Thursday, January 6, 2011

bukan niat nak lawan tauke... jauh sekali nak tunjuk bijak

weekend hari tu kite amik mak kite... yerla, time weekend jer bleh amik mak kite nyer... hari lain, mak kite kena ngajar... eh mak kite bukan cikgu... mak kite ngajar cucu dia jer... umah kite ni mana ader cucu... jadi bosan la nak duk umah kite lama2... 
*mode sentap ngan mak sendiri... hahahhaaa*
kalo cik esah leh baca blog aku ni kan best... leh wak sesi luahan perasaan kt sini. ala, takyah ader blog pon xper kalo ngan cik esah... kami anak branak guna konsep luah apa dirasa versi outspoken! sila jangan dekat jika anda tak biasa... kalo tak, mesti korang cakap aku kurang ajar nanti... padahal bagi kami, tak jadi kudis pon... its just like lawak2 vangang anak beranak jer...alah bisa tegal biasa...(yeaaa... kawan ngan karam sigh walia lagi...)

bila amik mak kite, memang kite akan masak untuk dia... sebab dulu kecik2 mak kite dah slalu masak untuk kite kan... lagi pon bila lagi nak tunjuk bijak kat mak sendiri kan... 
kasik vangga sket mak ngandungkan kan kite...
kasik sejuk rahim mak kite beranak kan kite di tengah hari bute...
walo kite dibranakkan di tengah hari buta, kite tak degil kan ma?
sila jawab TIDAK, kalo tak, tak nak bawak shopping bulan depan! hahahhaha~

k, karangan tersasar di situ... berbalik pada tajuk asal...
kite tanya mak kite: "ma nak makan aper ma? cakap jer... kite masak untuk ma..."
"ma nak makan kerabu sotong ngan masak lemak cili api ketam" jawab ma kite dgn demandnya...
ok, jangan tak tahu... kerabu sotong air tangan kiter adalah peberet mak kite... mak kite kata, kite jer pandai wak kerabu sotong tu... giler tak vangga tahap babun ko bila mak muji gitu!

bila nak masak, kite halau mak kite duk luar...
biar menantu hantu dia layan dia tengok TV...
sebab kalo dia ada, kite cam takleh masak. serba tak kena nanti...
jadi baik halau men jauh2... kekekekeke...

kerabu sotong permintaan si ibu...
lain dari biasa sket yang ni... ni chef wan yg bagi resepi kat kite...

masak lemak cili api ketam.
mak kite sekor setengah... achik sekor setengah... kite makan ekor jer...
tak tak... kite makan sekor jer... tu pon achik cilok sket.

ikan masin goreng kasik ransang lagi nafsu makan!

inilah hidangan tengah hari yang buat mak ngan laki kite duk ulang alik tambah nasi...
lepas makan, mak kite mabuk kekenyangan...
sape suh makan banyak sangat!!!

dalam kenyang tu... siap request lagi...
"esok ma nak makan kerabu sotong lagi erk..."


# sila jangan konfius dengan kata ganti nama... ia berubah mengikut situasi dan mood si tukang karut. ;)

#entry simpanan...

19 comments:

  1. alamak...lapar nasi tghari...bila tgk lauk ina masak...padahal baru nk minum pagi...huhu

    ReplyDelete
  2. like like like~!
    nampak pun dah sdap...

    ReplyDelete
  3. babe..nak resepi eh... bertuah sapa yg dpt menantu hantu cam ko ni hehe

    ReplyDelete
  4. ina, ko masak ek, terer arr beb, bile nak jemput aku mkn sekali *muka tak malu, hahahah*

    ReplyDelete
  5. aku geram tang ikang masing tuh haha!

    ReplyDelete
  6. sue*suriyati:
    hahhaa... sabor2...

    nadd:
    makan lg sedap nadd :)

    kaseh:
    k2, tgh seru mood rajin update resipi ni... bertuah la sangat!

    ida al-habsyi:
    buat2 terer jer...
    kalo tak malu, dtg la... ngehehee

    siti hawa:
    cuba kak we buat, tak bangun ikbal dr meja makan. :)

    ReplyDelete
  7. masak utk kmk juak..huhuhuhu...=p

    ReplyDelete
  8. flo:
    asek kamek ja masak tuk kitak per barang? xder2... kamek tunggu kitak masak tuk mek plak...

    ReplyDelete
  9. tang ikan masin goreng memang terbaik kalau bab2 membangkitkan nafsu makan...!!!!

    ReplyDelete
  10. yum...yummm.....sedapnnyaaaa...
    dear..resepi kerabu sotong tue dh pernah kasi kan..ker ada perisa tambahan plak???heheheheh..nnt jgn lupa kasi yek... ;-p

    resepi nasi minyak ina ari tue ana dh test...fuyooooo..ramai puji...thanks dear coz kongsi2 raya..eh,resepi daa...x sabo nk kasi hadiah utk kamoo lagi...

    ReplyDelete
  11. eeeeeeeeeeeeeeee nyampah nyampah..tension..tension..huh' :P...*mode geram sebab tengah posa..*

    ReplyDelete
  12. salut kat ko nok..mmg terrer masak... :)

    ReplyDelete
  13. terus betul kan duduk & kepit kain bila kita baca tau.. kita rasa macam nak lempang awak boleh sbb tayang gmbr lauk time2 lapar..

    ReplyDelete
  14. aku pun nak tiru idea ni kat mak aku gak la..biar dia tetiba rasa..oh anak ku pndi masak..ada kelasssssssss

    ReplyDelete
  15. sumpah terliur tgk kerabu sotong tu..
    nampak sedap je.. nakkk :)

    ReplyDelete
  16. sukanya tengok kerabu sotong tu =D
    dah la gambar besar *i like*

    eh lupa nak say Hi !

    ReplyDelete
  17. maslinamansor:
    hee... mmg terbaik!

    na@cik nana:
    o, ni berbeza ngn resepi hr tu dear.
    nanti i kasik u resepi yg ni erk...

    x sesia nk bg resepi nasi minyak tu. bangga ina coz ana sudi cuba! :)

    pepel:
    hahahhaa... suka2!!!

    faiz farish:
    adoi, tepuk dahi sendiri!

    ratusiput:
    tp aku x pandai wak kek cam ko...

    mekchu:
    hahhahaa... gile gangster mama chu ni...

    mimy:
    tiru nok. sure vangga giler mak ko!

    amirah:
    nampak sedap?!
    makan laggiiiiii sodap! hehhe

    mass:
    haiiiiiiiiiiiiiii...
    try la masak...
    nanti i bg resepi erk...

    ReplyDelete
  18. terbaik. aku pun kalah....lah...

    ReplyDelete