Thursday, August 25, 2011

Takde niat nak timbulkan provokasi... tapi hanya pemberitahuan yg Blog Kakikusukaberjalan akan diPRIVATEkan

Assalamualaikum...
pagi jumaat yang indah...
pagi jumaat yang berseri...
semoga rahmat ke atas kita dan sekelian alam...

sbelom pemegang mohor raja2 umum raya...
aku sbg pemegang mohor blog sendiri...
dengan ini... 
mengumumkan...

BLOG KAKIKUSUKABERJALAN akan diPRIVATEkan...

gilo apo?
org nak raya ko bikin provokasi plak!!!
ampon beb... ampon der... ampon cikaro2 kesayangan sekalian...
aku ada alasan dan sebab tersendiri...
ini bukan keputusan semberono...
bukan keputusan kerana kemarahan...
bukan keputusan kerana kebencian...
bukan keputusan kerana jiwa kacau...
bukan keputusan kerana emosi...
keputusan ini diketuai minda yg waras...
jiwa yang tenang...


janganlah tanya kenapa...
satu hari nanti aku pasti bercerita...
tu pun jika masa dan keadaan mengizinkan...

jika kamu kamu dan kamu yang masih nak follow blog picisan ni,
tinggalkan email... pastu aku tapis la plak... hahahahhaaa...

lagi sekali,
SELAMAT HARI RAYA buat semua...
maaf jika selama blog ini beroperasi ade yg buat kalian terasa dan terluka...
aku insan lemah... tak lari dari salah dan khilaf...
MAAF ZAHIR BATIN setulus hati dari INA-ACHIK...

BIG HUG buat semua...
bertemu kalian di alam maya adalah perkara terindah dalam hidup aku...
doa aku sentiasa yang baik2 untuk kalian...
dan doakan aku juga... semoga Allah permudahkan segala urusan kita...
sayang kamo-kamo sekalian...

loveeeeeeeeeee... tyra inaachik...




Tuesday, August 23, 2011

Ini bukan MARAH tapi NASIHAT = yer, baiklah~~~

suatu hari yg telah berlalu untuk beberapa hari...
situasi: lupa akibat seringkali tertelan semut

achik tanya, NOK tu ape sebenarnya?
aku cakap singkatan bagi NONOK kot...
achik tanya lagi, apa makna NONOK? (byk tanya plak dia)
aku: diam... pastu gelak2 malu...

lalu... "meh sini dekat sket telinga nak bisik..."

lalu di suanya telinga capang (org tua kata lelaki telinga capang ni berani. erk???) nya ke bibir munggilku yg menggelupas kekeringan tak cukup air. siang kan puasa, malam x larat nak minum air sebab lagi rela penuhkan perut ngan makanan :p

aku: "ssssssttttstsststtstststsssss" - bahasa bisik

achik: "uit, sungguh tak sopan! pasni takyah la cakap NOK NOK lagi...

pulakkkkkkkkkkkkkkkkk....

aku: "alaaaaaaaa... kite sebut NOK, bukan NONOK. lagipun, x maksud aper pown... panggilan jer..."

achik: "tak elokkkkkkkkk" lembut tapi tegas!

aku: senyap... sambil pk2... btol jugak...

k, nok nok (ops... kan dah tersasul ni)... pasni tolong ingatkan aku takmo cakap NOK lagi... achik marah. kite cakap kite < > kamo nak? suwit apo... plus unsur2 gedix sket... hehheee...


#jangan tanya aku apa makna NONOK. aku xnak jawab! gugel sendiri. lalalallalaa~~~


Monday, August 22, 2011

RESIPI Hanimadu Cornflakes copy org punyer tapi Almond Crispy RESIPI ciptaan sendiri sepenuhnya





ape barang makan roti canai cicah kari
makan lemang sama rendang baru bergaya di aidilfitri...
kalerful hanimadu cornflakes nama diberi...
sungguh cantik sungguh berseri...

RESIPI kalerful hanimadu cornflakes
adalah di copy paste dari  MyResipi 

Bahan-bahan ( dalam 60-70 cawan mini cookies )
  • 250gm cornflakes (kotak kecil)
  • 125gm butter (1/2 buku)
  • 1/2 cawan gula perang (tambah kalau suka manis)
  • 5 sudu makan madu
  • manik warna warni untuk hiasan 

Cara-cara

  1. Campurkan butter dan gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter
  2. masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu (aku bubuh sepeket kismis)
  3. gaul biar semua bahan bergaul mesra
  4. masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 min atau sampai dasar kekuningan (aku bakar 15 min hasilnya sedikit rentung. 10 min just nice pada darjah kepanasan = 150 darjah celcius)


☆☆☆☆☆☆:* ♫ ♪ ♥ ☆☆☆☆☆ (¯`◕‿◕´¯)☆☆☆☆☆ * ♫ ♪ ♥ .☆☆☆☆☆☆



makan ketupat sambil berdiri...
cik esah kata jgn rakus makan biar perlahan...
ini cookies resipi ciptaan sendiri...
nama ALMOND CRISPY jadi taruhan

Resipi ALMOND CRISPY (originally from cik puan kaki sendiri *dah sedor diri puan )

  • goreng almond @ badam tanpa minyak sampai garing > cincang memanjang atau ikut suka hati ko lah sebab ni kuih ko buat ko yang buat dan kalo ade komplen ko sumbat ngan paper cup  tu sampai tercekik pastu baru salam raya mintak ampon. :p
  • cairkan cooking chocolate (kaedah double boil) bersama 2 3 sudu butter
  • gaulkan badam cincang dengan coklat dan isik la ke dalam paper cup.
  • kemudian tuangkan sedikit coklat di atas nya dan taburkan cebisan2 badam nak bagi effect cantik kunun tapi tak cantik pown! :p 
  • xder step seterusnya sebab biskut raya anda dah siap! weeeeeeee!!! tepuk tangan sambil nyanyi lagu tepuk amai2...


Koleksi RAYA tersusun indah... :)

boleh pandang pandang...
tapi tak boleh makan...

tengok biskut raya bersusun terus rasa nak tepuk bahu sendiri dan kata:
"syabas azlina... kamu dah berjaya mengukis biskut raya sendiri tahun ini!


180++ biji tart nenas. satu utk rumah sendiri... satu untuk ibu mertuaku... satu untuk cik esah tercinta. 


biskut cornflakes madu. tapi aku bagi nama class sket kat entry lain bersama resipinya.
sama jugak... 1 utk sendiri... 1 utk mertua... 1 utk cik esah kesayangan...
1 balang mewakili 45++ bijik.
ni biskut paling senang tapi rumit! rumit tang nak isik dlm cup tu. sakit pinggang eh!
dah tu ralit sangat sampai achik laung azan kat telinga...

"assolatukhairumminalKUIH..."
sesungguhnya solat itu lebih baik dari menggentel kuih...

bongok! tak terpecah pundi kencing aku gelak. sindiran penuh ketajaman. dan tu jugaklah bangun gi solat! hahahahhaaa...


 ni kunun nak wak almond london tapi tukang uli ckp sakit pinggang la pulak... tukang gentel pon dah rasa kebas2 bontot jugak neh. makanya jadilah almond london tanpa pastri dan aku namakannya ALMOND CRISPY. ni dapat 2 bekas jerk. 1 bekas utk sendiri adalah wajib dan satu bekas lg tu kena ossom samada dpt kat umi atau cik esah. hehheee...


popia simpul wajib ader. ni bukan popia simpul cik esah tapi popia simpul anak cik esah no 3. kakak aku take over tahun ni. serunding segala atas tunjuk ajar cik esah sepenuhnya! so, rasa tak lari! oh, ni bukan free yer... bayar! 


harus nangis lap hingus kat dinding ni cik esah kalo tahu anak dia wak meskut raya sendiri ni. sebelum ni selalu cakap, sape sangka anak ma ni pandai masak (sebab sblom kawen tahu masak air ngan goreng telur mata jer. masak nasik nak kena tanya air takat mana kalo x nasik jadi bubur). ni wak meskut raya plak... mauk kenduri pulut kuning plak orang tua gojes tu... :p


Tentang KAYA

Biar hidup sederhana tapi bahagia...

dari

hidup kaya raya tapi hati sengsara...

tapi...

kenapa nak menolak jika ada yang beruntung di antara kita
hidup kaya dan juga bahagia aman sentosa...

tapi jangan lupa...

kaya itu bukan hanya pada harta...
kaya iman dan ilmu agama untuk mencari keredhaanNYA...
kaya ilmu duniawi untuk hidup yang lebih sempurna...
kaya pekerti juga budi bahasa untuk menjamin kerukunan sesama kita...


#mencari kekayaan yang diredhaiNYA...

Friday, August 19, 2011

Da making of Tart Nenas. Ada disertakan resipi yg sempoi ;)

memula harus keluar mencari bahan2nya yer kengkawan...
boleh pergi ke pasaraya2 berdekatan anda.

bahan2 yg terlibat.
tart nenas tu aku beli siap jer. x kuasa nak mengacau eh... 
takut kurus. nanti baju raya longgar :p
sebekas kecik tu memang cukup untuk 1 adunan (80 biji +-)
aku guna brand NONA = RM 8. oke, sedap untuk orang malas.


sebab 1st time mengukis, kena beli penimbang dan pam tart gulung.
penimbang import from Giant = RM8 (harga sebenar rm7 plus sen2)
acuan tu mmg bikin hangin sebab beli kat carefour dlm rm14, 
gi giant dlm 7 hengget lebih jer.


manusia robot (achik) sedang mengayak tepung gandum dan jagung.



adunan + inti yg siap digentel gentel...
aku gentel jem nya, achik nguli adunannya...
best plak mengukis sambil bercinta ;)


dah siap digulung dan beratur secara sopan menanti masa nak lepak dalam oven.


after 20 min... tingggggggggggggggg!!!


keluarlah tart nenas yg gebu cam ulat gonggok kata achik
sambil jeling2 kat aku... cam aku x tahu...
padahal nk kata tart nenas gebu cam tukang kukisnya... bluwek!


bunyik jer azan, tart ni lah benda pertama aku telan.
sekali gigit. perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... tanpa segan silu nak puji sedap gilos!
gebunya... x manis sgt... terus rase, lagi sedap dari yg aku beli thn lepas!


resipi adalah diadaptasi sepenuhnya dari BLOG SI CEPIT:
suka sebab resipi dia mudah senang &amp;amp;amp; sedap! 


Bahan
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5.pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
9. Sapukan dengan kuning telur
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.


atas nasihat seorang rakan, tang butter dan majerin tu aku tukar kepada buttercup sepenuhnya. kira seketul tu memang cukup2 lah... katanya lebih gebu &amp;amp;amp; sedap. aku yg 1st time mengukis ni ikut jerla... malas nak soal bebanyak sebab memula nak buat ni, butter ngan majerin pon aku xtau beza. hahhahahaaa...

dengan adunan di atas + jem nenas sebekas tu aku dapat 80 bijik 
(dah tolak yg rasa2 tahap kenyangkan perut yer)
total kos tak termasuk kos overhead (penimbang + acuan tart) = RM 18.50
pastu bahan cam tepung semua tu ader lagi. so boleh buat satu adunan lagi cuma kena tambah 1 ketul butter cup (rm 2.50) ngan sebekas jem nenas (rm 8) dan menjadikan total kos utk 160 biji tart nenas = RM 29. cer tekan kalkulator... berbaloi tak?!


nanti datang raya rumah aku jamu tart nenas jer...
kedek?! eh, nak datang raya ker nak datang makan? :p


# kengkawan, cubalah... pasti korang akan bangga ngan diri sendiri nanti. sure jadinya... aku mulanya sket nyer risau takut tak jadi... 1st time mengukis kekdahnya... sekali bila jadi, rasa tapak kaki jenjalan beraya kat angkasa!


nak tau sangat biskut tart nenas saya jadi ker tak kan??? tengok lah sendiri...

bukan 6 bijik ni jer yer yg jadi...

tapi dapat 80 biji bersih after ditolak lepas bakar ngap masuk mulut! hehehee...


sumpah rasa cam nak terjun dari balkoni rumah tingkat 5 sebab tak percaya berjaya buat biskut kegemaran ni... pada yg tak tahu, tak pernah seumur hidup aku 'mengukis' oke... percubaan pertama membawa kepada kejayaan yang gemilang sehingga mendapat ciuman ringan (ringan jer) dari suami secara bertubi tubi bagi menzahirkan rasa kagum terhadap isterinya kerana di awal perancangan cik somi adalah membantah niat murni saya nak mengukis ni... 

nanti kita talk2 pasal mengukis tart nenas yg super gebu super duper delicious terbaik dari dapur sendiri!  *matik r puji diri sendiri!
sekarang banyak kerja perlu diurusin 
(takut boss tarik balik niat nak duit raya) hehehee...


#percaya pada diri, anda pasti BERJAYA! yeaahhhhhh!!!

Thursday, August 18, 2011

Juadah Ramadhan 13


asam pedas ikan pari &lt;&gt; ayam goreng terlebey garing &lt;&gt; petai panggang hasil achik masuk dapur &lt;&gt; budu wajib &lt;&gt; air sarsi soda 


 nampak tak prop kat blakang tu...
tu koleksi achik jugak tu... kan dh kata laki mak retro



asam pedas ikan pari yg bisa buat achik menangis terharu sebab punya isteri yg baik lagi gojes yang pandai memasak. sape nak lempang cik kaki angkat tangan! *lariksssssssssss!!! hahahhahaa...


sarsi soda. asalnya nak wak bandung soda, skali tgk sirap is yillek. pastu terlebih bijak wak sarsi soda then perah lemon. habis segelas laki mak pening nok!


oke, sekian entry menguji kekuatan iman kengkawan di bulan puasa...


Ramadhan 11 - Gabungan menu yang BOX OFFICE!!!

juadah berbuka di Ramadhan ke-11

makin banyak hari puasa, makin berlarian mood memasak. dari 3 lauk dah downgrade jadi 2 lauk. tapi sumpah menu di atas berjaya buat kami makan separa semput! gulai lemak cili api ketam memang sangat sesuai berduet ngan daging goreng kunyit menjadikan satu gabungan yang sangat syerasyi bersyama... kena plak nescafe shake sebagai pelakon tambahan! oh, menu yg sangat box office! :)




gulai lemak cili api ketam yang menggoda
RESIPI: klik SINI


daging goreng kunyit yang sangat daring

RESIPI: klik SINI



oh aku tergoda... aku tumpas dengan nafsu...
dan akhirnya aku makan menambah!


Tuesday, August 16, 2011

Tentang CANTIK

Cantik di orang x semestinya cantik di kata...
buruk di kita... mungkin cantik di orang...

cantik bagi kamu mungkin pada wajahnya...
cantik bagi kamu yg lain mungkin pada hatinya...
cantik bagi kamu-kamu yg lain plak, mungkin pada pembawakan diri nya...

cantik itu kan subjektif...
tapi bila cantik di hati... maka akan terzahirlah cantik seseorang itu...

lepas masak dan hidangkan makanan untuknya ngan muka berminyak dengan apron tersangkut kemas di leher... lalu dipuji: "cantiknya isteri abang..."  oh, sungguh sungguh subjektif di situ! :p

Ramadhan 10 at NANDOS - ada pakej berbuka utk 2 org.

Stoly moly ramadhan ke-10 di Ramadhan 16 aper ade hal?
blog ko, ko nyer suka nak citer aper! &lt;- bosan oke dgr ayat stereotype cenggini! :p
achik ngidam nak makan NANDOS. bini achik gembira sebab dia pon hantu NANDOS. yang penting say bai-bai to apron merah kesayangan di rumah. dari buffet ramadhan segala, jauh aku prefer NANDOS. tapi seperti biasa, aku suka tak mesti korang wajib suka jugak! lain padang lain belalang - lain lobang tekak lain seleranya! :)


RM55 untuk 2 orang. tapi ada kos tersembunyi oke... plus tax dan servis charge segala, makanya total cost dalam 63 hengget plus-plus tak silapnya... eeeeeeeeee... serba serbi nak kena tax segala. x cukup ker ngan gaji aku kena tax?! bayar road tax? bonus sebulan pon tolak tax sampai 3 4 rat! opssss~~~ tersasar dari landasan cerita utama plak! :p


 appertizer - chicken sausage.


main course
ini aku yang punyer... nampak tak kepak ayam achik sipi-sipi tu?


paksa achik letak garfu dan snap gambar pompuan gebu yg semakin menggebu di bulan puasa... oh my guess, hidung ngan pipi kelihatan seiras!

senyap seketika... masing bila jumpa ayam nandos terus bertukar cam biawak jadian!

disudahi dengan chocolate cake.
aduhh duh du duuuuu... <- suara tangisan penimbang berat kat rumah sebelah meja solek.

air mirinda strawberry segelas sorang dan di-refill ntah brape kali. 
burpppppppppp~~~~ balik jalan memboyot sambil sendawa bau ayam!
somi, bila nak ngidam lagi? ngidam la... ngidam la...





Friday, August 12, 2011

Ramadhan ke-12 baru nak tayang juadah berbuka ke-9. dah basi la woiiii!

puasa ke-12 dah kan hari ni???
patutla cam makin liat nak bangun sahur...
makin malas nak masak...

tapi bila ingat, bangun makan dapat pahala - terus bangun sahur walopon tersengguk sengguk di meja makan. rasa pas makan terus nak tidur kat situ gak. kalo boleh, tangan pon nak suh achik basuhkan...

dan bila ingat masak untuk berbuka, dapat pahala berganda - pantas berlari ke dapur... kalo awal2 puasa boleh sediakan 3 lauk, sekarang dah downgrade jadi dua. tapi tetap berselera! :)

penat? agakla jugak... tambah2 lemak2 tepu stok simpanan sebelum puasa dah mencair. tapi takper... buat baik dibalas baik... bila laki terharu, tiap2 minggu ajak ukur shopping mall pon layan nok! :p

Puasa ke-12 tapi tayang lauk berbuka di hari ke-9. aci kan ajer... :)



 singgang daging - lauk malas yg sedap :)
resipi: KLIK SINI

 telur bungkus bukan telur bunguks
resipi: KLIK SINI



Thursday, August 11, 2011

Nak gi negara sejuk tak mampu... negeri sejuk pon jadila...


**pic removed**

**pic removed**

feeling like berada di negara sejuk bersalji ko.
yang paling tak leh blah tang glove tu...
glove ade gambar strawberry. ko hade? takder kan... 

sumpah cam verangan gilerzzzz!
hakikatnya... di Cameron cuma!
muakakakakkakaaaa...
rasa nak gelak guling2 sambil hentak2 kaki gelakkan diri sendiri!

tapi oke wutttttttttttttt...
at least, ade percubaan untuk merealisasikan impian! heheheheee... :p


ops, gambar cik somi kena letak jugak. kalo x letak kang, kesian plak... penat posing wak muka budget comel!


suka Cameron sangat2
#mode jakun... 

bila nak wak entry cuti2 cameron ni... 
kalo tempek gambar secara bertubi tubi aci tak?
#mode: BUSY bukan busybody  :(


Wednesday, August 10, 2011

Ramadhan Day 8 - masak lomak eh kito jang

ramadhan ke-8 sedikit teruji. berkampung di hospital selama 4 jam dan akhirnya puasa aku terpaksa dikorbankan. biasa la sakit sikit2 tu... nak hapus dosa2 kecik kekdahnya...

untuk berbuka, nasib baik malam tu aku dah masak udang masak lomak cili api siap2 dan frozenkan. so, untuk berbuka aku just defrostkan dan hangatkan atas dapur jap.
 

1st time udang dimasak lomak cenggini. oh, sodap rupanya. udang rasa manisssssssssss jerk.


ingatnya nak goreng ikan sekali achik kata takyah. dia nak beli ayam golek kat PARAM. bila di rasa (aku kan dah kata puasa terpaksa dikorbankan), hmmmmmmmmm... x sedap! kena alter ni... kalo x, confirm achik tak makan. so, aku buatkan air asam.

 air asam ni btol2 menjadi penyelamat menutup kecacatan rasa ayam golek PARAM kurus kering 1/2 ekor = RM10! 


"bie nak amik gambar ker?" sambil tangan dah menyuap ke mulut...


Tuesday, August 9, 2011

Kongsi Juadah Berbuka # Ramadhan ke-6 & 7


Ramadhan ke-6:


nah hamek ko makanan beratur dengan sopannya penuh meja!
tapi yg aku masaknya dua jerk... ayam percik sama ikan terubok masin goreng.  yang lain, main order kat restoran siam jerk!  hehehee...
woit, saper kata makan berdua?! kot yer pon kami ni kaki lantak, xderla seburok gitu perangai nyer! takderla, ni berbuka secara jemaah bersama ipar duai yg datang bertandang... gambar2 mereka semua yillek sebab lupa diri bila tengok makan banyak2... plan asalnya memang nak masak 100% utk mereka tapi bila dah ke JLN TAR tgh harinya tu, lupa diri nok! hehehee...


ayam percik kelate dari mek kelate... [RESIPI: DI SINI]
sepinggan = seekor ayam. giler mahal ayam skrg, RM15 ayamnya kurus kering jerk!

Ramadhan ke-7

WOWEEEEEEEEEEEEEEE... jonojoooooo!!!!!
cam giler meriah kan. lagi sekali, bukan aku masak semua. hakikat yg sebenar, ade lauk pauk hangat dari semalamnya yg tak abes. dari membazir, baik masuk esbok dan hangatkan. dan hakikat yg harus diterima lagi sekali, akhirnya lauk2 hangat itu menjadi santapan tong sampah. 
ade orang bagi bubur lambuk. tapi aku tak suka... dan akhirnya lagi sekali bersahabat ngan setan... aduhhhh~~~
yang original panas berasap dari dapur comel aku hanyalah:

 kailan goreng

 ikan goreng. jangan ko kutuk hiasan hijau merah tu. tu bukan hiasan semata mata. tu ulaman untuk dicicah ngan budu oke!

dannnnnnnnnnnnnn...
giler lama tak pekena...


my NESCAFE SHAKE!

sekali sedut &gt;&gt;&gt;&gt; ohhhhh sorganyaaaaaaaaaaaaaaa~~~

giler tak senonoh bebulan puasa nih!


cer tengok cer tengok!!! memang carik nahas bebudak ni!
tak yah nak menggigit la bulan2 puasa ni... kang tak pepasal puasa 3 bulan kang!
eh... malam tak puasa kan?! :p

chop! chop! chop!!!
pahal tak senonoh bebenor keywords dtg menerjah blog mak bebulan puasa ni nok oi...
ini bukan blog lucah oke. seee, aku taip lucah pon dah blushing ni...
(menaip sambil tersipu dan menunduk sambil tekapkan kedua tangan lalu dibawa ke pinggang di bahagian kiri - leh imagine tak?)
ngeheheheee...