Friday, December 27, 2013

Nakkkkkkkkkk sangat bagitahu kamu yang....


Assalamualaikum dan salam Sayyidul Ayyam buat sahabat2 yg disayangi...
Semoga Allah memberi kekuatan, taufik dan hidayahNYA kpd kita semua supaya kita dpt memperbaiki diri, tambahkan ilmu, iman dan amal kita...

saya ada impian... tinggggiiiiiiiiiiiiii sgt. 
saya naaaakkkkkkkkkk sgt sedarkan sahabat2 wanita gojes saya (kita semua gojes!), 
sebenarnya tak susahpun nk tutup aurat dgn sempurna, malahan lebih seronok. 
dan juga nakkkkkkkkk sgt sedarkan yg menutup aurat dgn sempurna itu bkn pilihan tapi suruhan
ya, Allah yg suruh!
sebagaimana kita disuruh solat dan berpuasa, begitulah kita disuruh utk menutup aurat dgn sempurna. 

ya... saya masih bertatih keluar dari daerah kejahilan. 
saya rasa apa yg kamu2 yg lain rasa... faham apa yg kamu2 tak faham...
sebab tu lah saya usaha nak ubah apa yg saya pernah rasa dan apa kamu sdg rasa. 
usaha nak fahamkan apa yg pernah saya tak faham dan yg sedang kamu tak faham.


selusuri kisah basi...
saya mula berubah bln September.2011 dan ramai yg terkejut sebab sebelum tu saya kategori sukakan fashion dan agak seksi la jugak. masa saya ambil keputusan utk berubah, mmg saya takuttttttt sgt tak mampu nk istqamah. saya sdg memomokkan diri sendiri yg pakaian menutup aurat dgn sempurna ni leceh... panas... padahal hakikatnya tak sepayah yg disangka. betul!!! tak tipu sikit pun!
malahan hidayah/kefahaman itu dtg berperingkat. dari tudung sekadar tutup dada, skrg makin tak selesa bertudung sederhana besar yg sekadar tutup dada. lagi besar, lagi selesa. tudung kalau boleh depan nak tutup smp ke bawah pusat, belakang nak tutup bumper. ;)
dan paling ketara, stokin. skrg saya sgt2 gayat bila tak berstokin. n again... stokin bkn pilihan kalau pakai sandal. tapi kalau pakai kasut tertutup atau kasut phua chu kang, stokin x wajib. :p

nanti tak cun la cik puan kaki...
alaaaaaaaa... nak cun cemana lah sgt kan. 
nak puaskan hati orang? puji time kita pakai jerla, tu pun kalau cantik. lps tu lupa...
lagipun kita tutup aurat bkn bermakna kita kena pakai slebek. masih boleh pakai skirt dgn blouse asal skirt longgar, baju longgar, tak nipis, labuh tutup punggung. kalau nak pakai seluar, pakai baju smp lutut, tutup bentuk peha. memang takde masalah lah!
kalau orang tak puji pun xper... pujian Allah lagi umph! kekal sampai habis hayat dan sampai hidup balik di Padang Mahsyar. lagi power 'pujiannya' banding pujian manusia yg bersifat sementara dan tak kira lagi pujian2 manusia yg bersifat hipokrit ni! :p

bagaimana nak mula?
jawapan stereotype dulu kini dan selamanya:
mula2, katakan tidak dgn baju T lengan sekerat + skinny jeans + tudung singkat tayang dada.
oh, jgn lupa, say BIG NO to legging or jegging. 
sendu sgt tgk fashion bertudung dgn legging o jegging ni. tak up to date pun...  
lepastu pelan2 lah longgarkan baju, labuhkan tudung, sarung stokin.

ckp pasal stokin kan... saya nak share pengalaman. saya berurut ngan my makcik then bila urut tapak kaki, makcik tanya pakai apa sebab tapak kaki lembut. spontan jawab: pakai stokin. betul! saya jenis alah losyen atau segala krim, tak selesa dan melekit! mmg stokin jer protectionnya! :)

ayuh sahabat... kita mula! pelan2 kayuh... 
tanamkan azam dalam2... usaha habis baik... insyaAllah Allah bantu.
takyah tunggu tahun baru... hari ni terus!
perkara baik jgn ditangguh! :)

dikala kamu terkesan dan mula muhasabah diri, hakikatnya Allah sedang mengetuk hatimu...


kan cantik jer ni pakai tutup aurat cenggini... :)
*googled*


19 comments:

  1. Alhamdulillah. Semoga kita sama2 berubah kearah kebaikan

    ReplyDelete
  2. good entry...peringatan yg baik utk saya ni :)

    ReplyDelete
  3. terkejut tgk gambar bawah ni..ingat kak Ina..
    Hubby pernah ckp..suka tgk awak sekarang..Stokin mmg tak lekang..dah terbiasa..klu tak pakai rasa lain..janji hubby suka..

    ReplyDelete
  4. tenkiu ina. akak pun tengah bertatih nak sempurnakan. betul tu, bila dah terbiasa pakai stoking, tetiba lupa nak pakai memang rasa gayat. sejuk2 jah raso kaki. cara lain nak elak lupa atau tak sempat pakai stoking tu, beli banyak2, bahagi2 letak kat opis, letak dlm kereta, letak dlm beg, cara akak mcm tu la. ;-)

    ReplyDelete
  5. Love this entry..smoga kita bersama2 berubah ke arah yang lebih baik..aminn
    Comel je Heliza tu kan...sejuk je mata tengok dia..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah. Semoga kita semua istiqamah dlm menutup aurat dengan sempurna.

    ReplyDelete
  7. Slebek? : ))

    ReplyDelete
  8. semoga aku diberi istiqamah jugak...amin

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah,insya Allah kak Ina..

    ReplyDelete
  10. MasyaAllah tabarakallah...Alhamdulillah...betul cakap kak ina..tak susah pun sebenarnya..masa mula2 nak tukar, mmg dlm otak ligat fikir macam2...risau panas la ape..Alhamdulillah, after all this while, pakai berlapis-lapis pun tak terasa panas..Subhanallah..In fact diri sendiri yang rasa tak selesa bila pakaian rasa macam tak kena dgn syariat..Thanks kak ina, pencetus rasa hijrah saya :)..Macam pencetus ummah la jugak kan..hihi..Mudah2an dapat kekal istiqamah dan terus perbaharui diri setiap hari, InsyaAllah. Allahumma amin..

    ReplyDelete
  11. Ina, saya dlm fasa penghijrahan... Pls share ilmu bulatan gembira mu sokmo. Tudung skrg cari yg lepas pusat je...hati mmg terdetik nk pakai stokin, blm terlaksana sbb takut on off.

    ReplyDelete
  12. tenkiu cayunkk..sbb sedarkan kami semua

    ReplyDelete
  13. Qaseh
    Alhamdulillah..In sha Allah..
    terima kasih kak di ats segala nukilan2 kamoo..bnyk menyedarkan dri ini dan menguatkan dri ini utk trus istiqamah dlm mencari redhaNYA..

    ReplyDelete
  14. Lawa sangat gmbr google tu.bertutup tapi masih boleh berfesyen

    ReplyDelete
  15. terima kasih kerana mengingatkan kami...

    ReplyDelete
  16. Betul..pujian Allah lagi umpph! insyaAllah..kita sama2 cuba istiqomah ya kak. =)

    ReplyDelete
  17. terdetik hati nak komen entry akak ni.hehe
    sya nak berkongsi pengalaman saya dimana sblm ni sya free hair, saya dah bosan nak kuar rumah kena dandan rambut n it takes time. 2 minggu lepas sya mula mengenakan selendang di kepala dan seterusnya skg ni dah berhijab. thanx to my dear bestfren sebab banyak menasihati saya.

    sememangnya entry akak membuat saya lebih motivate untuk menjadi muslimah sejati.
    thanx sista

    ReplyDelete