Thursday, July 21, 2011

Cuti2 Melaka:~ Kuih KERIA Hj. Jalil yg meveles!

ok, ekspidisi riangkan lemak di Melaka bermula...

keluar dari hotel, destinasi tujuan adalah Coconut shake Pantai Klebang. on da way ke sana, ternampak gerai kuih keria. masa tu nak tercabut jantung aku dengar Neena jerit "eeeeee... kuih keria ni lah yg aku carik!"
dan2 wak emergency break ala2 drift hah. x agak2! dahla btol2 depan kubur ni... hehehee...
(masa ni Neena drive, aku co-pilot nyer)



Gerai KUIH KERIA HJ. JALIL. 
gerai kecik kat Limbongan dekat traffic light nak ke Pantai Klebang.



specialnya kuih keria ni ialah kulit luar dia disira dengan gula melaka. pastu tak manis sangat. SEDAP! tengok tu, dah tinggal sikit jerk!



kat sini bukan ada kuih keria jer... kuih2 lain pon ado. semuanya 50sen sebijik. laksa pon ado. kedai ni tutup kul 6 tak silap... kalo gugel, orang cakap tutup hari jumaat.


 tengok, kak gonjeng sedang memborong ngan tekunnya.
dia memang hantooooooooooooo keria punyer olang!



dah siap memborong.
eh tengok pakcik tu... pandang kitorang semacam jerk. 
pahal pakcik, x puas hati kami borong keria sampai licin ker?
sabo2... tunggu la tauke keria tu goreng baru... 



yummmmmmmmmmmmmmmmyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy~~~


NEXT? makan lagiiiiiii... port wajib pergi kalo ke Melaka!

23 comments:

  1. wahh sodap nye...

    * xpasan plak ado gerai ni.. nnt harus ku terjah

    ReplyDelete
  2. arggghhh..nape tunjuk kue keria sira dgn gula melaka ni. wt aku teringat kue keria mak aku wt serupe cengitu..waaaaaaa

    ReplyDelete
  3. pestime tgk kuih keria camtu.. selalunya gula putih kat luar tu erk...

    ReplyDelete
  4. errmmm..keria kalau makan ptg2 sedapla..pagi2 tak best..sedap lg pekena nasik lemak muahhahah :)

    ReplyDelete
  5. perghhhhhh gila nampak sodap kuih keria tuh... bulat2 tembam2.. warna pong menarik.. aisshhh.... tapi pehal hamal bebeno limaposen?

    ReplyDelete
  6. ina pegi melaka ke?? ana pon slalu beli kueh keria kat situ pastu pegi pekena coconut shake kat klebang. area situ juga. btw, ada satu lagi coconut shake yg best kat Alai. betol2 kat trafic light sebelah sekolah Alai. pada anak tekak ana, yang dekat Alai tu lagi halus blender dia. nnti try erk. happy holiday.

    ReplyDelete
  7. nnt nak cuba la kalu gi mlaka..

    ReplyDelete
  8. fazilzura:
    nanti terjah yer...

    ReplyDelete
  9. aku ida:
    mak ko pon wak gini jugak yer?
    nak!

    ReplyDelete
  10. ˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ
    memang sedap!

    ReplyDelete
  11. shark:
    nasi lemak byk lemak! :p

    ReplyDelete
  12. hyz:
    kedai mamak dpn opis aku lg mahal. 50sen kecik nk mam plus x sedap. so, dpt kuih keria gebu yg sedap ni aku x rasa mahal la...

    ReplyDelete
  13. ana apez:
    tau coconut shake pantai klebang jerk sebab masuk TV. hehehe
    xper, nanti kite cuba kat situ lak

    ReplyDelete
  14. ameris:
    cubala... x nyesal nyer... ;)

    ReplyDelete
  15. klu belah utara...ada yang panggil kueh keria..ada hat panggil kueh telinga keling...mentang2 kueh nie hitam kan...

    ReplyDelete
  16. tadik kelapa ni keria pulak...boleh masuk list nehh

    ReplyDelete
  17. ina : mak aku mmg wt cengitu. tp mak aku kt melaka. aku kt penang..waaaa.apesal lambat sgt ko kuarkan gambo ni. last 2 weeks aku blk melaka, x teringt pun nk mkn. ni teringat dh..sob..sob

    ReplyDelete
  18. pepel:
    telinga keling yg lain nok...
    dia xder sira2...

    ReplyDelete
  19. aku ida:
    ngehehehee... meroyan lah ko kat penang sana. :p

    ReplyDelete
  20. errkk keria hitam...sedapp nya nok

    ReplyDelete