Wednesday, November 13, 2013

Di Lema Wanita: Nak PUASA SUNAT tapi tak habis lagi PUASA GANTI. So, nak NIAT puasa ganti atau puasa sunat?


Ramai inbox tanya soalan sama (macam tajuk di atas) kat AKU BUKAN USTAJAH ni sampai diri sendiri pon naik kompius (sebab tuan punya badan pun punya kes yg sama. huhuuuu). 
ok, sebenarnya banyak pendapat:


  1. NIAT PUASA GANTI (Qadha) dan insyaAllah dapat pahala puasa sunatnya.
  2. NIAT PUASA SUNAT KHUSUS (yg mana ada masa tertentu) sebab tempoh untuk ganti tu panjang lagi. - maksudnya kita buat puasa sunat dulu, then baru puasa ganti pada hari yg lain.



kalau nak GABUNG NIAT boleh ker? maksudnya sekalikan niat puasa ganti dan puasa sunat.
ni soalan complicated utk AKU BUKAN USTAJAH ni. S.O.S sifu (ustazah usrah saya) dulu sebab takut terbagi ajaran sesat. kang tak pepasal terpampang muka CikPuanKaki dgn caption 'Most Wanted!'. naya! :p 

ni jawapan dari murobbiah kesayangan:
"Niat satu saja. kalau nak puasa wajib, niat puasa wajib sahaja. Kalau niat sunat tak dapat yang wajib. tapi tak boleh niat dua2.


kalau CikPuanKaki pilih yang mana?
saya?! hmmmmm... ni saya lah yer... 
sebab bila baca fadhilat puasa sunat 10 Muharram (Asyura) tu mendapat keampunan setahun lalu, mcm besar dan syg kalau saya tak grab peluang besar tu. apa lebih bermakna melainkan dosa2 diampunkan kan... jadi saya ambil yang berat iaitu niat khusus utk puasa sunat 10 Muharram (puasa sunat Asyura) jer, then ganti pada hari lain.

tapi kalau dah niat puasa ganti hari ni, then niat puasa sunat 10 Muharram esok, tak ape ker? tak ape... takde masalah. :)


so clear kan? takde yang kompius dah kan? jangan sampai duk kompius tak sesudah sampai langsung tak puasa. hehehe...

hal ni ada banyak pendapat yer... jika anda ada pendapat lain, silakan... pilih yang mana anda yakini. jangan berbalah atas hal2 ada khilaf nya ni. 



fuhhhhh~~~ lega lepas taip entry ni. terima kasihlah kepada yg inbox tu... 
at least pertanyaan korang buat saya ambil inisiatif utk tambah fahaman yg cetek ni. 

Yang mencari jalan lurus,
CikPuan Kaki a.k.a Aku Bukan Ustajah






9 comments:

  1. assalamualaikum kak ina. thanks for the sharing ilmu.
    in shaa Allah , akan ingat selalu :)

    ReplyDelete
  2. salam ukhwah fillah, ada masa jemputla singgah blog ana

    www.kelaborgkayakesihatan.com

    ReplyDelete