Tuesday, July 24, 2012

Sesi menayang menu Iftar 1-3 Ramadhan

Assalamualaikum dan semoga kesayangan sekalian dlm lindungan Allah sentiasa...

Tahun ni adalah puasa ke-6 lps dapat title puan dan thn ni lah puasa paling best! knape?! sebabbbbbb... skrg blk rumah, makanan dah siap masak! tinggal hidang dan bancuh air jerk! biasa blk keje punya terkocoh kocoh nak berktung ktang di dapur sediakan juadah berbuka. skrg blk dgn nada berlanggang kangkung jer... hanya perlu susun menu dan sediakan bahan2nyer. ohhhhhhhh~~~ CIK ESAH bonda kesayangan jantung limpa pankreas segala organ... ape kater ikat kontrak bln puasa jer duk umah org nak?! :p  
tapi baru mlm tadi cik esah suarakan hasrat nak wak jelajah kembara dari rumah ke rumah anak2nya. sedih skejap tp x boleh haloba. mak milik semua! tp yg best, seminggu jer jelajah kembara mencari kasih syg anak tu... pastu kembali ke pangkuan anakanda gedix budget anak bongsu dia ni pulak. adik beradik sila jgn jeles! wiken nanti kite berbuka sesama semuanya yer... ;)

thn ni untuk berbuka saya ada misi iaitu berbuka secara sederhana cuma. dan seperti tahun sesudah, masih kekalkan slogan "say NO to PARAM (baca pasar ramadhan)!" 
dan apa yg dimakan waktu berbuka tu akan di carry forward ke sahur. jimat, pantas dan tuntas! ;)


RAMADHAN pertama:


 main dish nya adalah tulang singgang. gilerrrrrr sedap! yg sakit jiwa, rasa mcm nak rendam tangan dlm botol clorox sebab tulang kan kuat baunyer. bila gi terawih, kesian adik2 yg salam cium tangan ahkak! huhuuuuuu...


Ramadhan ke-2

 achik 'terbeli' ayam pusing tepi jln... ;)

 yang pasti, ikan percik ni buat saya menambah di kala bersahur! terbaik ah! 
*bersedia utk montel lagi! ;p


Ramadhan ke-3


ike singge org klate panggil. org teganu kata ikang singgang.
yg pasti laki bini paduan klate + terengganu sukakannya! :)


perasan tak, BUDU adalah menu wajib setiap kali berbuka! 
ade berkenan mana2 menu dan nak resipi nya?





18 comments:

  1. sedap smpai jilzt dinding..opsss..batal pose kang! Ekekeke..:-)

    ReplyDelete
  2. oohhh... dh lama x mkn budu,
    petang ni haruss ada budu masa buka pose.

    ReplyDelete
  3. Achik terrrbeliii ekkk... huhuhuhuhu :)

    ReplyDelete
  4. sumer sedap....

    saya ada 2 botol budu yg belum dibukak kat rmh... memang teringin nak makan, tapi macam mana yer nak makan budu tu? tuang jer pastu letak bawang ngan cili jer ker? ker ada cara lain yg membuatkan ia lebih mabeles? ajar pls...

    ReplyDelete
  5. Tak haci de org masakkan huaaa... tp takperlah PARAM hado hahaha.. den wajib gi PARAM sbb famili bbuka sume jenih xmo mkn nasik. Kol 10 kang br masuk dapo masak unt sahur. Masak gak tuh! Jeles jeles... thee
    My latest Entry :)
    JJCM: Day 2 Ramadhan 1433

    ReplyDelete
  6. Adoi la, saya 1st time makan singgang tulang last year. Sampai sekarang teringat2.

    Ayam golek tu menarik. Kalau dapat sos special dari krabi tu pastu superb.

    ReplyDelete
  7. ikan percik tu camner buatnya.. nampak sedappp

    ReplyDelete
  8. Best nya mak dia ada kat umah! Tgk budu tu teringat ada sebotol kecik kat umah. Harus mencuba lah seperti menu Mak Cik Esah hehehe

    ReplyDelete
  9. pinggan mcm kat hotel.cantik.hehe

    ReplyDelete
  10. sedapnya budu...
    sbnrnye xpnh mkn budu before this, tp kakak office org ganu so lepak umah die slalu mkn budu. terussss addicted!!!

    ReplyDelete
  11. nak resepi ikan PERCIK tu plsss.... camne nak buat kuah PERCIK yang mabeless?? ajar plsss... heheheh

    ReplyDelete
  12. nak ikan singgang ngan lauk budu!!

    ReplyDelete
  13. sis ina..saya salah letak nama tadi..delete lah comment tu..terletak achik plak...delete eh..tq tq..malu ahhh +_*

    ReplyDelete
  14. yeah say no PARAM. aku hari2 pun masak tapi dah tak kuasa ambik gambar. hehe.

    ReplyDelete
  15. kak ina nak resepi ikan percik tu...my hubby org klate mesti dia suka ni...

    ReplyDelete
  16. tlg bgtau cik Esah ..aku nak resepi tulang singgang ..pls ek jangan nak ngelat :))...aku rindu ikan singgang mak mertua ganu..huwaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete