Tuesday, November 23, 2010

Hotel Review - The Flamington Hotel

trip kali ni kami stay kat The Flemington Hotel, Taiping.
oh, suka hotel ni!
dgn harga RM128/night utk superior room include breakfast for 2 pax,
aku mmg nak bagi ibu jari kaki tangan mencanak ke atas!
dgn lokasi yg strategik iaitu depan Taman Tasik Taiping yg cantik giler tu... rm 128 mmg berbaloi baloi...
lagi pon dekat dgn town, bukit larut, bla3...
lagi satu hotel yg jatuh kategori budget ni ader swimming pool kat roof ala2 hotel kat dubai gitu...
(macam pernah gi dubai...;p)
environment sini mmg sejuk giler...
k, meh kite tgk karangan bergambar la lagi best...

check in... kaum isteri yg kaya raya tlg bayar deposit RM 150...

on da way ke bilik, usha2 tempat nak melantak pagi buta esok...

bukan lorong gelap haji taib... ini lorong samar ke bilik 302...

masuk bilik... 
masa untukkkkkkkkkkkk...
jeng jenggggggggggggggg...
















amboi, kemain kencang scroll down...
ko hengat ader gambar separa lucah ker?!

xder2... hah amik gambar budget comel ni ha... :))

ini bukan termenung... per kes gi berjalan nak emo2 bagaikan... ini skill posing oke... 

sebelum keluar, naik roof top untuk bergambar tepi kolam kunun kata cam kat dubai tu...


kat roof top ni jugak ader sky bar... kalo agak2 nk layan cocktail ade payung tepi gelas bleh r... 

view cantik dari roof top...

last, nasik lemak kopi o pepagi... mkn sambil ngadap tasik...
skali ader tragedi spoil selera di pagi hari...
ada apek tua selamba pancut kencing kat pokok depan tu nyah... patutla pokok2 situ semua besar n tumbuh segar. baca asli rupanya!

kesimpulan:
kalo gi taiping, nak hotel budget yg kondisinya tak jatuh kategori budget, stay la The Flemington...
aku promote free jer ni wei, xder komisen sesen atau dpt penginapan free pown... :)

Monday, November 22, 2010

Taiping Trip ~ Nur Zetty Mee Udang di Changkat Jering

cerita ceriti... taik mata wak inti... yewwwwwwww... disgusting plak rasa! hahahhaaa... yer, ni cerita basi... last week (13. Nov. 2010) kami ke Taiping... kenapa Taiping?! sajer... sebab tak pernah gi Taiping! ;p

malam sebelum bertolak, sempat racun kawan aku laki bini supaya join kami riangkan lemak kat Taiping. sekali racun mujarab! hahhahahaaa~ kami bertolak seawal jam 8.30 pagi... awal ler tu kan?! biasa mana ada istilah pagi di hari minggu... ;)

pergi kami bukan ber4... kami ditemani pakcik GPS yg sgt berjasa... :)

kawan dari Taiping cakap, kalo nak rasa mee udang sedap, xyah gi Kuala Sepetang pon xper... singgah jer Nur Zetty Mee Udang dekat Tol Changkat Jering. memandangkan kita nak gi taiping mmg kena keluar kut tol changkat jering... kira sehala lah... mmg x jauh dari tol changkat jering tu... dan memandangkan pak cik GPS baik, dia tunjuk direction yg bagus. saper sangka, after lalu jalan kampung yg sempit tu kami dapat melantak dgn tenangnya cam makan kat kampung dalam kebun manggis...


 ahli rombongan cik kaki ke taiping sdg menunggu makanan yg diorder...
semuanya berunsurkan udang...


 kue teow goreng udang


 mee hailam udang

dannnnnnnnn...
menu wajib...

MEE UDANG!
fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... meletop! btol2 hoa liau! 
  nak bukti sedap?!
 
"abg, btol ker sedap?"
tak jawab... terus srup srupppp tak toleh kiri kanan... laki sappo la tu!


kue teow goreng dia pon sedap...


semua menu berunsurkan udang tu RM6.50.
udang tu plak mmg manis n fresh giler...
kesimpulan: kami sangat sangat puas hati dgn makanan yg disajikan...





Direction kalo sesape nak ke sana: 
dari tol > kiri > dlm 15m ke kanan 
(simpang kecik cam jalan kampung. kalau tak alert mmg tak perasan)

Wednesday, November 10, 2010

Tak perlu tunggu birthday baru nak bagi hadiah...

suatu petang sekepulangan dari kerja...
bila sang isteri stress, dia nak shopping jer kejenya...
maka diajak si suami ke Giant Permata...
tapi hari itu, sang isteri nak bershopping secara ilmiah...
maka diajak suami ke MPH... *sgt jarang oke nk berilmiah cenggini... hu3~

tetiba teruja tengok buku2 masakan...
tetiba rasa nak mantapkan ilmu di dada...
tetiba tamak nak beli sampai 2 biji buku resipi...
  1. kompilasi masakan bersambal
  2. Ala Carte
  3. oh ambil buku nota yang cantik untuk salin resipi2 lain dari ibu rakan dan taulan...
lalu si suami cakap...
"abang belikan untuk bie... hadiah dari abang"
oh tetiba rasa nak terjun jer ke tingkat bawah tanpa perlukan escalator sebab teruja and happy sebab si suami bagi hadiah... yer, tak perlu hadiahkan make-up MAC pon i dah cukup happy sayang... kalau bagi MAC, i laaaaaaaaaaaaaagi happy! hahahahhahaaa...


hari minggu sang isteri mencuba resipi pertama dari buku masakan hadiah daripada si suaminya...


SAMBAL SOTONG PETAI

dan hasilnya....








tarrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...


oh, mabeles delicious makan sambil jilat jari!

*suami, hadiahkan isteri pinggan cam dlm buku masakan tu boley??? :)

Bila perasan kreatif...

ko hengat pompuan jer ader angin...
jejantanz pon ado tau...
kalo biasa...
"tak abes lagi ker amik gambar makanan ni bie?"
"bila nak boleh makan ni bie?"
"kalo tak amik gambar lagi tak boleh makan yer bie?"

bila tetiba angin kus2 dia datang...
dia lak yg gigih tertonggek tonggek duk snap pikces.
pastu budget kreatif giler... siap letak prop bagai...



 konon letak prop nak kasik effect retro...



tapi yang last sekali ni aku takleh terima...
KREATIF @ KERA-AKTIF?!

Thursday, November 4, 2010

Info yang mungkin membantu anda jika mahu ke Bandung

Currency
Jika buat money exchange kat Malaysia:
  • RM 352 = 1 juta RUPIAH  <>  RM 1 = 2,840.9 RUPIAH
  • 1,000 RUPIAH = RM 0.352
tapi nilai tukaran adalah berbeza bila korang buat kat Indonesia. kat sana:
  • RM 1,000 = RP 2,000,700  <>  RM 1 = 2,000.7 RUPIAH
nampak tak perbezaannya tu?!  x nampak? buntang bijik mata luas2... 
banyak jugak bezanya tu beb! so, jika anda orang yang bijak, sila buat tukaran matawang RM ke RUPIAH di MALAYSIA siap siap... tak yah kata "kita tukar banyak ni dulu... kalau tak cukup, tukar lagi kat sana" sebab kalau ikut tak cukup, memang berapa pun tak cukup.... so, sila tukar ikut budget kemampuan yang korang memang nak bawak ke sana. cukup tak cukup memang banyak tu jer peruntukannya...


kawan aku bijak, dia bawak sifir sesiap ko...


Supir
memandangkan kami yg pergi adalah semuanya kaum wanita yg gojes *blueekkk, sepanjang kami di sana, kami menggunakan khidmat 'supir'. 
pak supir itu adalah PAK Diky. kawan aku dah banyak kali guna khidmat Pak Diqi ni. so, we trust him a lot. bkn setakat supir jer, dia juga merangkap bodyguard kami kat sana... sgt2 baik2!!!
  • kos supir: 400,000 RUPIAH/day  <> RM140/day. kos kereta, minyak, parking semuanya include dalam RM140 tu. dan per day yang dimaksudkan tu memang sehari suntuk berul la... dari awal pagi sampai tengah malam. 
jika berminat boleh contact Pak Diky Nagasari:
  • mobile: +6281320149933
  • email: dq_outngo@yahoo.co.id
tapi aku tak pastilah korang boleh dapat tak dengan harga yang kitorang dapat tu... ngeeeeee...

our Pak Diky bersama Innova, mobil selesa untuk kami di sana...


Airport Tax
anda akan dikenakan airport tax sebanyak 75,000 RUPIAH = RM 26.40 bila nak pulang nanti (Indonesia to KL). sila asingkan duit siap2 supaya anda tak perlu minta sedekah di airport nanti... hehehehe...


k, itu jer yg info penting nak share...

jom layan random pictures tentang Bandung...

angkut abg pengankutan awam. cam bas mini la...

traffic yang out of peak hour di sana...
kalau campak mat rempit sejati kat sini pon blom tentu leh survive... hu3~

KIJANG
Kerjasama Indondesia Japang

kejadian: di Pasar Traditional

dalam ahli rombongan sedang memilih brg kraftangan, aku terpandang seorang makcik memikul bakul berisi air2 jamu...
aku ngan pak diky kejar dia. motif? nak ambil gambar...

tengok, mak cik jamu tu cam terkejut aku kejar dia ngan kamera godang... aku bukan org TV buk! hehheheee...

Pak Diky: "buk, kalau pekerjaannya seperti aku ini, ini minuman untuk aku buk. ianya sehat. air perahan kunyit halia diperah sendiri di rumahnya buk"
segelas = 1,000 RUPIAH.
lalu kuhulur kpd makcik ini 10,000 RUPIAH. 

MAKCIK JAMU: "apa apaan lagi ni buk?"
AKU: "ngak mauk apa2... hanya mintak ibu senyum untuk saya..."
MAKCIK JAMU: "ya Allah bukkk... mekasih ya..."

tetiba tekak ku terasa kering... air liur terasa teramat susah untuk ditelan... ya, aku sebak... pada kita, apa sangat ada dgn 10,000 rupiah itu... tapi bagi mereka???

:: senyuman dari makcik jamu... ::

banyak kejadian, peristiwa dan cara hidup mereka di sana buat aku insaf... terasa bertuahnya kita di bumi Malaysia... tapi terkadang geram... ada segelintir pendatang datang Malaysia buat tahik kat sini. sedarlah, kau takkan rasa apa yang kau kecap di negara orang sekarang ni kat negara kau... jadi bekerjalah dan cari lah rezeki selagi ada peluang... jangan buat dajal!

4th day ~ Bye bye Bandung... :(

kami pulang ke Malaysia pada hari ke4, pukul 12 tgh hari... harus di Bandara pada pukul 10.30 pagi. 

jadi, sebelum ke bandara (= airport) pagi tu kami sempat ke Prima Rasa untuk beli brownies & cookies untuk dibawa pulang as buah tangan buat keluarga...
kenapa Prima Rasa? kenapa tak Kartika Sari?
mengikut pak supir, kalau mengikut mereka rakyat Indon, mereka lagi prefer Prima Rasa dari Kartika Sari. ikut rating diorang, Prima Rasa dulu baru Kartika Sari... so, kita ikut rating sana lah... ;)

kat sini aku beli beberapa kotak 'Bagelan', brownies kukus & kekacang untuk family & sendiri. 'Bagelan' ni macam roti perancis pastu ader cheese dan ditoast. sedap giler... kalau ke sana, cubala...

then pak supir sempat bawak kami ke jalan apa ntah, ahli rombongan nak beli jamu... :)
sempat la shopping lagi kat situ... 



kemudian bergegas ke Bandara Hussein Sasteranegara...
tak boleh lewat, luggage perlu perhatian besar...
kena pandai handle supaya tak terlebih muatan dan dikenakan extra charge... ;p


see... masa pergi, 4 orang = 3 bag je...
pulangnya??? 

my ahli rombongan untuk trip 'Bershopping di Bandar Bandung adalah Heaven'. 
WE REALLY HAVE FUN... thank u guys...


bye2 bumi Bandung...
aku pasti ke sini lagi... 
untuk 2nd trip dan seterusnya...

Kampung Daun, Bandung


Kampung Daun bukanlah sebuah kampung... ia adalah sebuah restoran yg sgt kekampungan yg mendamaikan... kehijauan yg menenangkan... deruan air sungai yg mengasyikkan... sangat tenang di sini... kalau ke Bandung, pergilah ke sana... biar tiada sesalan membelenggu jiwa kalian... wahhhhhhhhhhhh~ tetiba berpuitis bagai. amik mood... kata tenang kan... bahasa juga harus tenang dong! kih3~

ke kampung daun ibarat makan di dalam hutan tapi santapannya makanan enak pelbagai ragam & pilihan... bersimpuh atau bersilalah anda di pondok celahan dedaun... boleh berbaring juga sementara menunggu makanan tiba...

pintu gerbang tersergam menyambut kalian... 
WILUJENG SUMPING... selamat datang kah???

kaki dilangkah... hijau di kiri kanan... tenang... sejuk... nyaman...
pondok kecil di tepi sungai pilihan kami...

berbaring terlentang lepas kecapetan sambil menghirup udara segar...

kehijauan dan ketenangan buat kita lupa makanan tak kunjung tiba... hu3~

akhirnya minuman datang juga...
dari kiri: avocado juice - hot tea manis - kapyor spesial (aku punya) & kelapa muda

hidangan lunch pilihan wanita jutawan...
set sup buntut - ayam bakar bumbu bali - nasi timbel bakar - nasi pepes daun kemangi.
tak lupa tumis genjer. tapi xleh lawan kesedapan tumis genjer Saung Kabayan...

ayam bakar bumbu bali pilihan saya... 
pilihan yg bijak azlina! :)

makannya sgt enak buk!
total semua makan & minumnya = Rp 330,550 termasuk 10% tax.
lebih kurang RM 116. bagi aku harganya berpatutan...
u pay for food & place... 
x dapek la kat Mesia ni wei...

sesudah makan... berjalanlah melihat keindahan...
jgn lupa abadikan fotonya buk! ;))

Wednesday, November 3, 2010

Rumah Mode

kalo datang Bandung, mesti pergi Rumah Mode. org lain kata wajib pergi Tengkuban Perahu sbg tanda ko smp Bandung... tapi bagi aku yg kaki shopping kata Rumah Mode lah tanda mercu jaya... hahahhaaa...

seperti dikata, kami bebas dari jam sebab kami ke sana on weekdays. so dari kota bandung ke Rumah Mode ni makan masa dalam 30 minit jer. tempat ni memang cantik dgn landskapnya... sini cam tenang jerk...





landskap yg cantik... tempatnya bersih... menaikkn semangat shopping...

 
Rumah Mode ni  the famous FO kat Bandung. saper dtg Bandung wajib la kot dtg sini... cloths kat sini agak up to date banding ngan FO2 lain... so, kalo dah berkenan mana2 baju kat sini, please jgn kata "nantila tgk kat FO lain..." confirm akan nyesal x sudah cam aku! sebabnya mmg xder kat FO lain... uwaaaaaaaaaaaa....

kat sini aku sambar 1 skinny jeans Gucci & 1 blouse Minimal Woman. kat Mesia mintak ampun ler... x mampu mak nok oiiiiiiiiiiii... kalo nk sgt, tunggu Isetan wak 70% less ker... hu3~


sblom blah, berfotogedix hukumnya wajibulghunnah...
layyyaaaaaaaaaaannnn...

 

 
kami sejiwa... kaki shopping semua... :)


3rd day Bandung Travel Itinerary

  • seperti biasa... bgn seawal 6.30 pagi waktu sana... pukul 7:30 pagi bersiap sedia tercongok kat restoran hotel untuk buffet breakfast... bagusnya, hidangan berbeda dgn yg semalam... gud2... i loike... banyak pilihan dan variasi. tapi kata pagi... makan byk mana la sangat kan... perut tak sempat warming up lagi... hu3~

    sarapan streotype di hotel...

    hanya di hotel di Indon...


    suka dgn bunga segar hiasi meja makan... menaikkan semangat makan... ;p

    nak bergambar... nak bergedik... masa ni jer yer...
    karang dah start shopping, camerawoman lupa dirik... hehehee...

    • kul 8.30 pagi ke Pasar Traditional. Jub @ ketua rombongan ada barang nak beli...



    • pukul 9:20 pagi kami bertolak ke Rumah Mode. pukul 9:50 pagi sampai sana. mean perjalanan dari town nak ke Rumah Mode amik masa dalam 30 minit. takde jam sebab out of peak hour. lagi pon kami pergi kan weekdays... cuba kalao weekend, telan asap kekdahnya! kat Rumah Mode lama sket... sebab... SHOPPING adalah BEST! ;p



    • dalam pukul 12.20 tengah hari kami gerak ke Kampung Daun. bout 30 minute from Rumah Mode. 

    • pukul 2.30pm gerak ke kota bandung balik... misi menjelajah FO plak... start dgn The Secret > Terminal tas (beli back pack yg sgt best dgn harga yg sgt ganteng! :)) > The Heritage > The Summit  > For Men > Stamp > ah byk la FO yg nyinggah sampai lupa nak list nama2nya... misi terhenti after semua FO dah tarik pintu dan smp sales girl siap wak muka bila kitorang x reti2 nak keluar... hahhahaa~



    ni ajer gambar2 yg ade dalam misi menjelajah FO... camerawoman letak jawatan n simpan kamera dlm bag... takut tumpuan terhadap xtvt bershopping tergugat... ;p