Tuesday, August 7, 2012

IBADAT vs ADAT.

 *thank u pakcik gugel!


Alhamdulillah, berkat bulan Ramadhan masjid semakin meriah dgn jemaah yg dtg solat terawih walaupun makin hari makin susut pula bilangannya. walhal, makin di akhir Ramadhan makin tinggi nilai 'saham' malam itu... mungkin kita tidak pandai 'menghitung' barangkali... :(
ok takpe... sbg positif thinking, mungkin setengah dari kita bercuti rehat nak kejar malam Lailatul Qadar di 10 mlm terakhir kan? #kalau sempat... kalau tak sempat?!

Tapi ada ramai yg terlepas pandang tentang byk hal iaitu adab2 di masjid. Dan ini hasil pemerhatian saya yg kesnya lebih menjerumus kpd muslimat sebab takkan nak perhati muslimin plak kan... kang ader kena sekeh kepala ngan toklaki den kang! ;)


Lalu depan org yg bersolat & org yg bersolat tidak bertindak untuk menghalang:
nampak cam takder apa tapi tahukah kita itu adalah satu dosa yg amat besar. tapi yang jadi masalahnya juga yg pen-solat tu tak pandai memilih tempat untuk solat (solat sunat la biasa ni). contoh: Tok Imam buat terawih 20 rakaat, tapi biasala... yg mana tak larat, lps 8 rakaat cabut lah... dan ada yg sambung solat sunat witir di lokasi yg bersepah. ada ker sembahyang depan pintu org keluar masuk?! weiiiii, cemana nak lalu... dah kot yer takde ruang kosong dah... dan kamu tahu tempat yg sdg kamu solat laluan orang, letaklah benda kat depan like bag ker... kain ker... pepandai lah! kesimpulannya: Jika lalu di hadapan orang yang sedang solat adalah kesilapan, maka ia juga satu kesalahan bagi bagi orang yang sedang solat itu sekiranya ia tidak bertindak menghalang.


Datang Terawih dengan pakaian yg tidak menutup aurat dgn sempurna:
Ni masalah besar jugak neh. Pakai baby T ngan seluar trek tudung selempang tak tutup dada tu biasa... tapi yg kronik lagi ni dan ini cerita benar bukan rekaan: saya terserempak dgn jemaah wanita ala retis pakai legging tudung ala tokti. ;) ala2 KL style: "wa stylo tapi wa pergi terawih oke!" - pergi terawih tu dah bagus dah tapi pleaseeeeeeeeee pakailah pakaian yg proper dan tutup aurat. saper kata tak menyusahkan org lain, kesian pak2 sheikh dan ustaz2 yg terpaksa jalan menunduk tenung lantai sampai retak!
Jemaah muslimat dtg dgn pakaian yg tidak menutup auratnya 


Budaya bersembang
Alahaiiiiiiiiiiiiiiiii... ni lagi satu kes. baru jer pak imam bagi salam kiri kanan, terus start enjin bersembang. ya Ampon... org tgh berwirid kat depan nun, kita buat 'wirid' sendiri pulak. time imam berdoa, kita kat blakang tangan tadah tapi buat 'doa' sendiri jugak... Sama juga masa org bagi tazkirah. kalau taknak dengar, bleh cari tiang - bersandar dan mimpi sampai ke bulan jauh lebih baik dr duk bergebang dan mengganggu jemaah lain. tapi kengkadang yg problemo de amore ini dari kalangan muslimat 'core' masjid. dah jadi geng monopoli wak masjid cam rumah sendiri. patutnya gang core masjid ni bagi teladan yg baik untuk tarik jemaah yg baru berjinak ni...


last sekali; park kereta double. dah tahu kamu block kereta org, laju2 keluar masjid yer... walau solat terawih 20, org yg keretanya kamu block tu mungkin solat 8 rakaat jer! sila jadi sensitif: jangan sampai nak gi beribadat tapi kita dah susahkan orang. jgn park ikut main dan jer sampai selamba park dpn gate masjid. adoyaiiiiiii kuasa dua~~~~



#Sekian laporan Diari 18 Ramadhan.

Nota kaki Cik Kaki: Islam itu bukan tentang IBADAT semata... tapi juga tentang ADAB. Jangan kita jadi golongan yg mencemarkan keindahan ISLAM hanya kerana kita tak tahu menjaga ADAB.





7 comments:

  1. Mmg biasa sy lihat juga...tp risau juga bila bw anak n anak berlari sn sini..alangkah bestnyer kalau masjid buat ruang utk kanak2 mcm kt masjid bkt antarabangsa tue..:-)

    ReplyDelete
  2. masalah sama kat surau kg saya

    ReplyDelete
  3. setuju yang last. malas punya pasal, tak sanggup parking jauh2.

    ReplyDelete
  4. sangat setuju ngan apa yang ina ketengahkan....tapi bagi aku, aku lebih suka memandang islam sebagai satu CARA HIDUP, bukan agama dan ibadah semata2

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...

    huhuhu selalu terkena yang last sekali tu... tension ahkak ok!!
    :)

    ReplyDelete