untuk selusuri jln indah ini krn ia jln yg sgt indah...

      Delete
  3. Sangat terharu.. semoga hidup kita yang panjang ini.. jika sampai akhirnya akan sentiasa di rahmati dan dilindungi Dia yang Maha SegalaNya.. amiinnn... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin amin amin ya rabbal alamin.
      barakallah kak izan.

      Delete
  4. hai...salam kenal... saya follow blog ni... byk info menarik kat sini ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhwah setulus hati dr saya.

      Delete
  5. Mutiara kata yang cantik... boleh kongsi buat tazkirah nanti...


    Sila jadi pengikut & lawati http://sangpereka.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. syukur alhamdulillah =)
    sorang pembaca maera pun dah start berniqob.Allahuakbar, Allah yang memberi segala nikmat iman dan islam. =') moga hijrah ini satu titik permulaan dalam mengenali PENCIPTA.

    ReplyDelete
  7. syukur alhamdulillah....
    kita juga rasa bertuah dapat mengenali awk.rasa diri ini kerdil je bila berdepan dgn awk,segan dsb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite pun happy bleh tambah lg kwn dgn mengenali awk. plsssss jgn rasa begitu. saya bkn sesiapa.

      Delete
  8. blog yang memang setiap hari untuk disinggah...

    alhamdulillah... besar ganjaran untuk awak Ina... moga Allah kurniakan rahmat buat Ina :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks cujie.

      tiada apa yg diharapkan melain syurga Allah...

      Delete