Wednesday, May 29, 2013

Sekeping Surat Layang dari Miss X yang menyentuh jiwa...



surat layang dari Miss X:


Assalamualaikum kak ina,
segannya saya nak menulis message ni utk akak. 'ntah sapa2 la dia ni' tp saya tawakal..moga2 akak sudi reply msg saya.

kak ina boleh panggil saya X. saya pembaca blog akak secara senyap. hehehe. semenjak dari zaman akak "berlainan" hinggalah sekarang.
macam mana nak mulakan ye...hurrmmm...

okay..saya dengan rasa rendah diri nak minta bantuan kak ina..kalau2 akak tahu kat mana saya boleh belajar agama. belajar ni maksud saya segala yang dari mula. mula yang mungkin seawal alif ba ta. sebab saya dah hampir lupa kebanyakan ilmu tentang islam. ya allah malunya!!!

saya hampir lupa tentang solat, tentang aurat, tentang macam2 kak. tapi saya tak sejahat yang mungkin orang fikir. saya tak merokok, pergi ke club, baju terlalu mendedah, bergaul bebas dgn lelaki, jahat pada orang parents, atau lain2.
blog akak mmg memberi kesedaran pada saya. betapa akak berusaha dgn sesungguh2nya untuk menjadi lebih baik. dan begitu juga saya. tapi saya lost!! saya tak tahu nak cari ilmu dari mana.
kalau kak ina katakan mulalah dari parents..saya terlalu malu kak. atau kak ina kata belajarlah dari buku2 agama..tapi saya tak pandai membaca tulisan jawi kak. apetah lagi ayat2 Al-Quran.
minta kak ina boleh bantu saya untuk saya tahu mana2 tempat untuk belajar agama. area2 yang terdekat dengan rumah saya di ********* atau kawasan sekitar. kerana saya pernah baca blog akak yang akak ada mendengar ceramah di Masjid ************. 

jadi mungkin akak tahu serba sedikit tentang kawasan rumah saya ni.
Terima kasih saya dahulukan untuk kesudian kak ina membaca 'surat layang' dari orang yang akak tak kenali ni.
Salam sayang dari pembaca blog kakikusukaberjalan :))


Saya si penerima surat layang:

waalaikumussalam syg Miss X...
ini bkn surat layang. ini surat cinta yg sgt menyentuh hati.
alhamdulillah, akak tumpang gembira utk X. Allah sdg menyuntik hidayah utk X. jgn siakan! kita antara manusia2 terpilih utk diberi hadiah terhebat di kala kita terlalu jauh dgnNYA. nyata DIA masih sudi memandang kita dgn kasih sygNYA. Allahurabbi...
X, akak tak tahu nak suggest mana2 tempat. tapi kalau akak dulu, akak pergi ceramah2 kat masjid. lps tu akak suka baca buku. dan alhamdulillah, akak ditemukan dgn bulatan gembira. jika X nk join, boleh ikut akak sekali. 
dan dgn rendah hati, akak yg bukanlah ustazah dan ilmu yg ada sgtlah ciputnya, sudi utk ajar hal2 yg basic utk X. kita boleh meet up mana2 atau X boleh dtg rumah akak. sekurang kurangnya, boleh dimulakan dgn perbetulkan solat. jgn malu, org yg malu adalah org yg ego. akak juga di kala diberi hidayah ini tersangatlah jahil. smp skrg masih lg mempelajari ilmu perbaiki solat dan ibadah2 basic.
**ayat2 yg terpaksa dipotong**
lastly, akak mendoakan yg terbaik utk X. jika X sudi, akak ingin temani perjalanan baru X...


surat layang dari Miss X:

masyallah....cepatnya akak reply.alhamdulillah. terima kasih kak!
hidayah ni sedikit demi sedikit saya rasakan kak. tapi mcm tadi saya kata...saya lost! tak tahu dari mana nak mula. dari siapa nak belajar.
Alhamdulillah Allah masih sudi memandang saya yang terlalu jauh dariNYA.
Masyallah...malunya saya nak berjumpa akak. Malu nak menceritakan betapa jahilnya saya tentang ilmu agama. Maaf kak...kalau akak ajak saya join bulatan gembira akak tu..saya terlalu jahil. berbanding orang2 dikeliling bulatan tu sendiri. saya harap sangat2 agar akak mungkin boleh mulakan ajar saya dgn hal2 basic dulu. bagi saya ingat semula mana alif, mana ba. masyallah jahil saya kak! 

kalau akak sudi temani perjalanan baru saya, seribu kali saya merendah diri untuk terima.
maaf menggangu waktu tidur akak malam ni.


Saya si penerima surat layang:

apa nk malunya. X pakai baju kan? ;)

xderlah... xder apa nk dimalukan. akak pernah lalu apa yg awk lalu. fasa kita sama jer mungkin cara jer beza. jika sebelum ni Allah hadirkan insan lain utk bantu akak, apa salah akak jd insan yg akan bantu awk. fair n square. :))


***dialog peribadi diteruskan... dan biarlah antara dia, saya dan Allah sahaja jadi saksinya ***


Hari ini tak tergambar betapa gembira dan syukurnya saya bila dia tunjuk gambar dia bertudung. Subhanallah... manisnya kamu dik... manis sangat2! minta sahabat doakan sahabat baru saya yang terbaik dan ditetapkan hatinya untuk terus istiqamah...

sebagaimana ALLAH pernah menghadirkan insan2 yang membantu saya dalam memulakan langkah baru saya dulu, semoga ALLAH juga bagi saya peluang untuk membantu insan2 lain yang sama untuk menemani perjalanan mereka... kerana saya tahu, perjalanan itu mungkin perit... mungkin payah jika tidak ada yg berjalan bersama. temani tika sunyi... memimpin di kala letih... membantu di kala jatuh... menghibur di kala sedih... menjadi kepompong girl di kala berputus asa! 

ya Allah, tak tahu saya nak cakap apa. Allah sentiasa menghantar peringatan untuk saya... buktikan jawapan bg persoalan "siapa kamu?" yang mana skima jawapan stereotype nya  "aku KHALIFAH Allah..." buktikan jawapan yg kau beri! tanggungjawab KHALIFAH tak semudah kau menaip 
K to the to the A to the L to the I to the F to the A to the H


--------------------- dari Entry lama ---------------------
Tak mampu Memimpin... aku hanya mampu Meneman...

Jangan pernah jadikan aku IDOLmu...
kerana aku terlalu jauh dengan SEMPURNA...
yang baik tak salah contohi, kerana itu dari ALLAH...
yang buruk jangan dicaci, tapi tegurlah aku kerana itu kelemahan aku...

Jangan pernah minta aku MEMIMPINmu...
aku tak mampu sedangkan aku masih bertatih dalam langkahku...
tapi serendah hati, aku tidak menolak untuk MENEMANImu...
kita perlahan bertatih dan berjalan bersama...
biar menyusur biar merangkak... kita tetap maju ke hadapan...
kita saling berpimpingan...
kau jatuh aku jadi tongkatmu...
aku tersungkur kau jadi pembangkitku...
biar terjatuh biar tersungkur... tapi kita saling membantu untuk terus bangun...

perlahan kita tangkis... perlahan kita tepis...
perlahan kita susuri dan tempuhi...
segala dugaan... segala cabaran... mahu godaan...
demi menuju jalan bercahaya yang destinasinya adalah JANNAH ILAHI...
semoga kita ditetapkan di jalan yang diREDHAI...
InsyaAllah...

~InaAchik~


jadilah bayang-bayangku...
sentiasa mengiringiku...
biar kita saling melengkapi kekurangan sesama sendiri...





9 comments:

  1. Subhanallah... Alhamdulillah.. semoga kita sama2 terus diberi hidayah kak.. *menangis baca entry ni*

    ReplyDelete
  2. tetiba aku menangis....sebak...nak peluk ko ina...sahabat yg baik

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak ina, sedihnya baca entri ni. semoga X terus beristiqamah unuk menjadi mujahidah yang baikkk. aamiin :D

    ReplyDelete
  4. Sebak.....
    :( mudahan allah permudahkan jalan...

    ReplyDelete
  5. ina, pls guide X... dia dah percayakan kamu sepenuhnya. temani dan pimpin dia.

    ReplyDelete
  6. aku yg jauh ni pun selalu taching dengan setiap penulisan dr kamu, sharing dr kamu...

    teruskan perjuangannnn....moga ALLAH permudahkan setiap urusan kamu azlina.....

    sebak baca n3 nih...sob sob..sob

    ReplyDelete
  7. suke baca post ni..:), sis ina update la ttg kembara di madinah n mekah..tertunggu2 post itu,,

    kak anon

    ReplyDelete
  8. Nanges!! Iloveu~

    ReplyDelete