Saturday, November 26, 2011

Doa Akhir dan Awal Tahun.

Salam MA'AL HIJRAH kawan2...
Jangan lupa baca DOa Akhir tahun lps ASar dan Doa awal tahun lepas Maghrib. 

Tak tahu boleh gugel. 
Nak afdal lagi, kite gi Masjid. Ada yang arif akan bimbing kita..... 
Semoga Allah merahmati perjalanan hidup kita dan 

semoga kita menjadi insan yg lebih baik di tahun mendatang...

SELAMAT TAHUN BARU...
Tanamkan azammu...
Usaha yang terbaik untuk jadi yang lebih baik...
kamu mampu jika kamu mahu...
InsyaAllah...


DOA AKHIR DAN AWAL TAHUN:


Doa Akhir Tahun
( Dibaca selepas solat asar)
Maksudnya : Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhamad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya.
Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku.
Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu. Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhamad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Doa Awal Tahun
( Dibaca selepas solat maghrib )
Maksudnya : Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhamad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami.
Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari Syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhamad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.


3 comments:

  1. Salam Maal Hijrah kawan :)

    *aku akan bbm ko dlm sehari dua ni.. ko pakai bb lagik ke tak?

    ReplyDelete
  2. arrayah.info - Umat Islam semakin tidak mengerti Hakikat Hijrah Rasulullah SAW

    ReplyDelete