Wednesday, December 29, 2010

Perjalanan hidup KAKIKUSUKABERJALAN bersama NUFFNANG

aku mula berkenalan dengan Nuffnang pada 18.02.2009.iaitu diawal penglibatan aku dengan dunia goblog blog.
sumpah, tak pernah termimpi nak ada blog sendiri...
tapi terjebak tanpa dipaksa...
dari situ timbul suka...
dari suka jadi hobi untuk buang masa...
tapi aku berblog bukan kerana nama...
juga bukan mengejar uwang semata...
tapi kalau ada peluang depan mata, takkan nak kata TAK NAK juga! ;)



pendapatan pertama adalah RM 106.66 pada September 2009 iaitu selepas hampir 7 bulan berblog. masa tu dah terkinja kinja la nak ekspresikan kegembiraannya tu... masa tu aku lupa aku beli apa ngan duit tu! yang nyata, confirm lebur kat shopping mall! :)

lepas tu, bila cukup RM50, malas nak cashkan... sebab proses penghantaran cek tu ambil masa. pastu kalau dapat cek, aku malas nak gi bank. ya kenyataan, aku tak suka sebarang urusan bank melainkan cucuk duit kat ATM! hehehhee... jadi biar dia berkepuk dalam akaun kasik beranak dengan suburnya... akhirnya tunaian kedua dilakukan pada Julai 2010 sebanyak RM 260.50. kali ni aku nak berbelanja secara berhemah. nak beli something yang boleh dikenang kenang dan berguna sbg seorang blogger. apakah?! aku beli kerbau merah atau nama scientificnya adalah buffalo external hard drive berwarna merah bersaiz 500 GB dengan harga RM 200. baki tu pepandaila menabung kat JUSCO... ;p

 KERBAU MERAH  kesayangan saya hasil dari berblog...


selepas 2 bulan iaitu pasa bulan September 2010, aku cashkan lagi RM 64. sebab menurut seorang kawan, earning akan lebih pantas bila kerap cashkan pendapatan. oh, ini tak taula fakta atau auta. ikut ajerla...

tapi suratan atau kebetulan, memang pendapatan aku kencang sikit lepas tu. aku berjaya cash kan dua lagi pendapatan pada November 2010 (RM 67) & December 2010 (RM 50).

mungkin pendapatan ini tidak seberapa bagi blogger2 hebat... tapi untuk blogger cap kaki yang baru bertapak cam aku ni, aku dah suka gilerrrrrrrrrrrrr dah~ RM 550 tu aku rasa cam 5000 hengget ko! rasa cam nak lompat bintang 88 kali! seb baik, kondisi dan kandungan lemak dalam badan tak mengizinkan...

tapi sekarang, pendapatan aku agak slow...
adakah encik Nuffnang sudah tidak menyayangi saya? 

Monday, December 27, 2010

27th Birthday Celebration Part 2 ~ Dinner at Naili's Place Sentul

untuk dinner, achik mintak aku yang pilihkan tempat...
kalo dia pilih, confirm makan tomyam kedai siam la aku... hehehhe...
per kelas, mak nak makan western oke...
atas suggestion seorang kawan, aku pilih Naili's Place Sentul.
jalan nak ke sana tak yah fenin, pakcik GPS sedia membantu manusia di kala kesusahan... 



masuk2... 1st impression: sukala tempat ni...



after meninjau beberapa meja... lokasi yang menarik semua dah ader orang.
so kami pilih pondok di hujung restoran yang mana perlu bersila...
ni yang lemah semangat bila berayuan berskirt bagai ni...
tapi takper, follow jer sebab pak enchek yang pilih meja tu...

orang candle light dinner... kami lampu ayam light dinner. 
makan malam romantik berunsur purba. sedikit kelainan di situ... ;p

mak enchek yang menyambut hari kejadian yang ke 27...

pak enchek tukang belanja tersadai megah @ mengah? ;p


sementara tunggu makanan sampai... leh snap sana sini untuk hilangkan boring.

table deco yang ala2 di pasir putih di tepi pantai...
tapi tang siput vavik yang tak tahan tu...
tapi, i loike it!

lampu pondok sebelah ala2 bubu tangkap ikan di sungai dalam cerita Badang.

makanan dah sampai!

harus amik gambar secara bertalu talu dulu baru boleh makan!

 Black Pepper Steak untuk Birthday Girl...
Girl?! x sesuai hoke nyah!

 
 Lamb Steak untuk penggemar kambing juga untuk kekuatan tenaga batin. muakakakkaka~

 sekarang dah boleh ngap.

tak perlu control macho @ ayu... belasah kasik kenyang sajork!

 burppppppppp... nak tercabut butang baju akibat kekenyangan!
komen pasal makanan yang dihidang: SEDAP! kasik 4/5 star.

dah kenyang makan... angkat buntut la...
takkkan nak bertapa kat situ lak...
kaki aku dah naik semut2 bersila ni!

please bring this card to the cashier.
senang cerita!

pak enchek kesayangan sedang mebuat payment.


 terima kasih yer suami kerana meraikan 27th birthday kite dengan gemilangnya...
bermula dengan malam 24th Dec, pukul 10.30 malam lagi kammo dah wish. dengan alasan, kammo nak jadi orang pertama yang wish! kelakar!
pastu sedang lalok nak tido, tetiba bunyik alarm... tepat kul 12 kammo wish kite lagi...
tengah hari esoknya, kammo jemput kite lunch sama2...
masuk2 kereta, dialog kammo:
"dah 27 erk isteri abang ni... tapi comel jer... macam masih di umur 26"
ingat nak cakap comel cam umur 17... tapi kammo tetap buat kite tersenyum tayang gusi... :)
 malamnya, buat surprise flower plak.
then bawak kite special dinner...
kammo betul2 buat kite rase dihargai dan disayangi...
kite sayang kammo sangat2...


 **********************************************
 RESTAURANT REVIEW:
Nice Place & Nice Food...
Suasana happening dgn seloroh dari DJ dan lagu2 best... 
Harga?! tahap boley la boley untuk hari2 special atau acara makan besar di kala dapat gaji bulanan. tapi kalo tiap minggu aku ajak achik makan sini, mau achik berjalan tinggal tengkorak jerla...
**********************************************

Thursday, December 23, 2010

Bukan Nasik Lemak Kopi O tapi Nasi Minyak Kopi Ais

best jugak dera mental orang pepagi ni... :)

1st time mencuba masak nasik minyak tanpa sebarang bantuan resipi yang sahih. 
so selamba belasah wak resipi sendiri... kunun guna kaedah "trial & error'. tapi vangga kembang kuncup idung bila "trial & excellent"! tepuk tangan untuk diri sendiri... weeee~

nasi minyak + ayam masak merah & kerabu mangga + sotong
orang makan nasi minyak ngan acar, tapi aku wak kerabu sotong. suka ati ah, aku yang masak kan...;p


duet plak ngan kopi ais...
perghhhhh, pas makan tersadai cam montot dah dipaku kat kerusi!

#simple giler nak wak nasik minyak versi aku ni... nanti aku publish kat Blog Aku Bukan Chef erk...

Wednesday, December 15, 2010

AKU rasa aKU tAk NAYA saper2!!!

sekarang dah lepas lunch hour...
confirm semua my lovely chikaro dah makan kan...
so.... bleh menjaja gambar makanan tanpa rasa bersalah!
yeaaaaaaaaaaaaaaa...

 Sotong Asam Pedas...
hidangan dinner wa ngan laki wa semalam.
biasa tgk asam pedas ikan, ayam & daging jer kan...
tapi wa memandai budget bijak ala2 chef wan.
tapi sumpah... meleleh laki wa makan tell u der...
3-4 kali puji tak berenti. kembang kempus wa der...


 kasik close up bagi lebih sket effect meleleh.
percubaan pertama yang berjaya ngan gemilangnya...
oh, tepukan gemuruh untuk diri sendiri... 
yeaaaaaaaaaaa~ lompat bintang kasik gegar lemak sket! hahahhaha...

datang bersama bendi sos tiram edisi malas...
tapi ibu jari tangan dan kaki mencanak achik bagi...

nak resipi? tunggu amik mood rajin update BLOG AKU BUKAN CHEFF yg ala2 di anak tirikan tu...

Terengganu Trip lagi - Warung Aziz Satar, Kemaman.

catatan Sabtu bersamaan 4Disember2010

akibat lewat pulang berjimba pada malam harinya... aku terpaksa menangguhkan kembara Pantai Timur dari awal pagi kepada tengah hari.
tepat kul 12 tengah hari, pacuan 4 roda membelah kebasahan Lebuhraya Pantai Timur...
ke mana lagi kalau bukan ke Kuala Terengganu negeri kelahiran suamiku... aku hanya penduduk sabit ajer... tapi aku tetap suka Terengganu...

perjalanan jauh tak ku rasa... kerana perutku excited nak makan satar... :)
ok, acara wajib pulang ke Terengganu adalah sgt stereotype... wajib singgah Pantai Geliga di Kuala Kemaman untuk melantak satar. kali ni ader org suggest suruh singgah Warung Aziz Satar. so, dari orang duk canang, baik aku singgah 'menerai' kan...

banner bersepah... di pokok dan tiang letrik

restoran yang biasa... tapi banyak pilihan... tidak terhad kepada satar semata. ade satar, ade otak2, ade pulut panggang, ade ketupat goreng, ade nasi dagang, ade mee bermacam mee, ade nasik campur... adoi lenguh tangan nak taip satu2... macam2 adoooooo~

dah masuk, pilih meja yg kedudukan strategi di mana ia harus di bawah kipas agar kite bisa makan dengan tenang dan selesa. once dah duduk, abg waiter akan datang hantar sata + pulut panggang + otak2 & ketupat goreng. jgn gelabah lak "bang, saya tak order ni bang..." dun worry bebeh, di sini guna konsep BAYAR UNTUK APA YANG ANDA MAKAN. kalo korang tak makan xyah bayarla... biar jer makanan tu tanpa diusik. makan mana yg berkenan jer... pastu kalo rase nak order makanan lain, silakan... banyak pilihan menanti... :)

 pulut panggang + ketupat goreng yg comel...

 sata dia sedap... yang ni mmg licin r...

otak dia mesti cuba... sangat unik... takkan jumpa kat mana2 sebab aku jumpa kat sini jer otak2 spesis ikan seketul cenggitu... sgt lain dgn otak2 kempas.

nasi dagang suami saya yang punya... tak sedap sangat... sebab saya dah makan yang sedap punter... hehehhe... ;p

sila makan tanpa mempedulikan orang sekeliling dan juga orang sebelah... ;p

Thursday, December 9, 2010

Ikan Bakar Sri Nikat at Hulu Langat ~ restoran ikan air tawar terbaek...

Catatan Jumaat Malam bersamaan 3 Disember 2010

kawan2 ajak makan ikan air tawar kat Ulu Langat... tetiba terdiam... IKAN AIR TAWAR? ikan air masin pon aku tak makan... inikan pula ikan air tawar... kailan ikan masin aku makanla...
tapi sebab taknak terlepas moment makan2 gempakkan kedai makan sampai tauke kedai makan sakit kepala dan biarkan ketenteraman melantak pengunjung lain tergugat... wa join jugak... lagipon, ni kunjungan kedua mereka... kunjungan pertama wa dan laki wa dah excuse... dan terpikir, kalau kunjungan pertama disusuli dgn kedua dan seterusnya tu... pasti kedai tu ada keistimewaannya kan... 

Restoran ikan air tawar tu terletak kat Ulu Langat nun dekat2 Sg. Gabai sana... giler jauh aku rase... dalam hati, aper ker gigih ler mereka2 ni carik makan sampai dalam hutan ala2 penempatan orang asli dah aku rase... kalo agak2 lu orang ader gastrik ker aper, baik bawak bekal roti barang sebungkus dua...


Restoran yang dimaksudkan:~ RESTORAN IKAN BAKAR SRI NIKAT, Ulu Langat.
nak tau segala mak nenek maklumat tentang restoran ni termasuh lokasinya... sila terjah SINI (entry giler detail dari NeenaGojesGonjeng)... ;p
*gambar pon aku cilok secara haram dari blog dia... biarkan dia marah... aku suka! ;)

mereka2 yang terlibat dalam acara riangkan lemak kali ini adalah...

NeenaAnuar... laki wa terselit di situ...

ZaaLeeDarwisyAirisy ~ Restoran ni port mereka dari zaman bercinta bawak ke anak dua... ok2... faham2, restoran ni jauh... bleh bercinta dalam kereta... *larikssssss~

 Awien&Rudy... yang botak chin tu la master mind sebenarnya tapi dia yang datang paling lambat... cukur kepala lg sekali baru tahu...  :)

n of course ada muka wa der... muka tak semenggah sebab wa tak berminat ngan ikan - samada ikan dari keturunan air tawar mahupon air laut masin...


mari kite tinjau apa lauk2 istimewa santapan kami berlapan tambah budak kecik 2 orang tu cukup sepuluh orang budak itam.

 talapia goreng bercili ~ peberet diorang

 talapia bakar cicah air asam ~ kemain tgk dorang makan...

makanan yang diorder belum tiba sepenuhnya... 

ader orang tu kan... kata kan... tak suka ikan sungai ni... tapi kan... malam tu kan... dia kan... kemain jer belasah ikan2 tu... 

bila semua juadah sampai terus dorang ni ngap cam phirana...
so, tak sempat nak amik gambar lauk pauk yang terhidang.


tengok dari kelahapan dorang tu makan... wa cobitan singgulsinggulan la jugak... hmmmm... not bad, bleh telan. tapi pastu menggagau mintak gula2 getah dari Nuar. kalo tak, bersembur dalam kolam la jawabnya...

sedap tak sedap malas aku nak canang cerita palsu... 
tapi let pictures describe kesedapannya...

v

v

v

v

 nah hamek... makan hingga menjilat jari wa tell lu der...

bogel ikan kena perkosa tinggal tulang temulang jer...

bila entry makan... kena review pasal harga... 
untuk 3 ekor talapia bakar + 3 ekor talapia goreng bercili + 1/4 ekor ayam goreng bercili + 2 pinggan sayuran + air asam & kicap + nasi putih 2 pinggan besar (sampai x abes) + 1 jug teh o ais limau + 1 jug sirap limau = RM148 = RM37/Couple...
murah kannnnnnnnnnnnnnnn~



lepas makan ader surprise menanti...
lagi bersambung di next entry...
sebab wa dah kancing gigi... ;p

pisttt... pisssttt~~~~ chikaro chikaro sekalian...
lu orang suka gambar2 yang kecik2 comel cam entry ni atau suka yang besarrrrrrrrrr punyer???
ntah naper la wa ni ade masalah kendiri konfius ngan blog sendiri... 
dan dan wa ibarat lalang ditiup taufan di mana tetiba suka gambar kecik2 banding yg besar godang yang sampai leh bilang bulu hidung...
harap chikaro2 kesayangan wa memberi support mengembalikan semangat kendiri wa yang teguh... hapuskan lalang dan biar pokok tembusu atau cengal kembali tumbuh megah... ;p

Tuesday, December 7, 2010

Home Deco Part 3 ~ dannnnnnnn hasilnya...

maka setelah bergigihan... 
maka inilah hasil yang x berapa nak eric leong mana tu...

IMG_7185
susun atur perabot kali ini adalah bergantung kepada keperluan penduduk tetap rumah ini yang memerlukan internet corner di ruang tamu...
*gambar diambil pada kala malam bulan mengambang... tu cahaya ala2 reban ayam tu...

IMG_7175 
melantak corner yg baru... tiada lagi meja bulat putih di situ... diganti dgn kabinet.
lampu pocong tetap tak berganjak dari tempat asal... dia dah selesa kat situ... ;p

IMG_7179
kapal layar, kereta sport, motor kapcai & tempurung kelapa ~ koleksi retro kepunyaan achik... 
yg lain mak tumpang sipi2...

IMG_7172
internet corner...
meja & kerusi baru dari IKEA...
meja bulat tu yg lama dari melantak corner... pindah tempat jer...
frame baru tapi tak isik gambar lagi... 

IMG_7180
zoom in...

master bedroom juga diberi nafas baru... tapi x leh publish, rahsia rumah tangga... hehehee...

ok, sekian sahaja...
lagi bertemu di lain siaran... :)

Monday, December 6, 2010

Home Deco Part 2 ~ Langkah2 Penyelesaian

sbg problem solver yang bijak dan genius:



langkah pertama:  masalah telah pon kite kenalpasti...

langkah ke2:  langkah2 penyelesaiannya adalah...
  • harus kekalkan almari @ kabinet di hall untuk pamerkan barang2 antik suami supaya beliau tak berkecil hati... lagi pon dia yg bayar sewa umah ni... jgn nak besar kepala ikut kepala otak ko sorang yer cik kaki... ;p
  • aku perlukan meja & kerusi untuk lappy di ruangan bertenet yang lebih terkini tapi masih di dalam budget yg rendah supaya laki aku tak sakit jantung...

langkah bertindak yg pertama:
  • postkan status kat facebook dgn harapan encik suami di ofis membacanya...

menanti dalam debaran... tapi mmg peluangnya tipis sebab achik bkn kaki tenet cam aku... dia seorang workaholic. n ku rasa nasibku malang bila achik call cakap dia balik lewat petang tu... sentap! tapi suratan @ kebetulan...
"malam nanti kite dinner kat The Garden The Curve erk..."  nak pujuk aku ler tu... tp dalam hati... YESSSSSSSSSS!!! penyatuan roh berlaku di situ... laki mak cam tetau jer... tak jadi sentap! :)

langkah bertindak ke2...

IMG_6944
inilah jawapannya!!! IKEA sedia membantu anda... :)


IMG_6943
sila buat list barang yg diperlukan supaya tak tercicir satu pown... :)



IMG_6947
hasil selepas 2 jam tawaf IKEA... 



IMG_6951
suami yg soleh memainkan peranan yg seterusnya... kul 2 pagi baru selesai... 


dan bagaimanakah hasilnya???
teruskan menanti...

#bestnya wak entry berepisod ni... weeeeeeeeeeeeeeee ;p

nota x penting cik kaki: entry auto publish... cik kaki sdg melantak kopok lekor... pekena nasi dagang... tawaf pasar payang... oh terengganu, aku gembira menjadi sebahagian dari penduduk celup mu...