Tuesday, June 14, 2011

kalo bagi GOSIP, kencang jer! cuba kalo nak share ILMU ni... free pun taknak baca! :p

dah lama tak tulis entry ILMIAH versi Cik Kaki kan...
balik2 entry jiwang rindu achik! bosan!
hahahahaa... berlagak mentang2 achik dah pulang! ngeheheee...

TAJUK KARANGAN:
Pemberian material belum mampu tambat kasih dan cinta

pendahuluan:
of course kita sering ingin dihargai oleh pasangan. tapi takkan ko harap ko jer ingin dihargai... banyak cantik muka ngko! kalo ko nak dihargai, ko harus reti menghargai! harus ade give and take yea...

dan... 
dihargai dan menghargai tak semestinya bagi wang berjuta... bagi emas permata... bagi beg coach 2 3 bijik. tapi kalo nak bagi confirm tak tolak la kan! gilo apo nak tolak! hahahhaa... hadiah berupa material tu ibarat makan nandos di hujung minggu... makan eskrem tutti fruiti sekali sekala... kalo tak makan takpe, kalo makan = suka! :)


isi2 penting:
banyak cara nak ekspresi kan penghargaan buat pasangan... antaranya:

KEHADIRAN:
ni jatuh ketegori terhebat gak neh. setelah berpisah ngan pasangan (atas tuntutan kerja la katakan), tetiba terpacul depan mata! mau ko terkinja kinja kesukaan. ni aku baru alami semalam! hehehheee... dan kehadiran tu jugak boleh datang dalam bentuk email, fesbuk, twitter, bla2... internet di hujung jari kekdahnya kan...

MENDENGAR:
tak semua orang mampu beri hadiah ni. balik2 asyik nak kite dengar dia jerk... sekali sekala, per kate ko tadah telinga sampai cair taik telinga dengar apa pasangan ko nak cerita... nak luah... nak kongsi. 
*menanah telinga aku dengar achik cerita ade minah Kazakhstan hantar email sekali gambar seksi. tgk, balik karang aku heck email dia! hahahhaaa...

KEBEBASAN:
mencintai seseorang tak bermakna ko boleh memiliki dan mengatur seluruh hidup dia. dari nak tunjuk terlalu cinta jadi Queen Control lak kan... takpe, bagi sedikit kebebasan untuk pasangan sebagai bukti cinta... kepada yang diberi kebasan tu janganla lupa daratan pulak. harus bertanggungjawab di atas peluang yang diberi!

KEINDAHAN:
siapa tak suka kalo pasangan tu tampil cantik dan indah. ni asyik sememeh ngan baju kelawar jerk kat rumah. berhias la sikit... alangkah indah jika kita senantiasa tampil cantik dan memastikan kediaman sentiasa kemas dan indah.

TANGGAPAN POSITIF:
perkata cuba hadiahkan tanggapan positif pula pada pasangan. bukanlah kata: "nah bang, amiklah seketul tanggapan positif dari saya..." tanggapan positif ni maksudnya, sampaikan ucapan terima kasih... pujian like "abang ni hensem la... cam nasir bilal khan..." hehhee...
*every time aku masak, achik tak pernah miss bagi hadiah berupa: "thanks bie... masak yg best untuk abang." padahal masa tu aku masak megi ikan bilis jerk! pastu tiap kali nak datang keje, mesti achik saya: "cantiknya isteri abang ni!" padahal masa tu pakai lip ice jerk. lahai bang... kembang montot kiter!

KESEDIAAN MENGALAH:
janganlah kalau gaduh jer, asyik ko jerk nak menang. perkata sekali sekala ko ngalah. bukan rugi paper pun... tidur malam, ko peluk pasangan ko jugak kan?! hahahahhaaa...

SENYUMAN:
ni hadiah paling power aku rasa. bayangkan ko tengah marah tetiba laki ko bagi senyuman yang ko rasa alahaiiiiiiiiiiii... sweetnya... dari nak marah, jadi aktiviti sunat plak kekdahnya... kekkekeee... *mode gatal! senyuman tu ibarat isyarat membuka diri untuk dunia sekeliling. lagipun, senyuman tu kan ibadah...


Kesimpulan:
takder kesimpulan. ko hengat ni karangan BM kat sekolah?! tak kuasa mak! just nak bagitahu, isi2 penting dalam entry ini bukan merapu meraban suka suki cik kaki semata. entry ini diinpirasikan (saje taknak cakap diciplak) dari sini:
(sila baca kat sini untuk penerangan yang lebih berunsur ilmiah dalam bahasa yang lebih skema dan untuk pedoman bersama...)

tapi sekali sekala bagilah hadiah material jugak wei... tu pun ibarat garam dalam makanan, gula dalam minuman. takder garam, makanan tawar. takde gula dalam minuman, baik aku minum air suam jer! :p


memberi dan menerima = kesejahteraan dalam berumah tangga...

15 comments:

  1. emm , kalau ikutkan ilmu rumahtangga ni xkan abis smp kite mati ... but bagus tuk kite ketahui & blajar cmner nak manfaat kan usia perkahwinan kite semoga dpt berkat dr Ilahi ..tui dak?

    ReplyDelete
  2. lagi satu aku tmbah ye nok..kalau nak marah je..cepat2 fikir kebaikan dia ;)

    x mo marah lama2 sebab tu smua syaitonnn..wahh gitu kan..

    ok ustazah nak balik dah ni ^_^

    ReplyDelete
  3. cik kaki.. dulu2 kamu ada wat segmen ilmu rumahtangga setiap jumaat.. based pada buku tips isteri.. apa tah tajuk dia... tapi aku rasa.. kamo tak abes review lagik.. aku menanti nanti nie... cepat laaaa

    ReplyDelete
  4. ni sure malam tadi dah dapat bantal peluk..hehe

    ReplyDelete
  5. sharing is caring ya cik kaki...thank u

    ReplyDelete
  6. nice n thks for sharing..pic uols sweet...lebey kurang mcm kt Teluk Batik jer pantainyer..

    ReplyDelete
  7. huhu...betul lar tu..segale2 yer tekono lar..[ngeeee]

    ReplyDelete
  8. sgt bagus entry ina ni,ayat sempoi,senang paham..

    ReplyDelete
  9. ayat last nk jugak at least bg material....hahahahaha

    materialistik btol kakak ku nihhhh~~~~~~!!!!!!!!!!!!!! hahaahahahahaha

    ReplyDelete
  10. suka ayat akhir tu..hehe
    bukanlah materialistik..tapi,takkan nak minum air kosong je hari2 kan.sesekali nak gak hot choc tenangkan hati.keke

    ReplyDelete
  11. beb..percaya x...smlm wa pun baca artikel nieh..ade niat nk share..tp sbb no time..so xupdate la....ish2x...ade chemistry plak..hahahahaha

    ReplyDelete
  12. betul tu...perlu ada give n take...

    ReplyDelete
  13. apa yg penting?? KERJASAMA!! hehee.. dan yg paling utama adelah PERSEFAMAHAN... tanpa persefahaman.. maka runtuh lah segala2nya hanya kerana communication breakdown!

    ReplyDelete
  14. xper, yang baik per salah kite share2 kan...
    bleh jadikan pedoman.
    kalo nak ikutkan, ilmu umahtangga ni mmg banyak nk kena blajar. bkn takat ni jer...
    bak kata neena, KERJASAMA dan PERSEFAHAMAN tu kena ade...

    nway, semoga perkahwinan kita semua diberkatiNYA... :)

    ReplyDelete