Thursday, May 26, 2011

Hotel Review: Langgura Baron, Pantai Chenang, Langkawi

check out dari Aseania, kami sambung lagi 1 malam kat Langgura Baron. awalnya kami purchased Malibest dengan travel agent. tapi sebab travel agent adalah bongok tak reserved ker aper... aku dah sampai sana baru hegeh2 nak call malibest. memang tak best r sebab malibest dah penuh! pastu suh aku pilih resort lain... mana sempat nak gugel bagai dah kan... so, berdasarkan beberapa keping gambar yg travel agent tu tunjuk : aku tawakal pilih Langgura Baron sebab design dia kayu cam malibest. pastu travel agent ni bohong aku... kata hadap pantai. sekali pergi, hangguk dia... mana ader ngadap pantai segala sebab belakang tu ade 1 bangunan resort lain. 

walaubagaimanapun, Langgura Baron ni tak menghampakan aku... bilik dia besar... dalam semua kayu... katil dia best... cadar dia baru... pastu paling best, ade bathtub. hehehee... :)
sebenarnya dia memang btol2 tepi pantai chenang dah pun. tapi ape ke malang nasib langgura baron ni sebab bleh plak manusia lain wak 1 bangunan motel murah depan tu... kesiannnnnnnnnn... tapi takperlah, menapak beberapa tapak jer pon nak ke beach kan... 

harga: ni aku tak dapat nak pastikan dengan tepatnya sebab seperti yang dikata, aku purchase untuk 1night at Malibest + kereta = RM200. kat sini memang takde breakfast yer...




bilik 106 :)

k meh masuk meh... tengok camane bilik saya ni...









bila dah penat berjalan seharian... pe kata penuhkan bath tub ngan air suam then berendam.
kan segar tu... jgn tanya muat tak kalo masuk dua org! aku malas jawab > kang kantoi! hahahahaaa...

aku takde masalah ngan Langgura Baron... aku suka chalet yg cam umah kayu kat kampung2 ni... aku cuma masalah ngan manusia bergelar RECEPTIONIST ni... memang semua tempat la cenggini... adoiiii... tak faham aku! muka masing cam telan sarang tebuan. punya susah nak senyum macam kalo senyum tu kena timpa ngan pokok kelapa jerk! dah tau keje ko tu receptionist, jangan plak nak berlagak cam ko manager kompeni oil & gas plak! pang kang!!! 
nak jer aku sound "dik, susah sangat nak senyum ni, gigi depan sompeng kena langgar lembu ker?"


KESIMPULANNYA, total kos penginapan aku 4d3n bersama kereta sepanjang keberadaan kami di sana adalah:
2n at Asenia  + kereta = RM412
1n at Langgura Baron + kereta = RM200
ok, kali ni takyah tekan kalkulator pon aku leh congak ni... = RM612.


Wednesday, May 25, 2011

Hotel Review: Aseania Resort, Pantai Tengah, Langkawi

ok, seperti sedia maklum, trip ke Langkawi ni aku stay 2 malam kat Aseania Resort dan  1 malam kat Langgura Baron Resort. tapi sekarang aku nak cerita pasal Aseania ni dulu.

aku beli pakej penginapan ni kat MATTA FAIR. RM412 untuk 3d2n di Aseania include breakfast + kereta. masa tu rasa cam... MURAH doooooowwww... sebab kerete jer kokak2 pun dah RM60. cam hari tu, aku dapat wira auto.

Aseania: terletak kat Pantai Tengah. tapi walk distance jer ke Pantai Chenang tapi basahla jugak ketiak kalo nak menapak tu...
bila tengok website... memang kemain... lagi la bila tengok AGODA nyer website (LINK).
nak plak Aseania ni pegang rekod the longest pool in asia. so, hati berbunga oke...
tengok luaran nampak ok la... tapi kenape kaler PINK?! tak sesuai oke...



lobby...

kala malam bulan mengambang




pool ni bkn kotor tapi gambar ni diambil awal pagi. 
proses pembersihan sedang berjalan...


HAKIKATNYA?
ibarat buah jambu batu: kulit cantik ranum, dalam ulat penuh!
ahahahahaa... nanges Karam Singh dgr perumpamaan baru aku ni...
camana aku nak cakap erk... ok, mula ngan receptionist: dah tau keje ko receptionist... muka tu belajar2 la senyum... ni muka ketat jerk. nak ajer aku sekolahkan! ok, abaikan... dah dapat kunci > masuk bilik la kan...


dalam perjalanan: masuk lif - oh lif macam flat bandaraya jerk! uzur sangat dah...


masuk bilik... rasa cam "kamu, jom tukar hotel nak?"
lahai... camana nak cakap yer... bilik yg suram dan rasa cam duk umah hantu...
ok, takper lagi...
tang bilik air memang tak tahan! kalo nampak buruk, ok... sebab aku faham hotel ni dah lama... tapi kebersihan tu penting! ni bau ala2 toilet R&R beb! memang cukup2 tak puas hati!!!


 tilam? tilam umah aku lagi sedap!
cadar & selimut = buruk

bilik air yg busuk. memang aku arahkan sentiasa bertutup pintunya. 
nak tunaikan hajatpon tak khusyuk! :p

dapat bilik konon hadap pool...
yer memang yer, tapi sila selak dedaun kelapa tu kalo nak sangat tengok pool.


last sekali: BUFFET BREAKFAST...
yang ni palingggggggggggggg tak puas hati! masyaallah... menu yang dihidangkan tu sampai sekarang aku leh hafal.
  • ader roti2 + jam2 yg tak hingin aku nak hadap...
  • mee goreng 
  • sausage 
  • puding roti yg langsung tak sedap
  • bubur nasi
  • corn flakes
  • telur mata
  • tea - coffee - jus cordial - air masak dlm jug buruk giler smp achik tak sanggup nak minum air masaknya tu...
  • pancake
  • ada buah tembikai
esoknya, menu yg sama lagi cuma tukar mee dengan bihun dan pencake tu ngan roti jala kuah sardin.  buah pon tetap ngan tembikai tu jugak! adoyaiiiii...

kalo gini gayanya, x mkn kat hotel pon xper...


dan lagi satu: ni paling paling paling hazab...
2nd day, kami ke mangrove tour. balik dalam kul 3 lebih cenggitu... balik penat giler ni... skali masuk bilik: BILIK TAK KEMAS LAGI NGKO!!! ya ampon... tak pernah lagi aku jumpa hotel cenggini... kite badan pon dah penat, konon nak rehatla... sekali kul dekat kul 4 ketuk bilik nak kemas. hangguk ko... achik pon keluar cakap, datang kemas setengah jam lagi.kalo aku yg keluar, aku suh dia datang kemas bila kami nak check out jer!

ok, kepada yg nak pergi Aseania... jangan serik sebab review aku ni. mungkin ni kebetulan jadi kat aku kan... mungkin nasib korang baik ker...
pastu, kalo nak bawak anak... aku rasa bebudak suka la kot berkubang dalam pool ni. aku celup kaki sebelah jerk! :p


seb baiklah aku kat sana tak duk hotel mana... berjalan jer kejenya...

ok, sekian...

Rumet's 30th Birthday Celebration at Scrumptious Restaurant > Romantic Candle Light Dinner yang PERFECT!

#Catatan basi...

birthday rumet = 29.April.2011 sama ngan date William kawen.
ok, my rumet dah masuk 3 series...
takper, mak suka laki stok matang neh...
lagi best kalo jalan org kompius
"eh, dia jalan ngan laki ker ayah dia tu?" haaahahhahaaa... (ampon chik... ) 

dalam pencarian tempat nak dinner ni... banyak gak la restoran yang aku review. ade tempat cantik tapi mahal mencekik. tu kira tersasar dari kriteria utama iaitu: cantik, cosy, food sedap, romantik, harga tu reasonable dan yang penting HALAL

Actually, dalam menggugel tu, aku jatuh cinta ngan 2 tempat: FULL HOUSE & SCRUMPTIOUS. dua2 pun kat Jalan Yap Kwan Seng. tapi bila bukak fesbuk FULLHOUSE, ade la sorang makhluk tanya diorang ni ade HALAL tak. diorang jawab dalam proses... ok, fine! reject terus. pastu aku email SCRUMPTIOUS tanya status HALAL mereka. dengan pantas aku dapat feedback dari admin mereka. antara isi emailnya:
"Yes our restaurant is a Halal restaurant own by young and energetic Malay couple. you can confirm your booking thru email so that we can arrange a special table for your lovely and romantic candle light dinner." pucuk dicita ulam mendatang! :)
so, pung pang pung pang set date segala... reservation DONE! :)

 Scrumptious Restaurant, Jalan Yam Kwan Seng.
(gambar cilok kat fesbuk Scrumptious)


 bila sampai, alangkah terharunya bila pihak restoran setup table kitorang btol2 kat tengah2 alam kat luar tu... berlilin bagai... ngan view yg cantik... then kami sampai jer terus pasang lagi LOVE SONGS... masa tu feeling cam dating achik nak lamar aku jadi bini dia lak. padahal, dulu mana ade lamar bagai pon. ajak nak kapel pon tengah panas kat parking dalam kete kancil dia jerk...:p


 BAVERAGE:
mocha = RM 6.90
fresh orange = RM 9.90

FOOD:

 Organic Spring Chicken = RM 24.90
Oven Roasted Chicken Served with Sweet Corn, Fries and Mushroom Sauce
lagi sedap dari NANDOS! (tetiba derhaka ngan NANDOS :p)

SCRUMPTIOUS FRIED RICE = RM21.90
Kerabu Fried Rice Served with Fillet of River Patin
ni memang sedap! you should try this kalo ke Scrumptious!

rumet kesayangan memang suka giler ngan pilihan tempat yg aku buat ni...
pastu wak ayat poyo... 
"sekarang kamu bwk kite makan tengok KLCC, nanti birthday kamu, kite bawak kamu makan atas tu pulak..." sambil tunjuk puncak KLCC... bluwekkkk~~~

the perfect candle light dinner... THANK YOU Scrumptious...

 
 LOVE YOU RUMET!!!
rasa nak dukung2 lambung2 jerk! :D
will come again... sikit pun tak serik! :)

looking for place for special occasions??? this is the place!
wah.... ada gaya cam aku ni one of pemegang saham kat sini plak gayanya yer...
kot2 admin Scrumptious terbaca ni, kalo tak nak bagi mkn nasik goreng ikan patin yg sedap tu, bagi less 50% pon jadila... mau aku hangkut kaum kerabat ke sana nanti! hahahahaaa...

Scrumptious Restaurant Kuala Lumpur

No 5, Jalan Liew Weng Chee, Off Jalan Yap Kwan Seng, 50450 Kuala Lumpur 
Tel / Fax : 03-2161 6116 
Email : admin@scrumptious.com.my 
Twiter : ScrumptiousRest 
Blog : www.scrumptiousrestaurant.blogspot.com
Status: HALAL

Saturday, May 21, 2011

perhatian kepada follower ke-550

seperti yg dijanjikan... follower ke 550 ade sesuatu menanti anda kan...
kenapa 550? > tak der apa... saje suka! :p

ok, actually xderla berharga mana pun yg aku nak bagi...
just a BLOG HEADER jer...

dan follower ke 550 adalah:

Ann, jika berminat nak HEADER free hasil tangan cik kaki yg takder la cun mana,
sila tinggalkan jejak di sini...
then emailkan detail2 berikut ke azlinahasan@yahoo.com:
~lebar blog
~nak tulis apa kat header tu
~kalo nak letak gambar, bagi gambar oke....


kalo tak berminat, kite bagi kat follower yang berikunya... ;)



Friday, May 20, 2011

4th WeddAnn @ Langkawi > Keberangkatan pulang...

oh, hari ke-4 sudah... flight kul 11.45am...

pagi2, kami tawaf kampung nak carik bekpes...
(Langgura Baron memang tak sediakan breakfast. harap maklum)

pencarian berakhir di sebuah kedai betul2 tepi stesen minyak BUROQOIL Kedawang.
makan pulut ikan masin, orang siam yang tak berapa nak pandai cakap melayu.
sedap oooooo... memang jadi port2 pakcik2 tua pekena bekpes...




sebelum keberangkatan pulang
ke pantai untuk say gud bai... :(

insyaallah, ada rezeki, saya akan pijak bumi sumpahan Mahsuri ni lagi...



kul 11.45am.~ terbang balik KL...



I HAVE A GREAT HOLIDAY... :)

4th WeddAnn @ Langkawi: pecarian Restaurant for Romantic Candle Light Dinner at Langkawi

catatan percutian Langkawi hari ke 3 malam


kami memang dah plan kunun nak bercandle light dinner untuk celebrate our 4th Marriage Anniversary ni... memang dah google sesiap sebelum pergi...

kami pilih Kantan Restaurant yang terletak di Pantai Tengah (tak jauh dari Pantai Chenang). kenapa Kantan? sebab dari hasil gugelan :
Kalau pegi Langkawi tak singgah kat restoran Kantan ni..rugi la...Bangunan dia klasik, dah tu lanskap lawa gila.. interiordesign dia peh..boleh pilih makan besila...masakan ala kampung,barat sume ade.. kalau untuk shooting peh...memang puas ati la..tempat cantik masakan sedap, layanan 1st class.. 
[sumber: http://www.flickr.com/photos/eshazli/2645321230/ & credit for picture jugak]

sekali bila pergi, boleh pulak TUTUP! adoyaiiiii... hasil temuramah penduduk setempat, banyak restoran tutup bulan ni sebab tourist tak ramai... kesian...

 lokasi Kantan: on da way to Awana Porta Malai - belah kanan jalan.


pastu mula la menggagau tak tahu nak dinner mana dah... pastu mintak bantuan papa GPS. sekali yang nampak cam menarik adalah Lighthouse Restaurant, kat Pantai Tengah jugak. so pergi la... tengok menu: HARGA MENCEKIK tapi sebab tempat adalah superb dan perfect untuk candle light dinner dan kami rasa tak kisah nak berbelanja lebih sikit untuk sebuah 'moment'. tanya status HALAL dan waiter melayu tu cakap HALAL.  "tukang masak melayu kak..." 
so, OK gembira dapat tempat dinner yg superb. sekali bila belek2 menu, ade TIGER segala... hmmmm... kami tak rasa kami buat pilihan yang betul kalau meneruskan niat untuk dinner di situ. ok, terpulang pada anda... pilihan milik anda sendiri dan anda sebenarnya banyak pilihan... :p


perfect memang perfect! [korang leh tengok SINI]


sekali kami dinner kat MAYA Restaurant jer (kat Pantai Tengah jugak)...
achik kata: "nanti balik KL kite dinner lagi yer bie..." ala, tak yah pon takper dah sebenarnya...  tapi kalo orang nak belanja mana leh tolak yer dok... hehehehe...
tapi sini memang restoran biasa2 jer tapi food dia SEDAP! harga pon taraf Kunang-Kunang jer... ;)






balik dari makan2 tu, kami merayap rayap kat kedai2 sepanjang Pantai Chenang. sekali ngah jalan2 tu, nampak satu restoran... nampak best. harus masuk dan tengok sendiri ni... haaaaaaaaa... ni la one of restaurant yang disebut2 sebut dalam traveler's blogs : Sambaria Restaurant. actually restoran ni dalam kawasan Sandy Beach Resort. tapi jangan risau, memang dia open untuk umum... alaaaaaaaa... patutnya kami dinner kat sini la... makan underneath pokok kelapak... hadap pantai... sambil bilang baper kali ombak pukul pantai dlm masa seminit.... bestnya... 
tempatnya lebih kurang jer ngan Lighthouse restaurant tadi tu... tapi yang pasti, sini MURAH dan TAK MENCEKIK!


the view... dalam kegelapan tu adalah pantai chenang...
kaki pantas jer jalan menuju ke meja bawak pokok kelapak adap beach. :)


 
dah duk, takkan ko nak lepak secara FREE. banyak cantik! wajib bukak menu even perut dalam kondisi separa penuh... tapi bila waiter situ cakap... u should try our teh tarik... > tak pikir panjang: ok, give us 2 teh tarik... makan, later...


 memang waiter tu tak nipu! lemak berkrim disukai lemak! :)
 teh tarik mug besar tu = RM3

tapi achik nafsu makan cam buaya. dia order burger plak... aku tengok kuis sikit jer... hahahhaaa... percayalah...  RM6 tak silap... total burger ngan teh tarik = RM14. harga ngan tempat tu memang kena la aku rasa... kalo nak murah lagi... lepak mamak la der... hehehhee...

nah hamek ko... 2 KALI DINNER dalam SATU MALAM... :)

Thursday, May 19, 2011

4th WeddAnn @ Langkawi: sepetang di Pantai Chenang

catatan Langkawi day 3

memandangkan dah stay kat Langgura Baron,
menapak beberapa tapak jer... sedar2 dah di gigi pantai chenang.
tapi ramainya umat manusia...

kali ni kami x main pape watersport spt sblom ni...
aku nak naik presailing (alamak, x reti nak eja) tapi achik gayat! 
sudahnya, just lepak2 termenung tgk gelagat manusia jer...

LAYAN SUNSET versi mentari di ufuk jingga lagi... :)
KL nan ado beb!


tetiba rasa vangga ngan diri sendiri...
sebab? sajer suka ngan hasil gambar yg dihasilkan...



 kan dah kata achik hover skrg...


malam tu kunun nak special dinner... kenapa kunun? plan x menjadi ka???
***sambung lagi~~~
eeee... best plak wan entry berantai ni kan... hehheee...