Friday, May 11, 2012

Krabi May 12, Day 2 ~ Island Hopping to Phi Phi Islands

Pada hari ke-2, kami ambil pakej Island Hopping ke Phi Phi Island. Island hopping ni memang jadi agenda utama percutian ni. Sebelum ni separa meroyan tengok kengkawan upload gambar2 kat Phi Phi Island. Warna hijau kristal gitu! Terus teruja overdose! *mak memang hover!

Harga pakej ni adalah 900 bhat (RM90)/pax. standard price dia dalam range 1000-1300 bhat. so, masa ni sila mainkan peranan sbg pengguna yang bijak yer, melainkan kamu memang rasa jutawan di sana. cuba compare harga kat beberapa travel agent yang bersepah kat Aonang beach tu. (nanti saya share travel agent yg kami ambil dan dia antara yg bagi best offer di akhiran entry tentang Krabi trip ni).

Dalam pakej tu termasuk jemput kitorang dari hotel ke tempat naik boat, buffet lunch (HALAL), air tak putus2 dalam boat (mineral + coke), buah buahan (teringat nenas yg giler manis), snorkeling equipment dan akhir sekali hantar korang balik hotel balik... Biasa tour ni dari bermula dari pukul 9 am - 4.30pm. so, kul 8.30 make sure dah get ready! oyeahhhh...

Korang akan dibawa ke few Islands - Bamboo island, Phi Phi Lay, Maya Bay (tempat Leonardo berlakon cite The Beach), Viking Cave, ntah apa nama lagi ntah (biasa la dah tua kan)... Cam wa hari tu naik boat besar. tapi tetap rasa gelombang ombak tu. kalo naik long tail (boat kayu) wa tak tahu la... muntah ijo kot... so kalau anda rasa anda jenis mabuk laut, sila dapatkan ubat mabuk laut di pharmacy dan makan sejam sebelum boating. macam wa beli, tapi tak lupa nak makan. seb baik wa iron lady, no mabuk2! :p

Oh lagi satu, kalau kamu wanita melayu terakhir kulit spesis sawo matang, xyahlah berangan nak berjemur cam mat saleh yer... cuaca kat sana panas yang mencongkam! lain macam sket dia nyer panas. so, sila sediakan sun block atau cam wa yang x suka sun block yg berlengas tu, wa pakai topi nyonya jual sayur selebar alam bersama spek belalang baja perkasa hitam. oke, skill ni mujarab utk wa. utk lu, wa tak tahu... ;)

K, gebang dah... jom kasik mata berbulu layan gambar2 wa kat sana. seperti biasa, ingat pesanan penaja: muntah jangan bersepah! :p





naik boat kat Aonang Beach. sementara menunggu, boleh bergedikan dulu yer...

 k, wa dah tak larat nak gedix dah...

 jom, mulakan pengembaraan!

pisttttt, ade perkara memalukan telah berlaku tau! tapi kalo wa citer, lu orang janji jgn gebang sama org lain tau... nanti hilang macho wa. kan, masa tgh excited naik boat tu, wa ajak achik duk depan sekali (open air), kunun cam cool la... cam naik kapal mewah gitu sambil menghayati keindahan alam. sekali bila dah boat start merempit di lautan, wa dah jerit2 cam kena sawan khinzir dah sebab melambung2 wei... speedboat yg laju dibawa dgn kelajuan yg laju, menujah ombak yg agak laju... memang biol jap! dulu gi redang tak gini! wa rilex jer duk depan open air gitu. bila achik tgk wa pucat lesi, achik jerit kat staff dia ckp nak ke belakang. tgh boat laju2 tu la, wa ngan achik bergigihan ke belakang. memang jadi tumpuan r beb. sekali bila nak turun, semua dtg tanya wa: "r u ok?" oohhhhhh, mak tacing! tapi malu mengatasi rasa tacing ni per kes... rasa nak tutup muka ngan topi nyonya x kasik org cam wa! :p
# oh lupa nak gitau, pelancong2 dlm boat wa ni semua peramah2 dan mesra alam! semua suka ajak bergebang. wa ajak gebang cam ajak wa mkn nandos r... ;)

Dalam sejam sampaila ke destinasi pertama.






sungguh asyik melihat lakaran alam terbentang luas tanda kekuasaan Allah...
inilah sebab kakikusukaberjalan... mendekatkan diri dengan alam dan memuji keanguhan ciptaan TUHAN dan sumpah rasa tenang. osem!!!

seperti biasa, ekspresi gembira achik lebih jelas wa kira! :)

 

wa biasa2 jer... dah pandai control excited dalam jiwa skrg. kang dah berjubah segala ni wa wak lompat kijang kang, mat saleh terjun laut tak naik2 plak! so, cik kaki... behave please... :p

tapi please... bagi mak nak feeling jap yer anak2... :)

tapi tiap kali achik bergambar, pose dia lain macam sket skrg. kawan wa kata, penyakit berjangkit penangan tidur sebantal berkongsi selimut! adehhh chik... kamu ni comel sungguh! rasa nak gigit kepala lutut!

thanks abang saleh tolong snapkan picture kami!



 yang best pulau ni ade pepohon yg banyak. so, sangat redup. duk bawah pokok sambil gelak2 ngan lawak bangang achik tu, rasa sangat dlm mood honeymon! :p

 achik beria nak gi snorkeling sebab takut org tanya: "ko snorkeling tak kat sini?" so, boleh jawab: "ehhhhhhhh... mestilah!" sekali menyesal sebab ikan is yillek! air keruh. yerla... ramai oarang dari ikan, mana x takut ikan2 tu...


Lepas tu perjalanan diteruskan ke pulau seterusnya...

 viking cave




 scenery yang indah sepanjang tour. SUBHANALLAH...


gambar versi honeymoon mestila kena ader... ngehehehee...

 Maya Beach.

Ok, masa ni wa ngan achik tak turun sebab boat berhenti pada kedalaman air pada paras peha. oke, wa taknak kuyup... nanti nampak body wa yang seksi. cannot! Allah marah nanti. wa takot!

he with his pose again!


Next destination: Phi Phi Island untuk lunch!
dengar jer word LUNCH tu, terus segala hormon teransang kegembiraan! :)

Kat sini jangan risau, mostly penduduk kat sini adalah muslim. memang masa beli pakej tu travel agent dah cakap yg makanan adalah HALAL tapi wa sajerla wak edisi khas siasat dapur kat belakang untuk kepastian tak berbelah bagi. wa buat2 sesat nak ke toilet, lalu masuk kut celah dapur dorang. semua bertudung dan yg lebih terharu, diorang berebut bagi salam "ASSALAMUALAIKUM" kat wa... ni memang wa tacing abes! 

gambar restoran, gambar foods semua wa tak amik masa ni sebab wa nak kosentret mengunyah 40 kali tanpa salah kira. tipu! wa lapar sbenarnya... lauk pauk plak sedap2 specially tomyam. hirup sampai beringus! ;) 

dah kenyang makan, leh ronda2 nak shopping ker aper sebab sini ada few kedai jual souvenir.



lepas makan, we ols lepak kat beach. tapi duk bawah pokok jer sebab wa tak sanggup nak melegam. masa ni memang panas woooooooo~ panas menyengat gitu!


Last point adalah snorkeling at open sea (nama jangan tanya, confirm lupa!)
memandangkan sekarang wa kena pendam kegilaan terhadap xtvt snorkeling skodeng nemo dan anak2 jaws di lautan, wa lepak santai atas boat snap2 picture laki wa yg mmg suka jadi dugong. memacam gayalah! terlentang meniarap semua ade! geli ati wa nengok! dalam kunun nak turun kejap tu, sekali dia manusia paling last naik. wa ni dah glabah dah, mana laki wa ni... semua orang dah naik tapi dia x gak muncul. ingat dah ikut nemo carik duyung di dasar lautan... seb baik muncul sebelum wa wak pengumuman hilang laki! :p


achik cakap banyak landak laut. pastu ikan x banyak dan air pon sedikit keruh. jauhhhhhhhhhh lagi best Redang! oyeahhhh, i love Redang Island! Malaysia indah!!!

ni ade staff yang tangkap apa bendalah ntah nama... tiram kot.kasik kitorang tengok, pegang2... pastu lepas balik.

 kesimpulan: 
sebagai pencinta island/beach, i love this trip!
so, ni jatuh xtvt wajib kalau ke Krabi.


Dekat kul 5, sampai hotel.rehat2 baring charge bateri dalam badan yang dah nak kong ni, pastu keluar balik. kitorang gi sewa motor dan carik pakej untuk next day. oke, bertemu di lain siaran!



31 comments:

  1. suka tgk gmbr honeymoon kt pulau...cantik2 belaka..bila ntah nk try snorkeling..tk pernah try seumur hidup..hehe

    ReplyDelete
  2. sungguh bergaya ko ngan topi nyonya tuh......i like!

    ReplyDelete
  3. SubhanaAllah...cantiknyeee...windu nak tgk laut yg jernih..

    sonotnye tgk kome cuti2..hormon bercuti makin membuak ni:)

    ReplyDelete
  4. kahkahkah entry percutian yang aku baca terbahak bahak gelak especially tang open air atas bot...hahahahah gelak lagi

    ReplyDelete
  5. Teringin sgt nk g...tp apakn daya ank kecik2 lg...huhu

    ReplyDelete
  6. lu saje mau bikin wa jeles yekk.. haha..

    kenape la lambat lagi ni.. tiap2 hari dok telek itinerary je.. kahkah..

    so, trip pegi phi phi island ni wajib. ok, masuk list..

    ReplyDelete
  7. cantiknya ciptaan Allah..indah sgt! suatu hari akan ku jejak kaki ku di sini..

    ReplyDelete
  8. bestnya.....subhanallah cantiknya tempat tu!!!

    ReplyDelete
  9. syioknye! :) rase nak pegi sekarang jugak! ;)

    psttt..mase bot tu laju topi kamu tak terbang ke belakang ke?mcm kite hr tu, topi terbang kebelakang..mujo ade tali topi tu..kalo tak topi tu terjun ke laut..huhu

    ReplyDelete
  10. kak ina...

    huhu..mengubat hati yg luka dgn gambar-gambar akak..tak peluang pun tgk..tq for sharing utk org yang pegi tempat yang sama tp tak dpt tgk..adei....

    ReplyDelete
  11. waaaa...BEST! Next time klau ada rezeki leh p..insyaallah..:-)

    ReplyDelete
  12. chanteknyaaa

    ni bersemangat nak p honeymoon ag

    ReplyDelete
  13. Your name and viagra ,cialis online,viagra http://viagra4rxgeneric.com

    ReplyDelete
  14. Your name and viagra ,cialis online,viagra http://viagra4rxgeneric.com

    ReplyDelete
  15. salam..brapa kos ke krabi ni ya? overall utk one week...dr segi smua expenses..

    ReplyDelete
  16. seronotnyaaaaa....ish..bila dapt pi sana xtau...huhu...

    ReplyDelete
  17. As salam cik kaki, anda pemenang utama my pinky moments GTO! tahniah :)

    ReplyDelete
  18. cantiknya pantai.. simply amazed.. gambar u pun cantik2.. :)

    ReplyDelete
  19. BESTNYA...KATA NK SHARE TRAVEL AGENT TU...share la... teringin nye nak pergi sana...

    ReplyDelete
  20. Woww!!! nice trip. If you can’t decide for your next trip…Phuket is the best choice for you!!

    And if you are looking for hotel in phuket for your holiday. Surin Beach Hotel will be the best choice for you too.

    ReplyDelete
  21. Salam. Boleh sy tau apa nama travel agent yg awk amik utk trip2 island & jungle tu? Sy tengah survey travel agent yg boleh bagi harga murah2. Expecting to go to krabi on March 2013. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  22. terbaikla..nak tanya.. sewa hotel tu nak cari mana?? atau sampai kat airport krabi ada agent..hmmm..

    ReplyDelete
  23. travel agent tu nama LET'S GO KRABI. blok depan Mc D, sebelah sewa motor, n sebelah nya lagi ada kedai pengurup wang rasanya.

    pakej hotel ni saya purchase ngan air asia.

    ReplyDelete
  24. tq inaAchik :-)

    Fazida Azra : jumpa kat krabi..sya pun gi march 2013 gak..hehehe:-)

    ReplyDelete
  25. me pon march.... 21-23mac hehehe

    ReplyDelete
  26. kite pon pegi march ni.... 21-23mac..weehoooo!

    ReplyDelete
  27. Salam kenal. Cantiknya.. next week nina pegi ♥♥♥

    ReplyDelete
  28. Rasa nya budak bawah umur satu tahun lepas tak naik speed boat dari tour agent ni?

    ReplyDelete